Kompanzasyon harmonik filtre sorunu

aykanat

Üye
Katılım
17 Eki 2007
Mesajlar
247
Puanları
1
Yaş
41
Arkadaslar calistigim fabrikada bulunan 1600 kVar lik kompanzasyon panosundaki harmonik filtrelerin topraklama kablolari eridi. Eski kablolar 6mm2 idi. 35mm2 olanlar ile degistirdim. Fakat bu seferde kablolar yanmadi bunun yerine filtrelerden birisinin sargilari yandi.

Panonun bagli oldugu trafo 7 MVA, 690V. Sistemde sadece 8 adet 650 KW DC surucu ve kompanzasyon panosu var.
Bu panonun aynisindan baska biryerde daha var ve sorun yok. Tek fark DC suruculerin yaninda 7,5KW lik DC motor fanlari da bu trafodan besleniyor.

Bu konuda yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Iyi gunler...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
selam;
akılma gelen olasılık , yanan filtreniz bozukmuş,gövdesine kaçak yapıyormuş.Sigorta atmamış( sigorta değeri ,6 mm^2 kablonun akım taşımasından daha yüksek değerde olsa gerek).Yanan filtrenizi değiştirip tekrar denemek gerekecek.( tabii bu da yeni filtreyi ya da panoyu tehlikeye atmak demek).Reaktörlerinizde termik kontak varsa ve bağlı değilse,mutlaka kontaktör bobinini bu kontaklardan geçirmelisiniz.
Reaktörün yanma sebebi,ya da gövdeye kaçak yapma sebebi,endüksiyon ocakları için nimet,kompanzasyon panosu için baş belası olan,rezonans olabilir.Her hangi bir anda,her hangi bir frekansta ,reaktör Şebeke ile rezonansa girmiş olabilir.Tabii bu zamana kadar neden girmiyordu ( eğer rezonans ise) onu da araştırmak gerek.

Size bir hatırlatmada bulunayım.Sakın yanan reaktörü pas geçip,kondansatörleri direkt olarak şebekeye bağlamayın.Çünkü sistemde reaktör varsa,hepsinde olması lazım.
Sigortaların durumu hakkında bir bilgi verebilir misiniz?Acaba neden sigorta atmadı???
 
Oncelikle cevabiniz icin tesekkurler.

Aslinda reaktorlerin termik kontaklari bagli. Ancak anladigim sadece nuvesi daha isinamadan sarimlar isinip yanmis.

Panoda toplam 25 set (kontaktor, sigorta, reaktor, kapasitor) var. Bunlarin 22 tanesi 2 serli gruplar halinde devreye giriyor. Bir tanesi 3 lu. Devreye soktugum zaman (daha once topraklama kablolari yandigindan dolayi) 2 grup statik, dierlerini otomatik devreye girip cikacak sekilde ayarlamistim. Bir saat kadar sonra kontrol ettigimde bu 2 grup yani 4 reaktorun dordundende kokular geliyodu ve reaktorlerden bitanesinin sarim izolasyonu yanmisti. Hicbir sigorta atmamis...

Neyse bu sistemde ilk defa devreye aldik bu panoyu. Daha once kompanzasyon yoktu. Dedigim gibi ayni panodan su anda aktif olanda var farkli bir trafoda. Sorunsuz calisiyor.

Reaktif guc kontrol rolesi sorunsuz calisanda %3-4 harmonik gosteriyor.
Sorunlu olanda ise %10-12 oluyor.
Yani benim anladigim; sorun harmoniklerin cok yuksek oranda olmasindan kaynaklaniyor.

Elimizde 1644A lik DC surucu reaktorleri var. Aklima bu reaktorlerden iki tanesini pano girisine paralel baglamak geliyor. Harmonik filtrelemek icin. Su an arastirma asamasindayim. Sizce nasil olur? Daha once boyle bir uygulama gordunuz mu?
 
Sn. aykanat

* Topraklama kablolalarının yandığını belirtmişiniz. Demek ki; topraklama kısmından aşırı akım geçmiş. Trafonuzun yıldız noktası topraklanmış durumda mıydı. Aklıma ilk gelen neden bu oldu.

* Reaktörlerinizde nüve ısınmadan, sargılar yanmaya başlamışsa, tahminimce kaçak olduğunu düşünüyorum. Sistem rezonansa girse, sadece reaktörlerle kalmaz, başka cihazlara da zarar verirdi ve rezonanstan çıkması da kolay bir durum değil. Ek olarak verdiğiniz harmonik değerleri, gerilim için mi, akım için midir. Akım içinse %10 çok yüksek bir değer değildir. Gerilim için yüksek bir değerdir.
 
arkadaşım öncelikle sen gurubunun koruma devresine kontrol et ya aşırı akımdan yada gerilim düşümünden bi şekilde bu devre açması lazımdı .kablo erimesi demek bizim aklımıza aşırı akımı getiriyor
 
Roboelektronik ' Alıntı:
* Topraklama kablolalarının yandığını belirtmişiniz. Demek ki; topraklama kısmından aşırı akım geçmiş. Trafonuzun yıldız noktası topraklanmış durumda mıydı. Aklıma ilk gelen neden bu oldu.

Evet trafonun yildiz noktasini kontrol ettim bu olaydan sonra. Topraklamasinda sorun yok. Hatta DC surucu panolarinin girislerinde bulunan reaktorlerin de iyi bir sekilde topraklamasini sagladim.

Bu arada soylemeyi unutmusum reaktif kontrol rolesi hala "harmonics!!!" uyarisi gostermekte... Harmonik degerlerini yarin tam olarak bakip soylerim..

maviege ' Alıntı:
arkadaşım öncelikle sen gurubunun koruma devresine kontrol et ya aşırı akımdan yada gerilim düşümünden bi şekilde bu devre açması lazımdı .kablo erimesi demek bizim aklımıza aşırı akımı getiriyor

Asiri akim yada gerilim dusumu yok. Eriyen kablolar reaktorlerin topraklama kablolari. Reaktor girislerindeki akimlar gayet normal.
 
sayın aykanat;
Madem yeterli sigorta var,ve madem ilk defa yapıyor.Benim aklıma rezonans geliyor.Aslında toprak kablosunun yanması gövdeye kaçak anlamına gelir ama,gövdeye neden kaçak var.
Sistemi dışarıdan bir firmaya yaptırdıysanız ,gelip baksınlar bence.
Bir de , güç analizi yapmışlar mıydı?
Rezonans durumunda reaktörler zırıltı yapıyor.
İki tip rezonans var.Yanlış hatırlamıyorsam, seri rezonansta,sistemin empedansı sıfıra yaklaşıyor ve aşırı akım çekiliyor.
Paralel rezonansta ise,sistemin empedansı , şebeke empedansına eşitleniyor ve akım çekmiyor.Sizde sanki seri rezonans var gibi.
Şimdilik önerim şudur ki,eğer mühendislik hizmeti dahil olarak bir firmaya yaptırdıysanız, topu onlara atacaksınız .Tahmin ettiğim gibi rezonans ise,sorumluluk onların.Çünkü analizi dikkatli yapıp simüle etmeleri gerekirdi.

Fakat bir yandan da sigortanın atmaması garip geliyor :)
Bu durumda da gövdeye kaçak akla geliyor.
 
Sn. m-usta-fa

* Fakat sistem rezonansa girmiş olsa, tahribatı daha çok olurdu diye düşünüyorum ama, bilemiyorum ve sistem rezonansa girerse çıkması da zor olur. Bu yüzden filtre tasarımı yapılırken, harmonik oranların çok düşürmeme pahasına da olsa, filtre frekansı daha düşük seçilir.

* Bu sistemi kuran mutlaka mühendislik firmasıdır. Eğer kendilerinden kaynaklanan bir durumsa, yapmalılar.
 
tahribat konusu şöyle,
hiç rezonans olayına şahit oldunuz mu bilmiyorum da,benim başıma geldiğinde,ilgili gruptan aşırı zırlama sesi geliyordu.Sonra fazın birinin ya da ikisinin sigortası atıyordu.sigorta değiştiğinde normal çalışıyor,bir süre sonra,genelde gece yine sigorta ya da sigortaları atıyordu.Sistem komple değil de,o grup giriyordu rezonansa.Bir gün baktım,reaktörün boya ve verniklerinin bir kısmı,bulunduğu yerden ayrılıp, panonun kağağına ikamet etmiş :) yani ufak çaplı bir patlama olmuş.Reaktör arızası olabilir düşüncesiyle reaktörü değiştirdiğimizde,yine ilk başta sorun çıkmadı,ama sonradan o da sigorta attırdı.Ve sonra yeni bir ölçüm yapıldı.Reaktörlerin frekansı değiştirildi.
Bu örnekten anlaşılan, sistemde sadece bir reaktör, ve küçük güçte bir reaktör rezonansa girmiş.artık bu reaktör neyle nasıl bir rezonansa girdi bilemiyorum.Tahribat konusunda haklısınız,İş panonun yanmasına kadar varabilir.
Arkadaşımızın olayında ise,benim düşüncem gövdeye kaçak olması.Gövdeye kaçak var ama,sigorta atmıyor.Bu da sigorta sağlamsa,toprağa kaçan akım+ sistemin akımı < sigorta akımı, gibi bir şey akıllara getiriyor.
Ben kaçağın nedeni için ise rezonanstan meydana gelen ısınma diye düşünüyorum.Emin miyim? Hayır.Ama aklıma bu geliyor.
 
Haklısınız, doğrudur Sn. m-usta-fa, Pasif filtre sistem tasarımında rezonans frekansına çok yakın bir frekans seçilirse bahsettiğiniz tarzda hatalar meydana gelebilir. Seçim kriteleri konusunda hata yapılmış olduğunu gösterir. Örneğin; 5. harmonikte 250 hz frekansta filtre frekansı 213 hatta 189 Hz'e kadar gidebilir. Tabii ki, bu frekanslarda harmoniklerin süzülme hassası da azalacaktır ama rezonans riski de göz önünde bulundurulmak zorundadır. Rezonansa girme ms mertebesinde olan bir durum ve girmesi engellenemeyebilir yakın frekanslarda.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,969
Son üye
kdrtkn

Yeni konular

Geri
Üst