KOJENERASYON Sistemleri için yardım...

Katılım
27 Ara 2013
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
42
Selam herkeze.yılbaşından sonra yeni bir iş hayatına başlayacağım kısmet olursa.11 yıllık kağıt-ambalaj makina operatörlük tecrübem var.yeni iş hayatına başlayacağım kuruluş yağ fabrikası.ve yeni kojenerasyon sistemi kuruluyormuş.ve 1 ay sonra faaliyete geçecekmiş.beni kojenerasyon bölümünde yetiştirmek üzere işe başlatacaklar.yalnız benim elektrik bilgim yok.kojenerasyonu hayatımda ilk defa duydum.günlerdir internetten kendimce araştırmalar yaptım.en azından kojenerasyonun ne işe yaradığını öğrenebildim.ama bir yanım iş bulup çalışmaya başlayacağım için çok mutlu diğer yanım bilmediğim bir sistemden dolayı tedirgin.öğrenme yeteneğime güveniyorum ama ne kadarda olsa tedirginim.yardımlarınızı bekliyorum.saygılar
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
öncelikle kojenerasyon sistemini öğrenmek için neredeen başlamalıyım
 
Selamun Aleyküm
Kısaca tüm sistemde verimliliği arttırma, kısım kısım ise (yine verimlilik ile konuşulabildiği gibi) dışa atılan enerjiyi geri kazanma gibi bahsi mevzu olmaktadır.
Yağ fabrikasında ne kısımlarında, ne tip uygulamaları ile ele alındığı yazılırsa belki fabrika kurulumunu yönlendirebilir iletişimler yapılabilir buradan.
Mesela gaz türbinli elektrik üretiminde eksoz gazından sistem içine ısı kazanım ve ya eksoz ısısı ile sosyal ısınma ihtiyacı karşılama ve ya daha farklı bir usül ile eksoz gazı ısısı(yüksek sıcaklıktaki) ile ayrı bir buhar türbini çalıştırmak kojenerasyon(cogeneration) olarak akla gelir.
Aldığı havayı ısıtarak sisteme verip, iç kısımdaki havayı dışarı atan havalandırma sistemlerinde ısı geri kazanım olarak "ısı tekeri" ile iki kanal arası ısı kazanımı yapılır.
Doğalgaz motoru vb sistemler ile elektrik vb(basınçlı gaz vb) gibi enerji üreten sistemlerde motorda oluşan ısıyı (normalde dışa atılan ve %50 den fazla olan) yine işletmeye gerekli kurutma, ısıtma vb sistemlerde kullanmak kojenerasyon mevzusu olsa gerek.
Sadece yanma ile ısı açığa çıkan sistemler değil ısı pompası(klima) gibi ısı transferi üzerine kurulu sistemlerde de evaporatör de soğutma yapılırken (bir mekan soğutulurken), kondenserde açığa çıkan ısıyı da yine bir kısım ısıtma(su, kurutma havası, bir takım ön ısıtma vb..) vb işlemlerde kullanmak da kojenerasyon mevzusu olsa gerek.
Tabi meselenin muhattap olduğu kısımlar açıklanırsa belki kapasite vb bilgiler verilirse mesele daha kapsamlı ve uygun biçimde ele alınabilir.
Hayırlı günler ,
Başarılar.
 
ben iş başı yapmadaım henüz ama arkadaşımda orda başka bir bölümde çalışıyor.bana dediği hem elektrik için hem buhar için kuruluyormuş.çünkü fabrikada buharda en çok ihtiyaçlardan biriymiş.ve wartsila marka motor almışlar diye söyledi.
 
Mekanik kısmı fikir alışverişi tam manası ile Makine Mühendisliği konuşma alanıdır. İlgililerin dahil olması sadece konuyu açan için değil gerekli iletişimlerin kurulması, tartışılması ile tüm izleyenlere faydalı olur.
Sayın Gökhan_Öztaş mevzu hakkında etraflı araştırma ile ve ya çalışanları ile kurulan iletişimler ile ulaşılan bilgiler mesele için belirleyicidir. Bu konuya katkı amacıyla; fabrikadan alabildiğin maksimum bilgi ile, bu bilgileri de web de araştırman sonucu ulaştığın bilgileri buradan paylaşırsan konu hakkında ve ya iç kısımlarında açığa çıkan mevzularda yardımcı olmaya çalışanlar için ortam oluşabilir.
Yağ fabrikası; atık yağ işleme ve ya gıda sektörüne yağ imalatı(biodizel hammaddesi ile) ve ya madeni yağ ile ilgili bir işlem olarak ne yaptığı yazılmalı(işlem(proses) aşamaları da damıtma, kimyasal(asit kil-transesterifikasyon), süzme gibi açıklanabilir.). Kurulu ve ya kurulması beklenen teçhizat sistemler hakkında olabilen maksimum bilgi sadece markaları ile değil ne iş yaptıkları( buhar kazanı, doğalgaz motoru, ısı eşanjörü vb gibi), kapasiteleri gibi özellikleri ile birlikte yazılmalıdır.
Warstila doğalgaz vb motoru olarak dual yakıt namına özellikleri ve uygunlukları ile konuşulabilirken, proses ihtiyaçları açısından ne düzeyde ve senkronizasyonda enerji üretilmesi gerekliliği de gerek enerji üretici sistem özellikleri ve de uygunluğu açısından incelenebilir. Bu sadece teçhizatın bir tanesi (ama belki en pahalısı) içindir. Bu tip içten yanmalı motorlarda, motor çıkış hareket enerjisi elektrik için düşünülürken, motor gövde ısısı da ısı gereken işlemlerde düşünülür.(Isıtılan akışkan vb için sıcaklığın motor gövde sıcaklığını aşması için gövde ısısı ile ön ısıtmanın ardından elektriğin bir kısmı ile daha da ısıtma yapılabilir.)
Meslekte yükselme ve işi ayakta tutma ve işyerine faydalı olma açısından konuyu açan için fevkalade fayda içeren mesele; forumda konuşulması ve faydalı bilgi, aktarımı, gerekli fikirlerin tartışılması açısından da izleyenler için kaynak olma halindedir.
Başarılar dileriz.
 
haklısınız ilginiz için çok teşekkür ederim.dediğiniz gibi tam detaylı bilgi techizatların tam olarak ne olduğu ve ne amaçla kullanılacak olmasını bildikten sonra daha faydalı olacak.
 
hocam yanlış anlamayın hiç elektrik bilğim yok demişiniz o halde bu tesisin kurulumunda sadece yardım edeceksiniz kurulum bitince orada çalışabilmek için ekat belgesi almanız gerekir ki ekat alırken zaten işinizin ehemmiyeti hakkında size daha detaylı bilgi verilecektir.ankarada özel bir üniversiteye dizel kojenerasyon kurulumu yaptık şu an elektrik kesildiği anda şebekeye orta gerilim sağlıyor bende bu işi burada öğrendim kendinize güveniyor iseniz öğrenirsiniz diye düşünüyorum.
 
öğrenmekten başka çarem yok malesef..fikriniz için teşekkür ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,775
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst