Kontaktörün a1 a2 uçlarına neden kondansatör bağlanıyor?

kartal1700

Üye
Katılım
19 May 2007
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
37
bilen arkadaşların acil yorumlarını bekliyorum. benim bir sıkıntım var. kontaktör bırakması sonucu şebekede dalgalanmalar olduğu söyleniyor.. sizce doğrumudur. vede elektronik elemanların etkilendiği söyleniyor. bilen arkadaşlar yorumlarınız için şimdiden sonsuz teşşekkürler...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn.kartal1700

Düşük yüklü tesislerde, devreye salınımlı olarak girip çıkan büyük güçlü kondansatörler gerilimde belirli bir dalgalanmaya neden olur. Bu dalgalanma gerilim değişimlerine duyarlı tesislerde arızalara neden olmaktadır.

Bu konuda bir anımı paylaşıyım.Turk Telekom'un santral tesisinde Jeneratörün gereksiz yere devreye girip çıktığı şeklindeki bir arızaya müdahale ettim.Tesisin beslendiği 400 KVA TRP. kademesi sekonder voltajı yüksek olacak şekilde ayarlanmış.Yüklenince Voltaj normale gelir düşüncesi ile.Kompanzasyon panosunun rölesi arızalanınca tüm gruplar salınımlı olarak devreye girip çıkmaya başlıyor.Zaten yüksek olan TRP sekonder gerilimini biraz daha yükseltiyor.Telekomun gerilim değişmelerine karşı hassas olan teçhizatı korumak için konulan röle sistemi açıp jeneratöre geçiyor.Gerilimi normal gördüğünde şebekeye geçiyor.Bir süre sonra Kondansatörler devreye girip çıkmaya başladığında tekrar jenaratöre geçiyor....
Böyle bir arızayı TRP kademesini ayarlayarak ve kompanzasyon panosunu aheste çalışır duruma getirerek çözmüştüm.
Saygılar
 
Sn:Zeum arkadaşımız gayet güzel açıkladı.Teşekkür ederim.

Kontaktörün devreye alıp çıkardığı cihaz yada cihazlar ve bu cihazların elektriksel özellikleri buna sebebiyet verebilir.Yukarda da açıklandığı gibi mesela kapasitif yükler güç kaynağının çıkışında gerilim yükselmesine ,endüktif yükler gerilim düşmesine sebep olmaktadır.Kontaktör devreye hangi tip yük alıyorsa veya çıkarıyorsa buna bağlı olarak gerilim dalgalanmasına sebep olabilir.
 
teşekkür ederim arkdşlar. evet dedikleriniz gayet mantıklı. yalnız benim sistemde kullandığım güç 5 kW tı geçmiyor. kontaktörlerle motorlara yol veriyorum.(direk 380v) motorlardan birisi 2.2 kw diğer ikisi 1.5 kw.. toplam 3 motor. yani herhangi kompanzasyonla alakalı bişey değil. ve sorunum şu ki: panoda kullandığım güç kaynağı sistem çalışırken kendisini kapatıyo (sapıtıo) sanki çıkış uçlarını (+ -) birbirine kısa devre oluyomuş gibi, 1- 2 sn yaptıktan sonra normal haline dönüo.buda sistemi durdurmaya yetior.
 
ve banada bunun herhangi bir manyetik alan veya elektrik dalgalanmasından etkilenebileceğini söylediler. ve herbi kontaktörün bobin ucuna kondanstör bağlanması istendi benden. ben kontaktör uçlarına kondanstör bağlama taraftarı değilim..sorunum hala devam ediyor.. :( ??? ???
 
parazitleri kısa devre etmek için olabilir.
bahsettiğin güç kaynağı ne amaçla kullanılıyor
 
aynı olay benim başıma gelmişti.... panoda dc hız kontrol cihazları wardı ve bir kaçtane kontaktör. köntaktörler çekip bıraktıkça cihazlarda devir oynaması oluyodu. problemi kontaktörlerin bobinine kondansatör baglayarak çözmüştüm....
 
DC GÜÇ KAYNAĞINI: butonlardan,swichlerden,sensörlerden dönüş sinyalini PLC ye vermek ve dc roleleri çektirmek için kullanıyorum.. güç kaynağının sorununu çözdüm ;D ;) nedeni ise arkadaşlar::
PANODA HIZ KONTROL İLE DC GÜÇ KAYNAĞININ YANYANA DURMASINDAN KAYNAKLANIYORMUŞ... güç kaynağını aşağıya aldım ,artık yapmıo,,ama şimdide başka bir sorunum var.. sensörle ölçüm yaparak çalışan bir eksen de, ölçüm bazen eksik bazen fazla çıkıyor.. yani sensör bazen eksik bazen fazla sayar gibi. plc programının aynısı başka bir makinede şuan çalışıyor. bunun nedenininde parazitten olduğunu söylediler.. sizce ne yapmalıyım.hatayı çözemiyorum. :( :(
 
ben bir sistem de senin karşılştıgın soruna benzer bir problemin çözümünü görmüştüm. şöyle ki
enkoderden alınan metraj bilgisinin plc programında bir de düzeltme katsayısı ile çarpıldığını gördüm. bu düzeltme katsayısını da formul olarak vereyim:

(istenen değer)/(ölçülen değer)Xk=metraj(bu sabit plc programında kullandığın yönteme gore değişir)

burda k düzeltme katsayısı bulunarak sistemin ölçüm hatalarını azaltıyorsun.

örnek 6000mm e boru kesmek istiyorsun ama 6020 kesiyorsun.
(6000/6020)xk=400(bu sabit plc programında kullandığın hesaba yönteme gore değişir)

burdan 401 gibi bir k değeri bulursun bu da demek oluyor ki uzun kesim düzeltilmiş oluyor.
tam olarak anlatamamış olabilirim ama formule biraz kafa yoran hemen olayı kavrayacaktır.

daha önceki yazışmlar için ise bir önerim var.
elektronik sistemlerde kullanılan spark killer adı verilen RC devreleri var google dan bi aratırsan uzakdogu menşeili firmaları ürünlerini görürsün.ben bu firmanın urunlerini gormustum. linkini veriyorum
Capacitor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba kartal 1700.Topraklamanız iyi ise dc. güç kaynağınızın eksi ucunu topraklayın.Bir deneyin faydası olabilir.Plc eğer kontaktörlere yakın bir yerdeyse uzaklaştırın.Eğer bunu panonuzda yeterli bir yer olmadığından yapamıyorsanız kontaktörlerle plc arasına mettal bir levha koyup metal levhayı topraklayın .Blandajlı kabloların toprağa bağlandığından emin olun.Eğer blandajlı kabloların her iki ucuda topraklıysa bir ucun topraklamasını sökerek bir deneyin.
Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,185
Mesajlar
915,696
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst