kompanzasyon sorunu

Çok basit bir hata yapmışım . Mesajı düzenledim. Teşekkürler Edremit.
Toplamda her iki işletmede de ceza yok. Farkları hesapladım.
1. İşletme için:
Aktif Tüketim......................:0,229kWh
Reaktif Kapasitif Tüketim: ...:0,015kVArh
Reaktif İndüktif Tüketim...:0

Reaktif Kapasitif Tüketim / Aktif Tüketim = 0,015 / 0,229 = %6,55 Ceza Yok
Reaktif İndüktif Tüketim / Aktif Tüketim = 0 / 0,229 = 0 Ceza Yok

2. İşletme İçin:
Aktif Tüketim......................:0,092kWh
Reaktif Kapasitif Tüketim: ...:0,031kVArh
Reaktif İndüktif Tüketim...:0

Reaktif Kapasitif Tüketim / Aktif Tüketim = 0,031 / 0,092 = %33,69 Ceza Var (Sadece bu lambalar devrede olursa.)
Reaktif İndüktif Tüketim / Aktif Tüketim = 0 / 0,092 = 0 Ceza Yok

1. binada ceza olmamasının sebebi, halojen lambalar tasarruflulara göre fazla aktif tüketim yaptıkları için oranı etkiliyor.
Bu lambaların dışında devreye ısıtıcı gibi omik yük tüketen alıcılar girerse (girecekse) ceza oranları azalır ve kurtulur.

Çözüm İçin Edremit'in de belirttiği gibi:
Her kata, lambalarla beraber devreye girecek indüktif yük gerekli.En kısa çözüm de balast gibi.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sanırım Tasarruflu ampul ve elektronik balast olduğu için elektronik devrelerdeki kondansatörler aşırı kapasitif oluşturuyor.

Bir miktar 40 watt floresan balastı alın direk faz nötr arasına bağlayın deneyerek dengeyi bulursunuz.

örneğin 4 tanesi devamlı devrede olur ayrıca 10-15 tane lamba yanınca 1 tane devreye girecek şekilde bağlarsınız.
Bu sistemde otomatik kompanzasyonu çalıştıracağım diye uğraşmayın sitem devreye girinceye kadar kapatın gitsin.

Not: Balast direk faz nötr arasına bağlanabiliyordu ama uzun süreli çalışmada ısınırmı bilmiyorum. Denersiniz gerekirse 2 tane seri bağlarsınız. Aklıma gelen en iyi endüktif reaktif yük balast.

genç arkadaş yanlış hatırlamıyorsam 8.8.0 kapasitif 5.8.0 endüktif ölçüm olması gerekiyor. 5.8.0 lar (endüktifler) değişmiyor yükselen 8.8.0 (kapasitif)
 
ArkadaŞim ne marka reaktİf rÖle kullandin akim trafosu oranini reaktİf rÖleye doĞru gİrmen gerekİr c ve k ayarlarini yapman gerekİyor baŞarilar
 
Sn.ceryan23,kutlarım piyasadaki en üstün röleyi kullanıyorsun.Ben yorum için geç kalmışım,diğer arkadaşlar sorunu çözmüş.Vediğin endekslere göre ceza yok kapasitif 0.06 larda,o yüzden endişeye gerek yok.Aslında problem de yok.Sistemde endüktif alıcın yok.Tabii olarak röle kademe almayacak.Eğer ceza durumu olsa idi edremit arkadaşın önerdiği balast gibi bir endüktif yük ile müdahale etmen gerekecekti.Böyle bir durumda ben öncelik ile balastlı bir prolektör veya bir asenron motor ile denge yapmaya çalışırdım.Mantığım bir taşla iki kuş.Hem kapasitifi aşağı çeker hem de ışık veya mekanik hareket ile bir işe yarar.Başarılar...
 
oncelıkle herkese ıcten tesekkurlerımı ıletıyorum.

-dedıgınız gıbı butun lambaları yakarak bu olcumu yaptım.benımde hesaplarıma gore ceza mevcut degıl fakat butun yuk sıgortlarını kapatsam bıle role - gostermeye devam edıyor.dedıgım sukı yukler kapasam bıle neden eksı gosterır???
-akım trafosu oranına gelınce .atrf ayarını 75 /5 kullandııgm ıcın o ayarı 75 yaptım.acaba orası c/k ayarı degıl dıye bılıyorum.fabrıka ayarı 5/5 ıdı.kıtapcıktakı ornektede ise500/5 lık akım trafosu ıse prımer akımını 500 gırınız yazıyr.bunun uzerıne bende 75 gırdım.Yanı rolede C/k ayarı dıye bır menu mevcut degıl kendısnı ayarlıyor sanırım...

bu arada var kombı 12 de bu sısteme gore set menusunden tanf degerını kac olarak gırmem gerekır tesekkurler
 
Fabrikasyon değeri 0.10(CZ-C),Bence böyle kalsın,sesli alarm kurdun da rahatsız ediyor ise sesi kes bir şekilde.Çok istiyorsan CZ-C değerini 0.05 e set edersen alarmı kesersin.Çalışma sahasını daraltman ileride başka sıkıntılar yaratabilir.
 
kapasıtıf ceza oranında bahsetmıyorum .tanf ıcın sordugum sorudan bahsedıyorsanız.tesekkur ederım tabıkı fakat bahsettıdıgım.set menusunden gırınce tanf ayarı var. tanQ set degerının gırıldıgı kısım. 0.00 ile -+ 0.75 arasında set etmek ıcın kac yazmam gerekıyor
 
0.00 ile 0.05 arasında olabilir.Fabrikasyon ayarı bunlardan büyük değil ise aynen kalsın.Değiştirecek olursan 0.00 ın karşılığı cos fi 1.00 olduğundan uygun olur.Aşağıda ELEKTROPAN sitesinden alıntı tan fi hesaplaması var.
 

Ekli dosyalar

  • Elektropan Sayın Ekrem KARANİK.zip
    40.5 KB · Görüntüleme: 13
pekı o zaman 0.00 yapmam daha mantıklı oyleyse.pekı bu elektrık kurumu tedas.panonun devreye gırmemesıne bır sey deme ıhtımalı varmı acaba tekrar tesekkur ederım.ınsaatı kontrol ıcın getırecegımde
 
Tedaşın Kontrol edeceği noktalar şunlardır:
Sayaç bağlantıları,
Trafo varsa sabit kondansatör,
Nötr (işletme) ve topraklama (koruma) dirençleri istenilen değerlerin altında mı?
Tesisat projeye uygun mu?
Kompanzasyona bir şey demezler, belki (meraktan) bakabilirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst