Konularla alakasız ama sosyal bi soru. Cevap veren sevap alır :)

Kursat19

Üye
Katılım
10 Eki 2012
Mesajlar
27
Puanları
1
Arkadaşlar ben 21 yaşındayım ve gördüğüm üzere benden çok daha büyük abilerim ablalarım var bu forumda. Sorum abilerime :)

Askere uzun dönem gitmek mi daha mantıklı yoksa kısa dönem gitmek mi ? Cevap verirseniz çok sevinirim ilgi gösterenlere şimdiden teşekkürler. Hayırlı ramazanlar.
 
Zaman çok değerli birşey günümüzde...Uzun dönem ile kısa dönem arasında 7 ay fark var.Bana sorarsan kısa dönem derim. 155 günde yapıp gelirsin.
 
peki maddi ve manevi olarak avantajları zaman faktörünün etkisini azaltıyorsa napmalıyız
 
Parası olanın bu vatan hizmetini bir güzel yapmakdan kaytardığı ortamda askerlik ne kadar mantıklı onu tartışmak lazım bence ; bu noktada sadece silah tutmakla vatan hizmeti olmaz diyenler olacaktır ; bunu da söyleyenlere saygım var ; ama kalkıp ülke bütünlüğüne birilerinin silah doğrulttuğu noktada bu vazifenin de ifa edilmesi gerekiyor bence her TÜRKİYE vatandaşı tarafından ..........
 
Parası olanın bu vatan hizmetini bir güzel yapmakdan kaytardığı ortamda askerlik ne kadar mantıklı onu tartışmak lazım bence ; bu noktada sadece silah tutmakla vatan hizmeti olmaz diyenler olacaktır ; bunu da söyleyenlere saygım var ; ama kalkıp ülke bütünlüğüne birilerinin silah doğrulttuğu noktada bu vazifenin de ifa edilmesi gerekiyor bence her TÜRKİYE vatandaşı tarafından ..........
Ama beyefendi biz hem para vermeyip hem de insanların küçük düşürücü bakışlarına maruz kalabilecek insanlar değiliz. benim sormak istediğim kısa dönem askerlik mi daha avantajlı uzun dönem askerlik mi ?
 
kısa dönem askerlik sivil hayata ve sosyal ortamlarına bir an önce geri dönmek açısından çok önemli bence. ama parayı seçersin 7 aylık ekstra kısmi rahatı seçersin o ayrı. şimdi şöyle, uzun dönem askerlik yapan yedek subayın acemilik adı verilen sürünme dönemi kısa döneminkinden daha uzun. yani kısa dönem asker 1 ay acemilik yapıp kalan 4 ayını da günde 2 saat nöbet artı ıvır zıvırla doldururken yedek subay belki 2-3 ay acemilik yapıyor sonra yedek subay oluyor. şuna şahit oldum yedek subaylara nasıl davranıyorsa uzmanlar ve astsubaylar kısa dönemlere de öyle davranıyor. zaten ordaki adam seni biliyor. farklı olduğunun farkında. ona göre muamele ediliyor. yani eğer para dersen uzun dönem zaman dersen benim gibi kısa dönem git gel..
 
Arkadaşlar ben 21 yaşındayım ve gördüğüm üzere benden çok daha büyük abilerim ablalarım var bu forumda. Sorum abilerime :)

Askere uzun dönem gitmek mi daha mantıklı yoksa kısa dönem gitmek mi ? Cevap verirseniz çok sevinirim ilgi gösterenlere şimdiden teşekkürler. Hayırlı ramazanlar.


Merhaba.Aslına bakarsanız sorduğunuz bu önemli sorunun cevabı,kişiden kişiye göre çok da değişebilir.Genelde,toplum yapısında para veya zaman olarak iki kavram şimdiye kadar insanların bu kararlarında etkili gibi görünebilmiştir.

Ama ben paranın yanına artı olarak şan,şeref ve onurlu askerlik yapmayı da ekleyerek kısa dönem parasız,ezilerek,sürekli emir altında bu kutsal görevi kısa sürede ifa etmek (Zaman kavramı sizin için eğer çok çok önemliyse) veya maaşlı,memur kadrosunda,ezilmeden şanla,şerefle,onurla bu işi yapıp,ileride bir övünç kaynağı olabilmesi,torunlarına,yakın çevresine,uzak çevresine "Ben yedek subay olarak yaptım,gururlandım,şereflendim" diyebilmek adına,seçilecek olan bu 2 seçeneğe ancak bu açılardan bakabilirim.Askerden önce SSK,Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi sosyal güvenceyle ilgili bir başlangıcınız olmamışsa,yani askerlik günleriniz iş başlangıcınızdan evvel ise,öne geçmiş bu günlerinizi,askerlik borçlanması yaparak,emeklilik işlemlerinde bir avantaj yakalamanız da söz konusu olacaktır.

Zaten yedek subaylık dönemi,tam bir memur statüsünde olduğundan,terhisten sonra memur veya işçi iseniz,bu paralı olarak (Memur kadrosunda) geçen günleriniz direk olarak emekliliğinize sayılacaktır.Öğrencilik dönemi olan yedek subay acemi birliğinde geçen süre (3-4 ay) gün bedeli hesaplanarak,yani askerlik borçlanması yapılarak,"1 sene+ 3-4 ay" kadarlık olan sürede,emeklliğe daha çok yaklaşmış olursunuz.Ama dediğim gibi,askerliğin iş başlangıcından evvel yapılmasında ancak bahsedilen bu avantajı vardır.Yani ilk önce işe başlangıç yapılıp da,örneğin ilk SSK başlangıcından sonra yapılan askerliğin ise,askerlik borçlanması ödenmesi şeklinde yapılarak emeklliği öne çekebilmesinde ise bir faydası yoktur.Ayrıca bu tüm söylenenler,yeni emeklilik sistemi için değil de,"prim gün-saat+yaş+25 sene" için,yani eski sistemdeki tüm elemanlar için geçerlidir.Yeni sistemdeki olumlu etkileri de aşağıdaki alıntı yazıda olduğu şekliyledir.

" BORÇLANMA MEMURLARI DA ERKEN EMEKLİ YAPAR

İlk defa sigortalı olunan tarihin borçlanmayla 8 Eylül 1999 tarihi öncesine çekilmesi halinde iki sene ilk defa sigortalılık 8 Eylül 1999 tarihi öncesi ise borçlanmayla bir kademe geriye götürülmesi halinde 4/a sigortalıları en az bir sene erken emekli olabilir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan 4/b Sigortalıları ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce 5434 sayılı Kanun kapsamına giren 4/c sigortalıları da, borçlandıkları süreler 4/b’liler için 1 Haziran 2002, 4/c’liler için 23 Mayıs 2002 öncesi ise emeklilik yaş şartı açısından avantaj elde ederler. Borçlanma, yaşı tamamlayıp prim ödeme gün sayısı eksik olanlar açısından da daha erken emekli olma işlevi görür.

İlk defa 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için 5510 sayılı Kanunda öngörülen prim ödeme gün sayısını 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlama şartıyla yaştan olumsuz etkilenmeme kriterine, borçlanmanın olumlu katkı sağladığının da bilinmesi gerekir. "

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=4909

Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Bu konuda konuşmak istemiyorum fakat farklı bir açıdanda bakış olsun;

Askerlik gerçek hayattan kopulan başka bir dünyadır,
gerçek hayata yani sivile ne kadar katkısı olabilecek iş yapabilirseniz,
askerlikten o kadar istifade etmiş olursunuz.

Bunun yanında askerlik manası geniş bir konudur,
ne burada anlatmak mümkün nede anlamak,
kişiye göre değişmeside anlaşılması zor olmasa gerek,
elmayı ben yerim ekşi derim, diğeri yer ne güzel mayhoş der,
karakterin askerliğe yatkınsa uzun dönem, değilse kısa dönem.

Ben 8 sene yaptım, çokşey öğrendim, tekrar yap deseler yine 8 sene yaparım,
ama daha çok şey öğrenmek için tabiri caizse yırtınırım,
insanın önüne sivilde mümkün değil karşılaşamayacağı şeyler çıkar,
baştada dediğim gibi bambaşka bir dünya fakat, iş, içinde bulunanın bakış açısında bitiyor,
verileni anlayabilecekseniz uzun uzun yapın hatta orada kalmaya bakın,
yok benim için geçici bir dönem diyorsanız kısadan bitirmeye bakın.
 
askerlikde psikolojin yıpranabilir bunuda düşün. Ben kısa dönem yaptım zor katlandım.Fakat zorluğundan değil yetkili insanların mantıksızlığından.
 
bide bu soruların yanında şunu da sormak gerekir mezun olunca hemen gidilmeli mi yoksa erteleyebildiğimiz kadar erteleyebilelim mi
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst