Kontaktörün a1 a2 uçlarına neden kondansatör bağlanıyor?

Konu ile ilgisiz mesajınızdan dolayı, mesajınız silinmiştir. Lütfen forum kurallarını okuyunuz. Başka konularda da saygı sınırını aşan mesajlarınız bulunmaktadır. Tekrarı halinde ceza alacaksınız.

Düzenleme: Roboelektronik
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bobininden akim akan kontaktorun bobin akimi kesilirse, kontaktorun nuvesinde depolanmis magnetik enerji, bobinden akimini devam ettirmek ister ve bunu basarir.

Akim yolu kesilmis bobin (yani bobin devresine seri bagli role vsnin kontagi acik), acik kontak uclarinda cok yuksek voltaj olusturarak ark seklinde atlama yapip bobin akimini devam ettirir ve nuvede depolanmis enerji sifirlandiginda akim durur.

Bu surec cok cok kisadir. Ancak bu sure zarfinda olusan ark, elektromagnetik yayilima ve besleme hattinda ani voltaj darbesine neden olur.

Iste bu voltaj darbesi ve e.magnetik yayilim yeterince onlem alinmamis elektronik cihazlarin sapitmasina neden olur.

Eger bobin uclarina R yada C baglanirsa bu sorun olusmaz.

Bobin uclarina direnc baglandiginda bobin enerjilendiginde direnc de enerjilenecegi icin guc kaybina neden olur ve isinir. Bu nedenle tercih edilmez.

Varistor kullanmak bir diger cozumdur. 220v beslemede iletime gemeyecek ancak bobin akimi kesildiginde olusacak yuksek gerilimde iletime gececek varistor guc kaybi sorununu cozer. Bunun icin AC 250, 275 yada 300v varistor secilebilir.

Bir diger secenek ise bobin uclarina paralel kondansator baglamaktir.
Enerjisi kesilen bobin, paralel bagli oldugu C ile salinim devresi olusturur.
Bobin direnci ise sonum katsayisini belirler.

Boylece bobin akimi kesildiginde salinim devresi, nuvede depolanmis magnetik enerjiyi elektriksel olarak sondurur.

Kondansator degeri hesaplayabilmek icin kontaktor bobinin direncini ve enduktansini bilmek zorundasiniz.

AC 250V 100n, 220n, 330n, 470n deneme yanilma yontemiyle test edilebilir.
 
Son düzenleme:
sn kartal arkadaşım
biz yaptığımız panolarda kontaktörlerin hepsine (asansör kumanda panosu ) kontaktörlere kondansatör direnç eklenmiş rc filtre adıyla anılan elemanı standart her kontaktörün bobin uçlarına bağlıyoruz sebebi panodaki mikroişlemcili kumanda kartları parazit almasın diye ilgili EN standartların daki zorunluluk ayrıca bobin uçlarındaki gerilimn dengede kalmasıda bu vesile ile sağlanıyor
 
:confused:slm bnmde bır sorum olcak bir fazli yardımcı sargılı asenkron motorlarda ilk hareket kondansatörün kullanma amaci nedir bu kondansatorun kapasitesi nasil anlasilir simdiden yardimlarınız ıcın saolun:(
 
yau arkadaşlar ...arkadaşımızın bahsettigi kompanzasyon kontaktör, kondansatörü degil A1 A2 kontaktörün bobin uçlarına 220 v ise degeri neden kondansatör baglanır...
cevap kontaktör bobin enerjisi sık açıp kapatılıyorsa bunu kararlı hale getirmek için buna pır pır yapıyorda diyebiliriz...
hidroforlarda genellikle kontaktörlerin bobin uçlarına kondansatör baglanır....
 
kardesım analog sınyallerde gurultu cok oynamaya sebep olur.sana tavsiyem plc panona PR dediğimiz analog cevırıcılerden alman.bu senın butun problemını cozucektır.
Europe  - PR electronics
 
1n4001 yada eş degeri diyot at toprklamanda güzel olsun kontrol yaptıgın özel sürücü yada bi cihazın varsa hberleşrdn kabloyuda tprakla gürültüyü al
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst