Kondansatörler devredeyken Endüktif Sayacın yazması

doktoreem

Üye
Katılım
24 Ocak 2012
Mesajlar
18
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba,

merkezlerimizden birinde bir aydır kapasitif ceza sorunumuz var. Sistem sürekli kapasitif yazıyor. Kompanzasyonu kontrol ettik hiçbir kondansatör devrede değil, sanırım yükten geliyor. Ancak bir durum daha var ki biz kondansatörleri manuel devreye aldığımız zaman Endüktif sayaç yazmaya başlıyor, kapasitif olanda ise hiçbir hareket yok. Bu durum neden olabilir? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayacınız tekmi ?Eğer kombi sayaç ise,sayacınızı değiştirmekte yarar var.Eski tip 3 sayacınız varsa,bağlantı yanlışlığı olabilir.
 
mekanik üç adet sayaç var. ancak biz birde okuma yapalım diye üçüncü bir sayaç bağladık (digital) ordanda uzaktan izleme yapıyoruz. Onun akım trafoları diğerlerinden farklı ve onda da aynı durum var. Kondansatörleri devre alınca o da endüktif yazmaya başlıyor.
 
Çok mantıklı bir durum değil.Sayaç bağlantılarını bir kez daha kontrol edebilirmisiniz ?
 
Arkadaşlar bu tarz olaylara yaklaşık 10 - 15 yerde rastladım fakat üzgünüm ki hepsinin farklı farklı nedenlerden kaynaklandığını gördüm.

Ben sadece bir iki tanesini açıklayacağım Dijital sayaçlarda aktif yük yokken ve manuel kondansatör veya yer altı kablolarından kaynaklı kapasite oluşumlarında belirli süre sonra sayaç kapasitif yükü aktif gibi görmeye başlıyor ve akım trafoları yön değiştirdiği için kapasitif bölgesel değişimden dolayı endüktife dönüş yapıyor. Çözüm ise ilk başta oluşan kapasitif neden kayanklı onu bulmak gerekmektedir. ( yazımın açıklayıcı olması için tekrarlıyorum ben bu durumu dijital sayaçlarda bire bir gördüm mekanik sayaçta rastlamadım genel itibari ile vektörel çalıştığı için mekanik sayaçlar çözüm dijitale göre daha basit diye düşünüyorum )

Sistemde ufak bir aktif çalışır çalışmaz sayaç kendine gelecektir. :)

Hiç bir şey yapamıyorsanız 3 adet 100 watlık lamba yakın ( tabii bu durum NŞA da geçerlidir.)

Bir de bu durum orta gerilimden gelmektedir işte bu ciddi bir sorundur. Bu durumun önlemide orta gerilimden akım ve voltaj örnekleme alarak çalışabilen endüktif veya kapasitif yüklere duyarlı hassas reaktif güç kontrol röleleri ile çözümleniyor. ( Okuyan arkadaşlar bahsettiğim orta gerilim örneklemeleri özel orta gerilim için hazırlanan trafolardan dönüştürücülerden alınıyor sakın gidip direk orta gerilimden direk voltaj alayım felan demeyin.)
 
Sayacın markası ne 4 bölge çift yönlü sayaçlarda olur bu bahsettiğiniz. Normal sayaçlarda böyle bir durum olması mümkün değil sayaç bozuk değilse tabii
 
Sayacın markası ne 4 bölge çift yönlü sayaçlarda olur bu bahsettiğiniz. Normal sayaçlarda böyle bir durum olması mümkün değil sayaç bozuk değilse tabii

Sayın VARKON 4 bölgesiz sayaç (monofaze hariç) varmıdır ? benim bildiğim yok varsada cehaletime verin (açıklarsanız sevinirim) benim bildiğim kadarı ile bu durum yazılımdaki akım trafolarının polarizasyonu ile alakalı bir durum diye biliyorum çift yönlü sayaç inanın ilk defa duydum benim bildiğim yazaılımdaki mutlak deger işaretinden dolayı siz dağıtımda aktif güç dahi üretseniz sayaç aktifi direk harcanıyormuş gibi yazacaktır sırf bu yüzden enerji üreticileri ayrıca ters bağlı bir sayaç dahi kullanıyor diye biliyorum. Bu durum benm bildiğim eger varsa bir cehaletim kusuruma bakmayın açıklarsanız bilgilendirirseniz sevinirim.
 
çok yüksek oranda kapasitife veya endüktife girilince yani reaktif gücün aktif güce açısı 90 a yaklaşınca diger yönde cezaya girebiliyor

özellikle trafonun yükünü başaltınca trafo büyükse birden kapasitife girdiğini görürsünüz hatta fazların yönünün değiştiğini karakterin flaş yaptığını
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst