kompanzasyonda akım trafosunun seçiminin önemi

mertk34

Üye
Katılım
4 Nis 2012
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
31
arkadaşlar kompanzasyonda akım trafosunun seçiminin önemi ,Bağlantı yeri ve dikkat edilecek hususlar diye hoca dönem ödevi gibi bi ödev verdi heryerde arastırdım ama Akm Trafosu, Ayrlabilir, Bara, Montaj, Akm, Trafo, Pano, Kompanzasyon, Reaktif, G bu site dışında bişi bulamadım yardımcı olurmusunuz ,yardım edenlere sımdıden tşklr
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Reaktif güç kontrol rölesi, akım trafosu vasıtasıyla şebekeden çekilen akımın karakteristiğini bilir ve ona göre kompanzasyon yapar. Akım trafosu gereğinden küçük seçilirse eğer, yanar. Çok büyük seçilmesi durumunda ise çekilen akımı röle tam algılayamaz (her rölenin bir alt sınırı vardır.) ve uygun kompanzasyon yapamaz.
Bağlantı yeri hususu da şudur: Akım trafosundan, tüm yük akımı geçmelidir. Aksi halde rölenin yaptığı kompanzasyon tüm yüke uygulanamadığı için, sayaç indükif değer yazar ve ceza kaçınılmazdır.
Kompanzasyon ana beslemesi de akım trafolarından sonra yapılmalıdır. Yoksa röle devreye aldığı kondansatörleri algılayamayacağı için sayaç kapasitif yazar.
Forumda kompanzasyon üzerine sayısız yazı vardır. Siz bunları inceleyerek değil dönem ödevi, bitirme tezi bile yapabilirsiniz.
 
reaktif güç kontrol rolesinin . nereden beslendigi akım trafosun dan once veya sonra bişeyi degiştirir mi
 
reaktif güç kontrol rolesinin . nereden beslendigi akım trafosun dan once veya sonra bişeyi degiştirir mi
RGK'nin kumanda geriliminin nereden beslendiğinin önemi yoktur.A trafosununkini B trafosundan bile besleyebilirsiniz.Akım trafoları ile referansların aynı fazda olmasına ve akım trafo yönlerine dikkat etmek gerekir.
 
saygıdeğer meslektaşım,
Yazınızı yanlış algılamadıysam röleye A,B,C akım trafoları ile yağtığım sıralamada gerilimleri hangi stra ile bağlarsam farketmez diyorsunuz.
ANCAK,RÖLELERde COSfi nin aynı fazın akım ve gerilimleri arasında olması gerekir.Aksi taktirde hatalı çalışır.Bu nedenle A,B,C AKIM TRAFOSU SIRALAMASI VARSA GERİLİM BAĞLAANTILARININDA AYNI SIRADAKİ GERİLİMLERE BAĞLANMALIDIR.
SAYGILARIMLA
ETHEM GÜNER
 
SAYIN MESLEKTAŞIM,
Akım trafosununu hata sınıfının 0,5 klas olmasında yarar vardır.Zira 2500/5 akımtrafosunda klas:1 ise 2500 x 0,01=25 amper hata olabilir.Klas 0,5 ise 2500 x 0,005=12,5 amper hata olabilir.Akım trafosu 100/5 ise 100x0,01=1 amper hata veya 100x0,005=0,5 amper hata olabilir.
saygılarımla
ethem güner
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
tesekkürler ethem bey , baglanıt yeri vee dikkat edilecek hususlarıda bıliyosanız söyleyebılırmısınz
 
akım trafosunu iki türlü seçersin;
ana şalter kadar ve de ben tavsiye etmem ama maalsef piyasa yapıyor bunu kompanzasyonunn kvar değeri kadar yani kvar'ın akım değeri kadar.

trafoumuz 1000kVA olsun ve de AG Panomuzda bulunan kompanzasyon çıkış şalterimiz 800A olsun.Akım trafosu ana şalter kadar yani 1000kVA AG Panosunun ana şalteri 1600A olacağı için kompanzasyon için akım trafosu da 1600/5A olacaktr.Diğer bir yoldan kompanzasyon panosunun ana şalteri 800A dedik piyasada bunu 800/5A olarak akım trafosu koyuyor.Biraz karşık gelebilir ama akademik olarak google danda faydalanabilirsin sanırım öğrenci bir kardeşimizsin.

Akım trafosu da bildiğimiz trafodur.Tek farkı adından anlaşıldğı gibi akımı X değerine döndürürek alıcıya amperaj verir.Yani bizim aletimiz 1600/5A ise primer değeri 1600 sekonder yani çkş değeri 5A bu da demek oluyor ki girişinden 1600 birimlik enerjiyi 5A lik enerjiye döndürüyor.Neden 5A veya 1A? bununda cevabı kolay alıcımız bizim reaktif güçkontrol rölesi.Deneyin bakalım 1600A vermeyi.patladıktan sonra çevreye nasıl zarar verecektir bu maksatla akım küçültülmelidir.bu amaçla takılır.5A diye anayasada yazan birşey yok akım trafolarının sekonder değerleri 1A'de olabilir ama 5A'i daha makbuldür.

s1 ve s2 , k ve l vs gibi adlandrılan uç isimleri vardır.ALCE'markasında S1-S2 diye adlandrılır.s1'in anlamı primer girişi,s2:sekonder çıkışıdır.ek olarak sınıf değerleri bulunmaktadır.CL:1 ve de CL:0,5.CL:1 birebir alıcı ya bağlanması istenen biraz kullanım alanı daha fazla olan akım trafosu sınıfıdır.Bir de bunun cl:0,5'i vardr bu daha hassas ölçüm yapar.Bu da özellikle sayaç panoları gibi birebire(maddiyat yönünnden önemli olan:) )doğru ölçüm yapılmasını sağlayan hassas sistemler için tasarlanmştır ikisi arasnda ki fark ise biriinin hassas ölçüm yapması ve fiyatının biraz yüksek olması ötekinin kullanm alanının geniş olması.

umarım yardmcı olmuşumdur iyi akşamlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,704
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst