kompanze hakkında sorular

telemcii

Üye
Katılım
10 Şub 2009
Mesajlar
441
Puanları
6
Konum
ANkaRA
herkese iyi çalışmalar. aklıma takılan birkaç sual olacak yanıtlayan arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım.

1- kompanzasyon kondansatörün üzerindeki etikette belirtilen akım değeri ile pensampermetre de gördüğüm akım değeri farklı ise , yani kondansatörün bittiği yada bitmek üzere olduğunu nasıl anlarım?

2- kondansatörleri gruplar iken kitaplarda okumuştum. 1-1-1- yada 1-2-2- diye gidiyor. 12 kademeli bir rölede misal olarak giriş kondansatörü yani birinci kademediki kondansatör 5 kvar diyelim. bunun dizilişini nasıl yapacağım.

3- geçtiğimiz günlerde bir konu açmış idim. yarın kompanze panonun olduğu yere gideceğim.. bir arkadaşıma danıştım kendisi iyi bir meslektaşım. sorunu onada aktardım. bana kademeleri azalt dedi.. yani şunumu demek istedi. mevcut kondansatörlerin kapasitesini düşür.? yada şunumu demek istedi kondasatör guruplarını yeniden düzenle? ..neden arayıp sormuyorsun diyorsanız. yurtdışına çıkmış..ulaşamıyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kondansatör üzerinde yazan kvar cinsinden değerinin 1.4 a akım çeker yani 1 kvar 1.4 A akım ceker pens ampermetredeki değer düşük ise veya hiç göstermiyor sa Kondansatör ü değiştir . Kompansazyon kurarken ilk kademede 3 fazlı gelecek ve örneğin 1 kademe 3 fazlı 1 kvar 2 kademe 3 fazlı 1.5 kvar 3.4.5 kademeler1 fazlı 0.5 bu sekilde kurulu güce göre kompansazyon sistemi kurulur
 
Slm arkadaşım ENTES in roellerinde 1.kademe 3 fazlı ol ucak kvar i kapasitesi 1-5 olması önemli değil diyer kademelerin kapasitesi karışık olsun önemli deyil zaten role sistemde ki yük ihtiyacına göre kompanzasyon yaptigi için sıralama fark etmez komp.hesabı yapılırken iyi yapılmasında fayda var.
Atıyorum 5 kvar lik kapasiten 7.5 amper çekmesi gerekirken pensampermetre ile baktığında çekilen akım düşükse veya sıfırsa kondansatorun arizalidir ustam
 
1- kompanzasyon kondansatörün üzerindeki etikette belirtilen akım değeri ile pensampermetre de gördüğüm akım değeri farklı ise , yani kondansatörün bittiği yada bitmek üzere olduğunu nasıl anlarım?


Voltaj değerine göre kondansatörün gücü değişir 5 kvar kondansatör etiket değeri 400 volt ise bu kondansatör 400 vollta 5 kvar verir demektir.Diyelimki panonuz da ki gerilim 380 volt bu defa kondansatörün akımıda gücüde düşecektir.

380/400 = 0,95 0,95 x 5 = 4.75 kvar olacaktır.Kondansatörün gücünü lcr metreyle de yüksüz olarak ölçebilirsiniz fakat sonucu mikrofarad olarak verir.

hesap yoluyla da 3 faz için Akım x gerilim x 1,73 = KVAR bir faz için akım x gerilim =kvar

1. kademe röleye en büyük 3 fazlı kondansatör bağlanması sadece entes rölenin özelliğidir.Diğer rölelerde böyle bir zorunluluk yoktur.

Kondansatör dizilişinin temel mantığı küçük güç tüketiminde de büyük güç tüketimin de de sistemin kompanze edilmesi mantığına dayanır.Eğer yükünüz sadece motorlardan oluşuyorsa çok hassas kompanzasyon pek gerek olmaz,fakat yükleriniz dengesiz ve reaktifleriniz de dengesiz ise sistemi ve kademeleri ona göre dizayn etmelisiniz.
 
1-Ölçtüğünüz akım,olması gerekenden % 10 az ise ( eşit ) veya fazlar farklı değer ise,yenisi ile değiştirilmeli,
2-Röleniz,gurup dizilim şartlı röle ise,gu-rupları buna göre ( 1-1-1,1-2-2 vs ) yapmak zorundasınız.Yeni nesil rölelerde
böyle bir şart olmamakla beraber başka
şartlar olabilir ( ilk gurup trifaze vs. ).Röle-
nin etkili çalışabilmesi için,şartların iyi okunup uygulanması gerekir,
3-Etkili ve kullanışlı bir kompanzasyon için
kademe sayısının fazla olması yararlıdır.
Kademeleri azalt ifadesi,kondansatör güç-
lerini düşür anlamında söylenmiş olabilir.
Buna karar verecek olan sistemdir.
4-Kademe güçlerini,aranan gücü tek !
seferde bulunacakmış gibi düzenleme-
nizdede yarar var.
 
1- kompanzasyon kondansatörün üzerindeki etikette belirtilen akım değeri ile pensampermetre de gördüğüm akım değeri farklı ise , yani kondansatörün bittiği yada bitmek üzere olduğunu nasıl anlarım?

Qgerçek=Qetiketx(Ut/Un)²
Qgerçek: Tatbik edilen gerilime göre elde edilen kapasitif reaktif güç
Qetiket: Kondansatör beyan gücü
Ut: Kondansatöre tatbik edilen gerilim
Un: Kondansatör beyan gerilimi
Örnek vereyim: 400v 10kVAr kondansatöre 370v gerilim uygulanırsa;
Qgerçek=10x(370/400)²
Qgerçek=8,5kVAr

Örnekte görüldüğü gibi sadece tatbik geriliminin düşüklüğünden 1,5kVAr kayıp oluşmaktadır. Gerilimler göz önüne alınmadan hesap edilmeden yalnız akıma bakarak kapasite kaybı değerlendirmesi doğru değildir. Ölçüm ve değerlendirmede faz gerilimleri ve reaktif güç değerlerine bakmak gerekir.
Yaşlanmadan oluşan kapasite kaybı düşük gerilim tatbikinden kaynaklanan kapasite kaybı gibi üçfazda dengeli ise (toplam kondansatör gücü kafi ise) sorun teşkil etmez. Ancak yaşlanmadan dolayı oluşan kapasite kaybı tüm kondansatörlerde görülür ve toplam kapasitif reaktif gücün aşırı düşmesine hatta yetersiz kalmasına sebebiyet verebilir buna dikkat edilmelidir. Kondansatörlerde fazların dengesiz güç kaybı istenmeyen durumdur sistemin çalışmasını olumsuz etkiler. Yaşlanmadan dolayı güç kaybı %70 üzerine çıkmışsa her an için arıza çıkartma durumu olabileceği göz önüne alınmalıdır (delinme-kısadevre)

2- kondansatörleri gruplar iken kitaplarda okumuştum. 1-1-1- yada 1-2-2- diye gidiyor. 12 kademeli bir rölede misal olarak giriş kondansatörü yani birinci kademediki kondansatör 5 kvar diyelim. bunun dizilişini nasıl yapacağım.

Bu rölede seçeceğiniz adımlama program dizilimi tipine bağlıdır. Entes RG3 12C rölede 10 farklı seçenek vardır. Program 10 seçilmişse kademeler otomatik algılanır.
Uygun kademe dizilimini sağlamak için tesisin genel olarak ihtiyaç duyduğu kapasitif güç tespit edilir. Örneğin kompanzasyon toplam gücü 200kVar olsun bunun 100kVAr'ı sürekli çekiliyor ve bu değerin altına hiç inmiyorsa bu güç en az kademe ile yani 50kVAr+50kVAr iki grupla yada 3 grupla sağlanmaya çalışmalı bunun için fazla kademe harcanmamalıdır. Fazla kademe hassas bir kompanzasyon yapabilmek için tek fazlı kondansatörler için harcanmalıdır.

3- geçtiğimiz günlerde bir konu açmış idim. yarın kompanze panonun olduğu yere gideceğim.. bir arkadaşıma danıştım kendisi iyi bir meslektaşım. sorunu onada aktardım. bana kademeleri azalt dedi.. yani şunumu demek istedi. mevcut kondansatörlerin kapasitesini düşür.? yada şunumu demek istedi kondasatör guruplarını yeniden düzenle?


2.sorunuzdaki cevabımda belirttim. Yeni nesil Entes rölelerde anlık reaktif güç değerlerini görebilmektesiniz. Fazlara ait değerleri incelediğinizde hangi fazın ne kadar kapasitif reaktife ihtiyacı olduğunu ve belkide hangi fazın kapasitif eksene geçtiğini anında görmüş olacaksınız.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,931
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst