Kondansatör sağlamlığı üzerine.

Muhsin Kamer

Profesyonel Üye
Yarım gündür onarımda ki monitörde oluşan ani enerji kesilmesinin testini yapıyorum.
Monitör de belirli belirsiz anakartta enerji kesilmesi oluşuyor.
Anakartta enerji ve malzeme sağlamlığı testleri yapıldı. Sorun yok.
Oluşabilecek yerlere bakıldı, tahmini malzeme değişimleri yapıldı, orada da sorun yok.
Anakart SMD komponentler üzerine tasarımı yapılmış. Kuru tip SMD kondansatörler kullanılmış.
Gerekli kapasite ölçümleri, frekans, Esr ölçümleri de normal.
Peki bu monitörde oluşan arıza nedir?
Araya biraz müzik, bir kaç fincan kahve içimi, sorun hala devam ediyor...
Termal kamera ile de kontrol ettim. Durumu termal de yakalayamadı.
Bir ara anakartta orta kısımdaki sağlamlığı test edilmiş yan yana duran 2 kondansatör de ki ılınmayı fark ettim.
Bu tip bir durum varsa uzun süre kullanımda sorun olabilir diye değerinden biraz yüksek yeni iki kondansatör değişim yapıldı.
Şu an 1,5 saattir çalışıyor, sorun çözüldü.
1-2 saat daha çalıştırıp testi sonlandırıp cihazı toplayacağım.
Sorunu burada paylaşmanın nedeni:
Görüntü olarak sağlam duran, kapasite ve esr değerleri normal olan kondansatörler de arıza yaparmış. Kondansatör değer kaybı; Analog elektronikte pek geçerli olmasa da dijital elektronikte geçerli dir.
Şüphelendiğiniz kondansatörün ölçüm değerleri sağlam da olsa, mutlaka yenisi ile değiştirin.
Tecrübemi paylaştım.
Umarım birilerinin işine yarar, faydası olur.
İyi çalışmalar, kolay gelsin.1935.webp

Son düzenleme:
Başka bir konuda da yazmıştım. Optoyu ölçü aletiyle ölçtüm sağlam, söktüm dışarıda ucuna led bağlayıp testini yaptım yine sağlam gözüküyor ama yerine başka bir opto taktım cihaz çalıştı. İnanması güç ama olabiliyor böyle şeyler.​

Lahmacun her zaman söylerim.
Baş göz üstüne...
Bilmediğim bir durum varsa, öğrenmek isterim.

Lahmacun her zaman söylerim.
Baş göz üstüne...
Bilmediğim bir durum varsa, öğrenmek isterim.
Kondansatörler üzerinde frekans ölçümü yapılıyor. Normal sorunsuz kondansatörler de sıfır çıkması lazım. Sorunlu kondansatörler parazit kaynağı olup işlemcinin kapanmasına sebep oluyor. Osiloskopla ölçülürse daha şahane oluyor. Bende sağlam bir elemandan gördüm internette.

Kondansatörler üzerinde frekans ölçümü yapılıyor.
Kondansatör testlerini , yüksek frekanslı devrelerle çalışmadığımdan gerçek değeri yakalamak için 100 Hz. de yaparım.
Kondansatörün 100 kHz de davranışında değer kaybı oluyor.

Sorunlu kondansatörler parazit kaynağı
Parazit varsa kurumuş veya değer kaybetmiştir

Osiloskopla ölçülürse daha şahane oluyor.
Hangi veriyi ölçeceğiz. Servis manuel yok.
Parazit görürsek zaten değer kaybı veya kuruma oluşmuştur.

Belki alüminyum ceketli olanlarda ise yarayabilir.

Bende sağlam bir elemandan gördüm internette.
Sağlam elemanın ölçümlerini bizde görelim. Belki bilmediğimiz bir durum, ölçüm şekli varsa öğrenmiş oluruz.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri