Kuru akünün içine su basarsam ne olur? sıkıntı oluşturur mu?

abuzerefendi

Katılımcı Üye
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
451
Puanları
99
Yaş
40
Arkadaşlar elimde kuru akü diye satılan akü ve birde bunun aynısı ama 7A olanı vardı. 2 adet akü vardı. Dün meraktan bu akülerin içini açmayı denedim. üstündeki şey çıkıyor ve ortaya 6 mı 8 mi ne tapa çıkıyor. tapaları kaldırdığınızda bildiğiniz sulu tip akülerin su haznesinin aynısı çıkıyor. 7 amperlik olanın dibinde azcık su kalmış ama 9 a olan aküde su kalmamıştı. bende gittim oto elektrikçisi arkadaştan biraz akü suyu aldım ve 2 aküyü de su ile doldurdum. tapalarını geri taktım. üstünü de kapattım. oto elektrikçisi arkadaş ta kuru akü diye sattıklarına bakma onların da içinde asitli su oluyor dedi. öyle ikisini de doldurduk.

Sabah işe giderken 10 W güneş panelimi bu iki aküye de paralel olarak bağladım. akşam 7 gibi eve geldiğimde ise 2 akünün de ısındığını gördüm. epeyce ısınmışlar. ama bu ısınma güneşten mi yoksa kendinden mi bilemiyorum. tabi güneş panelinin arkasına onun gölgesine bırakmıştım ama güneş dönünce güneş oraya da az da olsa gelmiştir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
akü plakaları ısınmış bende aküyü şarjda bıraktım akü baya ısınmıştır dikkatli olmak lazım aküler patlıyor. İş yerinde iki kere akü patlamasına şahit oldum. Firma yetkilileri akülerin hava deliklerinin açılmadığı fabrikasyondan hatası diyip yenileiri ile değiştirildi .Değişen akülerde bakımsız tipti.
 
Bu benim bahsettiğim akünün üzerinde de bakımsız kuru tip akü yazıyor. dur internetten benzer birinin resmini bulayım. foto mak yok yanımda çekemeyeceğim o yüzden. Benzer bir tanenin fotosu
FK,9047,69,12-volt-7-amper-kuru-tip-aku.jpg
Bu tip bir akü idi. Kuru akü diyor ama içinde asitli bir su olduğu belli. bende anlamadım o yüzden :) birde akü şarj devresi yok elimde. o olmadan direk bağladım bunları. tabi 2 akü olduğu için 10 wattlık panel doldurmaz diye rahat bağladım. şu anda aküler 15 V veriyor ama amperini ölçemiyorum ne kadar dolduğunu da ölçemiyorum. bu 15 V normal mi? akü 12 V lik ama
 
13.15V akünün olması gereken voltajı aküler sağlam mı akülerü dinlendirip 1 gün sonra akü vltajını ölçün bakalım.ne değer göreceksiniz.

Akü kapasitesinin yüzde 10'u ile(7 amperi 700 mA ile) şarj akımıyla ve akü voltajının yüzde 20'si fazlası(12+2.4=14.4 volt)voltajla şarjı yapmak,en bilinen,tavsiye edilen pratik bir uygulama şeklidir.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/12v-akü-Şarjı-ile-ilgili.70405/
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bakimsiz kuru akulere saf su ilave edilir buyuklerinin uzerindede yazar benim evde suan sarj olan ikitane 105 amperlik bakimsiz aku var bakimsiz denmesinin nedeni dedigigin gibi icine saf su konmasidir

arm 10 cihazindan tapatalk vip ile gönderdi
 
13.15V akünün olması gereken voltajı aküler sağlam mı akülerü dinlendirip 1 gün sonra akü vltajını ölçün bakalım.ne değer göreceksiniz.

Yok aküler sağlam değil. zaten sağlam olsa içindeki asid bitmezdi. bende su dediğim gene akü suyu yani asitli su bastım içine. içinde olması gereken ama yıllardır kullanıla kullanıla içindeki suyu bitmiş dolayısı ile çalışmayan akülerdi bunlar. bunların içini açtım ve su bastım. şimdi kullanabilirmiyim bilmiyorum. akü dolmuş sanırım ama 15,4 V veriyor. bu şekilde de kullanamıyorum ki güvenemiyorum .ne bağlıyayım buna :)

Kısacası bu yolla bitmiş aküleri tekrar kullanabilir hale getirmiş olurmuyum diye düşündüm. onu deniyordum. aceba patlama çatlama olmadan direk kullanabilirmiyim? akülerin üzerinde geri dönüşümlüdür vs yazınca kıllandım da kendim geri dönüşüm yaptım aslında :) bakalım olacak mı? şu anda şarj olmuş görünüyor 15.4 v de gerilim görünüyor.
 
plakalar akım tutmamaıştım gerilimi görüyorsunuz ama akım yoktur 12v lamba bağlayın bi 5-10 dk yakın bakalım ışık verecek mi yoksa gerilim düşecek mi.
 
Peki bağlıyacağım malzemeye zarar verir mi? evde riske atabileceğim bir şey kalmadı. ledler vardı mutfak dolabının altına çektim güzel oldular. ne taksam ki? 15,4 v yüksek bir voltaj değil mi? ups ye bağlasam 220 ye çevirsem fazla voltaj verirmi ki 12 yi 220 yapıyor çünkü o 15 olunca 250 falan yapmasın.
 
evet. o konuyu da önce açtığım konuya cevap gelmeyince farklı bölüme açmıştım. aslında ikisi de aynı şey
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst