tsndrmrt

Üye
Katılım
4 Eki 2013
Mesajlar
17
Puanları
1
Merhabalar;
İnternette bulduğum LED driver projesini okulda sunmak üzere yapıyorum. Devre şemamı aşağıya ekliyorum. Kaynak edindiğim internet sitesinin adresleri :

Simple Buck LED Driver with PWM Input

Buradaki devre şemalarını birebir uygulamama rağmen benim devremde komparatör yardımıyla sürmem gereken mosfet tetiklenmiyor. Zira gerilim sadece mosfet ve schottky diyot üzerinden geçiyor. Komparatör devreden çıkartılsa dahi herhangi bir değişiklik olmuyor. Mosfetim ise aşırı derecede ısınıyor. Benim çizdiğim devre şemamı ekte gönderiyorum. Lütfen nerede hata yaptığımı bulmamda yardımcı olun. Birebir aynısını çizdiğimi düşünüyorum lakin devrenin tepkisi çok garip. Yardımlarınızı bekliyorum.. Şimdiden teşekkürler...

DEVRENİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Devrede R10 ve R11 dirençleri çıkış voltajının ayarlanmasını sağlar. Ayrıca bu dirençler üzerindeki gerilim LM393 devresinin karşılaştırıcı mantığı için referans teşkil eder. Mosfet devrede aktif konuma geçtiğinde akım L1, Ledler ve Referans Dirençleri üzerinden akar. L1 bobini devrede akımın ani yükselmesini engellemek amacıyla yerleştirilmiştir.
Akım arttıkça LM393’ün negatif ucundaki gerilim de artar. Bu uçtaki gerilim referans voltajını geçtiğinde karşılaştırıcı entegre kesime geçer. Böylece mosfet ve dolayısıyla L üzerinden akan akım kesilir. Fakat, bobin bir nevi şarj edildiği için akım direkt kesilmez. Akım Schottky diyotu D3 üzerinden ledlere güç vermek amacıyla akar. Akım giderek azalır dolayısıyla referans dirençleri üzerinden akan akımda azalır.
Referans dirençleri üzerindeki gerilim karşılaştırıcının referans değerinden aşağı düzeye indiği anda bu döngü en baştan tekrarlanır. Bu tarzda çalışma sistemi “Cycle by Cycle” olarak adlandırılır.
Buck topolojisine dayanan bu sistemde 350 mA ile 1 A arasında çıkış alınabilecektir. Potansiyometre ve PWM ile dimming yapma kabiliyetine sahip devremizde PWM opsiyonel olarak kullanılabilmektedir.
Devre akım sınırlayıcı özelliğiyle kısa devrelere karşı kendisini korumaktadır, ayrıca devrenin çıkışı açık devre konumunda çalıştırıldığı durumda giriş voltajı çıkış voltajına eşit olur.
 

Ekli dosyalar

  • Devre Şeması.gif
    Devre Şeması.gif
    12.8 KB · Görüntüleme: 49
  • Proteus.jpg
    Proteus.jpg
    98.3 KB · Görüntüleme: 45
Aldiginiz sema ile cizdiginiz semada epey farkliliklar mevcut, dikkatsiz bi zamaniniza denk geldi sanirim. Hatalari ben soylerim fakat bi sonraki zamanda yine ayni hatayi yapmaniz olasi. Onun icin iki semayi yan yana koyup tek tek inceleyin, hatalari goreceksiniz. Cunku elektronikte dikkat onemlidir.
 
Son düzenleme:
Öncelikle hızlı cevabınız için teşekkür ederim.Lütfen farklılık olarak gördüklerinizi söyleyiniz. Bu proje bir kaç günlük bir çalışma değil. Ayrıntılı şekilde üzerinde çalışmama rağmen hatamı göremiyorum. Aynı şemaya arkadaşlarımla da bakmamıza rağmen göremedik. Durumun bilgisizlikten kaynaklandığının farkındayım lakin araştırmama rağmen bir sonuca ulaşamadım. Bu projeyi bir kaç gün içerisinde bitirmem gerekiyor. PCB baskısını dahi yapmama rağmen başarısız oldum. Yardımcı olursanız minnettar olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
 
tr ve beslemeye odaklan, kopya bile çekemiyorsun (hadi bi kişi görmedi, arkadaşların?), sınavda ne yapıyorsun inş konuları sular seller gibi biliyorsundur.
 
Son düzenleme:
Tranzistörün yönünü değiştirdim. Mosfeti de P kanallısı ile değiştirdim. Komparatörün beslemesini düzelttim. Lakin komparatör hala aktif değil. Bu kez yanılmadığımı düşünüyorum en azından devre şemaları aynı ayrıca şuanda PWM sinyal ile mosfet tetikleniyor. Komparatörü aktif etmek için ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim. Bilgisizliğimi mazur görün ancak öğreniyorum. :(
 
Verdiğiniz linkte hangi programı kullandınız bilmiyorum ama proteus, orcad, psim, ltspice vs dosyaları olmadığını görüyorum. Komparatör aktif değil derken hangisi soldaki mi yoksa sağdaki mi ? Yani akımı ayarlayamadığınızı mı kastetmiştiniz ?
 
Simülasyon için kullandığım program proteus'un 8.0 sürümü. Eski sürümler bu dosyaları açamıyor belki bu sebeple açamamış olabilirsiniz.
Kastetdiğim komparatör soldaki aslında. Devrenin çalışma şeklinde anlatmaya çalıştığım gibi pwm sinyali yokken soldaki komparatör yardımıyla mosfet tetiklenmesi gerekiyor. Fakat şuan için bu gerçekleşmiyor. Bu sebeple çıkıştaki ne akımı ne de gerilimi ayarlayamıyorum. Ne yapmalıyım tecrübelerinizle aydınlatırsanız sevinirim. Yardımlarınız için tekrar tekrar teşekkür ederim.
 
Simülasyonda deneyip, çalıştırmak gerek. Bende denediğimde sonucu yazarım.
 
Son düzenleme:
Efendim devrenin çalışma sisteminde de anlatmaya çalıştığım gibi bu bir buck topolojisinde çalışan step down converter. Çıkıştaki akımı düzenleyen kısım ise koyduğum bobin. Bobin üzerinde indüklenen akım ledler ve ref dirençleri üzerinden boşalıyor. Soldaki yani ilk komparatör devrede bu karşılaştırma mantığı ile mosfeti sürüyor. İkinci komparatör ise opsiyonel olarak kullanılabilen pwm girişi için. Eğer devremi açabildiyseniz yazdığım kod ile pwmin duty cycle'ını kontrol edebiliyor, butonlar yardımıyla da duty oranını artırıp azaltabiliyorum. Projem gereği led sürücü entegre veyahut pwm üretici entegre kullanmam yasak. Şuan ki tek sorunum anlatmaya çalıştığım gibi ilk komparatörün karşılaştırma mantığını yerine getirmemesi hatta hiç aktif olmaması. Bunun için ne yapmalıyım devremde sorun var mı sizce?
Devrenin çalışması konusunda ise bu devre yurt dışında iki yıl önce hobi devresi olarak bile satılmış stabil çalışan bir devre. Zira vermiş olduğum linklerde bu devreyi gerçekleyen ve çalıştıran insanların yorumları bulunuyor.
 
En yakın zamanda cevabınızı bekliyorum. Umarım istediğimiz noktaya ulaşırız. Merakla bekliyor olacağım. Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst