kollu yem kırma değirmeni

Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
5
Puanları
1
lY1N0b.jpg

sevgili ustalar konuyu yanlış yere açtımsa özür dilerim. elimde kollu yem öğütücü var. buna motor bağlamak istiyorum ama nasıl bir motor olmalı matkapla denedim olmadı ne önerirsiniz.
 
Dondurme kolunun uzunlugundan anlasiliyorki dusuk devir yuksek momentum gerekiyor. Reduktor uzerinden asenkron motor maglanmasi uygun gibi gorunuyor.
 
teşekkür ederim verdiğin cevap için acaba araçların silecek motorları kullanılabilirmi bu makinada sanırsam onlarda redüktörlü
 
Silecek motoru konusunda birsey diyemeyecegim
 
lY1N0b.jpg

sevgili ustalar konuyu yanlış yere açtımsa özür dilerim. elimde kollu yem öğütücü var. buna motor bağlamak istiyorum ama nasıl bir motor olmalı matkapla denedim olmadı ne önerirsiniz.

Merhaba.Bunu büyükçe bir kıyma makinesi olarak da bir an için farzedin.Devrin düşük olup torkun (Momentin) çok fazla artacağı bir redüksiyonu,örneğin kayış-kasnak sistemi ile tek fazlı çamaşır makinesi motoru gibi bir asenkron motorunu da size öneriyorum.Matkap motoru üniversal (seri) bir motordur,devir düşse bile asenkrona göre yine de çok yüksektir,bu yüzden az devir,yüksek moment (Torkun)gerekli olduğu asenkron motoru,uygun çapta kayışla ileterek,örneğin makine tarafına çelik dökümlü çaplı,oldukça da büyük çaplı bir kasnak,asenkron motor tarafına da oldukça küçük çaplı ve yine çelik dökümden bir kasnak koyarak devri iyice düşürmeniz de lazımdır.İşte o zaman bu kolla çevrilen (insan gücüne) güce eşit bir kuvveti kolayca makinenin bu çalıştırma milinden kol yerine de uygulamış olursunuz.Bir silecek motorunu ise hiç düşünmeyin,çünkü torku da motor gücü de sizin bu makineniz için çok az gelecektir kanaatime göre de.

Not: Kayış/kasnak sistemini de makinede bir sıkışma olduğunda,kayışın ara süspansiyon görevi gören mekanik sigorta gibi (Gerektiğinde kayarak,esneyerek küçük eğim farklarını,sapmaları,titreşimleri,vb. direk bu kayışın kendi üzerine alması dolayısıyle,iyi bir ara elemanı da olduğunu,bu şekilde makine için çok daha iyi olabileceğini de düşünerek bu sistemi size özellikle tavsiye etmekteyim.

Uyarı: Redüksiyon (Hız düşürme) için kayış-kasnak sistemini de yaparsanız eğer,tüm hareketli kısımları tam içine alacak bir muhafazayı da,olası iş kazalarına engel olmak için mutlaka yapmanız lazımdır.Buna çok da dikkat edin.Motorun elektrik donanımını da ehliyetli bir elektrikçiye toprak hattı da muhakkak makine içinde yer alacak şekliyle de çektirmiş bulunun.Kolay gelsin.Başarılar.
 
Selamun Aleyküm
Bahsedilen el ile çalıştırılan makinenin motorlu bir sisteme dönüşmesi halinde iç yapısında incelenmesi/uyarlanması gerekenler bulunur. Dönerek iş yapan aksamın yaptığı işe göre geometrisinin vb özelliklerinin devir vb değişkenler ile birlikte yeniden incelenmesi gerekebilir. Basitçe deneme vb için sonsuz dişli-dişli çarkı vb redüktör sistemler düşürme oranı vb bilgisinin uyması ile incelenebilir. Tabi motor seçimi gibi teknik bir konu için;

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/30-40kg-taşımak-için-nasıl-bir-motor-kullanılmalı.90923/

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/servo-motor-hesabı-nasıl-yapılır.88456/#post544205

konularında bahsedildiği gibi güç hesabıyla ilgilenilmelidir.
Güç = Tork * AçısalHız = Tork * Devir(saniyedeki) * 2:pi: eşitliğinde işlem gereksinimi olarak bulunması gereken Tork ve ya kuvvet bilgisi, kola bağlanan tahmin yapmaya yarayan bir cihaz ile araştırılabilir. Mesela bir kantar/terazi ile çevirme kolu döndürülerek uygulanan kuvvet (kg = 10N kabulü ile) incelenirse, burada kabul edilen(bulunanın birkaç misli olarak ve ya çeşitli kayıplar ile kombine edilen) kuvvet, kol uzunluğu (kuvvet kolu) ile çarpılırsa tork tahmin edilmiş olur. Sistemin el ile kumanda edilmesinde olağan devir ile güç, formülden hesaplanabildiği gibi, motorlu bir sistem ile işlemin serileştirilebildiği düşünülerek, sistem bazı uyarlamalar ile daha üst bir devirde de çalıştırılabilir.
Bahsedildiği gibi hali hazırda güç gereksinimi bulunarak sistem kayıpları vb hal için uygun bir yükseltme ile tahmin yapılabilir, sonsuz dişli-dişliçarkı tipi bir redüktör ile eğer devir vb oranlar uygunsa temel bir sistem ile deneme yapılabilir, dönerek iş yapan aksam devire uygun olarak geometrik değişim ile iş üretim kapasitesi namına uyarlanabilir, diğer taraftan mekanizmik olarak en verimli sistemin bulunması namına inceleme yapılabilir. Sistemin iç aksamı(sökülerek de olabilir) resimlerle vb paylaşılırsa ve bahsedilen kaba deneyler yapılırsa muhattap olanlar ne ile alakalı iletişim kurduğunu daha iyi anlayabilir.
Nihayetinde elektrik motoru seçimi; çalışma şartları, çalışma-durma periyotları, tork-devir karakteristikleri ve bir kısım senkronizasyonlar ile değerlendirilir.
Başarılar dileriz.
 
lY1N0b.jpg

sevgili ustalar konuyu yanlış yere açtımsa özür dilerim. elimde kollu yem öğütücü var. buna motor bağlamak istiyorum ama nasıl bir motor olmalı matkapla denedim olmadı ne önerirsiniz.
Merhaba.Bu makinanın miline bağlı kolla çevirme kısmının uzunluğunu siz örneğin 35-40 cm. yerine 15-20 cm. lik bir kolla çevirmeye kalksanız belki makine bu işlevini hiç yapamayacak veya siz çevirmekte çok da zorlanmış bulunacaksınız.Bu basit örneği vermek istememin nedeni de,bu türden makina üzerinde yapılacak bu tadilatların kestirme,"yaklaşık hesap/güç seçimi" yerine sn.cncaraştırma’nın da açıkça belirttiği gibi,önce mekanik hesaplarının çok detaylı bir dizaynı,en sonunda da gerekli motor gücü (kW)’nün emniyet payıyla arttırılmış olarak da seçimidir.

Bu nedenle bu makine tadilatına önce motor seçiminden de değil,kolla çevrilen bu arşimet burgusu şeklindeki mekanizmanın kolla çevrilirken,kol boyu * kuvvet=metre* nt. =Newton.metre =Nt.m=Tork yani ne kadarlık bir Nt.metrelik çevirme momenti (Torku) bu makineye rahatça dönebilmesi için uygulanıyor,bunu hesapladıktan sonra bunun tam muadili olacak bir elektrik motoruyla çevirirken de (Fasılalı mı yoksa sürekli mi çalışacağı da tam göz önüne bulundurularak) ne kadar bir devir düşürümü (Redüksiyon) uygulayarak bu mekanik gücü elektrik motorundan gelen güçle elde edebileceğiniz,en son olarak da motor tarafında kalan örneğin dişli çark veya kasnağa elektrik motorunun çıkış milinden ne kadarlık nt.metre karşılığı momentin (Seçilen elektrik motorunun devri de önemlidir) bu elektrik motorundan kaç kW elektrik gücü karşılığı alınabileceğini hesaplamış olacaksınız.Bu işlemin gerçek prosedürü de (Hesaplamalar tam yapılıp da seçilecek olursa) yalnızca bu şekilde olmak durumundadır.

Sizin bizlere net ve güzel bir resim halinde sunmuş olduğunuz bu ipucundan (Fotograf) yine makinenin içinde yer alan ve çalışan ara parçalardaki zorlanma,sıkışma,kayma,vb. içerde kendiliğinde gerçekleşen birtakım olayları tam da bilemeden,resimden de tam boyut analizi yapıp (Yanında monitör de olsa yine de boyutunu tam anlamıyla anlayıp kestirmemiz zordur çünkü) hesabı tam olarak yaparak size söyleyememe durumumuz da var.Makinanın en küçük parçasına kadar dağıtılmış bu detay parçalarıyla bozuk bir paranın yanında (Boyut analizi için) ayrı ayrı çekilmiş detay resimleriyle,çok daha kolay mekanik ve sonunda motor gücü seçimi hesapları da yapılabilir.

Dişli çarklarda,kayış-kasnak mekanizmalarında da D1* n2=D2*n1 devir ve çap boyutu arasında ters bir orantı vardır.Devirle kasnak veya dişli çapı oranı da,ayni trafolardaki akım (amper) ve Volt (gerilim) arasındaki ters orantıda olduğu gibidir.Trafolardaki amper (akım) artışı,gerilimin azalmasıyla ters olarak gerçekleştiği gibi,mekanik parçalarda da çapın küçülmesini,ayni mekanik dişli bir redüksiyonda,çapın değişmesiyle momentin (Torkun) artmasına direk olarak da benzetebilirsiniz.Kolay gelsin.Saygılarımla.Başarılar dileriz.
 
merhabalar,
delimollaoğlu bu kollu değirmeni nereden aldınız?
bir tane almak istiyorum. aradım ama bulamadım.
teşekkür ederim şimdiden.

birde bu değirmende çektiğimiz buğday v.b tahılların büyüklüğü hangi ebatta çıkıyor?
değişik ebatta çekme aparatları varmı?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
mantığı ve görünümü et kıyma makinası .resimdeki kapasite ise 150 Devir dakika 1/2 beygirdir herhangi bir cm makinasının kartı ile motorunu sisteme adapte edilerek faal hale getirilebilinir hatta deviri ni isteğe bağlı ayarlıyabilirde
 
merhabalar,
delimollaoğlu bu kollu değirmeni nereden aldınız?
bir tane almak istiyorum. aradım ama bulamadım.
teşekkür ederim şimdiden.

birde bu değirmende çektiğimiz buğday v.b tahılların büyüklüğü hangi ebatta çıkıyor?
değişik ebatta çekme aparatları varmı?
sayın bayraklı bu ara işlerim dolayısı ile foruma giremedim özür dilerim mesajı yemi gördüm google de aratın tahıl öğütme diye çıkar bunlar bulgur makinası olarak geçiyor bunlarda farklı elek falan yok kıyam makinası benzeri önünde iki adet dökme pik biri sabit biri hareketli dişli malzeme var değirmen taşı misali ucunda kalınlık ayar vidası var onunla kalınlığı ayarlıyorsunuz un hariç diğerlerini yapıyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst