Robotunuzu Üniversiteye Gönderin

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Yapay zekanın gelişmesi için analiz edebileceği çok sayıda veriye erişmesi gerekiyor. Çalışacağı alandaki farklı durumları inceleyerek öğrenip yeni bir durumda nasıl davranması gerektiğine karar veriyor. Princeton Üniversitesi tarafından geliştirilen ImageNet ücretsiz sunduğu milyonlarca fotoğrafla görüntü işleme konusunda yapay zekanın gelişmesine büyük katkı sağladı. Benzer bir çalışmayı video için de yapmaya çalışan araştırmacılar RoboNet adıyla başka bir proje başlattı. Bu çalışmayla,örneğin bir robotun bir bardak kahveyi dökmeden taşıdığını gösteren videoyu izleyen başka bir robot bu işi öğrenmeye başlayacak. Bunun gibi binlerce video izledikten sonra artık dökmeden kahve taşımayı başarabilecek.

Tabii böylesine bir veri kümesini oluşturmak çok zor ve maliyetli. Şimdilik sisteme 15 milyon video karesi ekleyen RoboNet geliştiricileri, dünyanın her yerinden araştırmacıların bu veritabanına katkı yapmasını bekliyor. Kim bilir belki de ilerde genel amaçlı aldığınız bir robota yeni yetenekler kazandırmak için onu bir süreliğine bir robot üniversitesine kaydedersiniz ve iki ay sonra evde bir pastacı robotunuz olur.

Öte yandan üniversiteye gitmeyen robotlar da evde oyun oynayarak bir şeyler öğrenebilirler. Saklambaç oynamak üzere sanal bir ortama bırakılan yapay zeka robotları (botları) zaman içerisinde değişik saklanma şekilleri buldular. Tıpkı gerçek saklambaç oyununda olduğu gibi botlar gizlenme yerleri keşfedilince bir sonraki seferde yeni yerler bularak rakibi şaşırtmaya çalışıyorlar. Yüz milyonlarca oyun oynadıktan sonra saklanan botlar ortamdaki nesneleri kullanarak kendilerine etraftan görünmeyecek bir yer inşa etmeye başladılar. Onları bulmak isteyen ebe ise kaydırmayı başardığı bir kutunun üstüne çıkıyor ve kutu sörfü yaparak sakIananları bulmaya çalışıyor. Bu çalışmanın benzerlerinden farkı ise yapay zekanın amacının yeni bir araç keşfetmek olmaması. Botların amacı yalnızca saklambaç oynamak!

https://arxiv.org/abs/1910.11215
bit.ly/aı-saklambac

Alıntıdır. Kaynak: Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Aralık 2019, Sayfa 39, Tekno-Yaşam
 
Bu çalışmayla,örneğin bir robotun bir bardak kahveyi dökmeden taşıdığını gösteren videoyu izleyen başka bir robot bu işi öğrenmeye başlayacak. Bunun gibi binlerce video izledikten sonra artık dökmeden kahve taşımayı başarabilecek.
Bu bence çok tehlikeli bir teknoloji ve aklı başında bir insan bu teknolojiden uzak durmalı!Düşünün aynı robot bir flim sahnesinde adam öldürmeyi gördü bunu da öğrenmeyecek mi?Flimle gerçeği nasıl ayırt edecek?
Ben yaskawa robot firmasının taşeronunda kısa bir süre çalıştım OTC robot demontaj ve montaj işi de yaptım bir dönem yazılım bilgim yok elektrik montajını yaptım
 
Yapay zeka insanoğlunun geldiği en son nokta ve belkide sonun başlangıcı .bu konuda binlerce makale araştırma ve pratik çalışma var .Benim okuduğum bir makalede en tehlikeli olanın yapay zekanın siz anlamadan kendi yapay zekasını geliştirip başka bir yere kopyalayabileceği ve o gelişmiş yapay zekanında kendi yapay zekasını geliştirip kontrolden çıkabileceği ve işin sonunun nereye gideceğini kimsenin kestirememesi.Bu gün biz biliyoruzki artık birçok sistem makina internete bağlı Bir düşünün banka hesaplarının silindiğini ulaşım araçlarının çalışmadığı hastane cihazlarının yanlış raporlar çıkardığını Trafik ışıklarının yanlış sinyalizasyon yaptığını.Bunlar birer senaryo gibi gözüküyor ama gelecekte neler olacağını kimse tam olarak kestiremiyor.Mesala bir yapay zeka sizin fotoğrafınızdan video oluşturup oynatabiliyor ve bunu anlamanın baya zor olduğunu söylüyorlar.Artık birçok internet sitesinin sizin insanmı yoksa robotmu olduğunuzu anlamak için soru sorup cevaplamanızı ,istediğini biliyoruz.Bu bizim sivil vatandaş olarak bildiklerimiz bu işin asgeri teknolojide hangi boyutlarda olduğunu ise hiçkimse bilmiyor.Biyolojide, tıpta ,Kimyada yapay zekanın neler yapabileceği meçhul. İnsanoğlunun yapısında şöyle bir durum vardır bir şeyin faydalı yönünü reklam yapar herkese iyi bir şey olduğunu gösterirde zararlı yönlerini saklar ve onu günü geldiğinde en korkunç şekilde kullanır.Örnek nükleer enerjiyi bulduk ve bunu ilk önce bomba olarak kullanıp diğer insanları yok ettik.Fakat yaapay zekada iş daha karmaşık neyi ne kadar kontrol altında tutabileceğimiz bile meçhul.saygılarımla.
 
Hollywood film endüstrisi aslında kontrolden çıkan robot senaryolarıyla bu konuda çok fazla bilim-kurgu filmi çekti, sürekli bilim-kurguda ilgi odağını adeta buna çektirip izleterek epeyce de para kazandı, bu bir gerçektir. Bir robotun sadece iyi ve kontrol edilebilen yönde eğitilmesi, istenilmeyen yönde, kontrolden çıkmaması, çıkması olasılığında bu olayların kötü gidişatını önlemek amaçlı bazı anti-güvenlik yazılımları (Çocukların muzur neşriyata maruz kalmasını önleyen güvenli internet yazılımları, çocuk güvenlik ayarlarında, vb. olduğu gibi) mevcut olan yazılımlara eklenebilir, yani robot davranışlarında sapmalar, itaatsizlikler, vb. bazı olumsuz davranışlar olduğunda, tam olmaya başladığında, bu yazılımların ağırlığını koyacak şekliyle makina komutlarına, kumanda/kontrol birimlerine doğrudan etki yapabilmesi mutlaka sağlanabilir. Yani atlara takılan at gözlüklerinin benzeri bu robot yazılımlarına eklenen takviye edici güvenlik yazılımlarıyla bir ölçüde bertaraf edilebilir şeklinde biraz daha farklı ve daha esnek olarak düşünüyorum. Kolay gelsin.
 
Bir robotun sadece iyi ve kontrol edilebilen yönde eğitilmesi, istenilmeyen yönde, kontrolden çıkmaması, çıkması olasılığında bu olayların kötü gidişatını önlemek amaçlı bazı anti-güvenlik yazılımları (Çocukların muzur neşriyata maruz kalmasını önleyen güvenli internet yazılımları, çocuk güvenlik ayarlarında, vb. olduğu gibi) mevcut olan yazılımlara eklenebilir, yani robot davranışlarında sapmalar, itaatsizlikler, vb. bazı olumsuz davranışlar olduğunda, tam olmaya başladığında, bu yazılımların ağırlığını koyacak şekliyle makina komutlarına, kumanda/kontrol birimlerine doğrudan etki yapabilmesi mutlaka sağlanabilir
I,Robot filmi vardı Amerikalı WillSmith in başrolünde oynadığı o filmde robotlara 3 kural koyulmuştu:Tabii, birinci kuralla çelişmediği sürece. Üçüncü kural ise, ilk iki kuralla çelişmediği sürece bir robotun kendinin zarar görmesine de izin veremeyeceğini belirliyor. Ancak, Asimov'un kendisi bu kurallara yıllar içinde bir yenisini eklemiş ve diğer üç kuraldan önce gelen "sıfırıncı kural"la bir robotun insanlığa zarar veremeyeceği veya insanlığın zarar görmesine seyirci kalamayacağını da belirlemiştir. Ben Robot filmi, bu kural üzerinden getirdiği bir yorumla, Asimov'un öykülerinden bir aksiyon filmi çıkarıyor.
Bu kurallar yeni nesil Robotların devrim yapmasına ve insanlığı esir almasına neden olmuştu.Bu Robotları kontrol eden yapay zekaya neden diye sorduklarında:İnsanlık kendi kendine zarar veriyor ben de insanların kendisine ve insanlığa zarar vermesine engel oluyorum demişti
Ne olursa olsun yapay zeka lar öğrenmemeli!Bugün iyi birşeyi öğrenir yarın veya 100 yıl sonra terminatör olmayı öğrenir
 
Bu gün konu sadece robotlar değil .Birde şöyle bir durum var artık gelişmiş ülkelerde sadece başkanın ve diğer ülkeyi yöneten insanların verdiği kararların ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğu ve gelecekte ülkeye ne gibi fayda ve zarar vereceği sorgulanıyor ve bu kararları verirken yapay zekayı devreye sokmak istedikleri kararları verirken yapay zekanın bütün ihtimalleri değerlendirip karar vermesinin daha doğru olacağı söyleniyor.Bir düşünelim yapay zekanın bütün ihtimalleri değerlendirip x ülkesinin yarın bize rakip olup bizi oratadan kaldırabileceği ve bu ülkenin acilen yok edilmesi gerektiği sonucunu ortaya cıkardığını düşünün bunun sonucunda savas cıkma olasılığı ve bilemeyeceğimiz daha nelerin olabileceği fikri insana ürkütücü geliyor.Bir örnekte şu biz insanoğlu geleceği bilemeyiz ve buna göre yaşarız mesala 3 yıl sonra kişisel olarak hangi pozisyonda nasıl yaşayacağımızı hangi sağlık sorununu yaşayacağımızı bilemeyiz yapay zekayla kontrol edilen bir makinaya bağlanıp üstümüzde çeşitli test ve analizler yapıldıktan sonra gelecekte şu hastalığa yakalancaksınız akıl sağlığınız bozulacak gibi sonuçlar çıktığını bir düşünün bu bizi mutlumu edecek yoksa endişeyemi sevk edecek bunun gibi yüzlerce konu Bazı mesleklerin ortadan kalkması örnek 10 yıl önce biletcilik diye bir meslek vardı belki binlerce insan bilet satmakla görevliydi otobüs bileti tren bileti vb Bu gün biletcinin yerini otomat makinalar aldı gelecekte hangi meslekler ortadan kalkacak..Bu gün dark factory (Karanlık fabrika) gibi kavramlar konuşuluyor ve sanırım 1 adet Almanyada yapılmış Yani fabrikada insan çalışmıyor .Herşey bir ofisten yönetiliyor fabrika gece gündüz çalışıyor ve içerisinde ışık yanmıyor.Bu ve bunun gibi birçok konu .Gelecek nasıl olacak çok derin ve yoruma açık bir soru.saygılarımla.
 
Bu gün konu sadece robotlar değil .Birde şöyle bir durum var artık gelişmiş ülkelerde sadece başkanın ve diğer ülkeyi yöneten insanların verdiği kararların ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğu ve gelecekte ülkeye ne gibi fayda ve zarar vereceği sorgulanıyor ve bu kararları verirken yapay zekayı devreye sokmak istedikleri kararları verirken yapay zekanın bütün ihtimalleri değerlendirip karar vermesinin daha doğru olacağı söyleniyor.Bir düşünelim yapay zekanın bütün ihtimalleri değerlendirip x ülkesinin yarın bize rakip olup bizi oratadan kaldırabileceği ve bu ülkenin acilen yok edilmesi gerektiği sonucunu ortaya cıkardığını düşünün bunun sonucunda savas cıkma olasılığı ve bilemeyeceğimiz daha nelerin olabileceği fikri insana ürkütücü geliyor.Bir örnekte şu biz insanoğlu geleceği bilemeyiz ve buna göre yaşarız mesala 3 yıl sonra kişisel olarak hangi pozisyonda nasıl yaşayacağımızı hangi sağlık sorununu yaşayacağımızı bilemeyiz yapay zekayla kontrol edilen bir makinaya bağlanıp üstümüzde çeşitli test ve analizler yapıldıktan sonra gelecekte şu hastalığa yakalancaksınız akıl sağlığınız bozulacak gibi sonuçlar çıktığını bir düşünün bu bizi mutlumu edecek yoksa endişeyemi sevk edecek bunun gibi yüzlerce konu Bazı mesleklerin ortadan kalkması örnek 10 yıl önce biletcilik diye bir meslek vardı belki binlerce insan bilet satmakla görevliydi otobüs bileti tren bileti vb Bu gün biletcinin yerini otomat makinalar aldı gelecekte hangi meslekler ortadan kalkacak..Bu gün dark factory (Karanlık fabrika) gibi kavramlar konuşuluyor ve sanırım 1 adet Almanyada yapılmış Yani fabrikada insan çalışmıyor .Herşey bir ofisten yönetiliyor fabrika gece gündüz çalışıyor ve içerisinde ışık yanmıyor.Bu ve bunun gibi birçok konu .Gelecek nasıl olacak çok derin ve yoruma açık bir soru.saygılarımla.

Peki tüm fabrikalar karanlık fabrikaya dönerse, herkes işsiz kalırsa o fabrikalar kimler için üretim yapacak... Kimsede para olmayınca satışta olmayacak... garip bi durum.
Paradoks - kaos ortamı
 
Şöyle bir düşünce var her devlet kendi vatandaşına vatandaşlık maaşı verecek örnek ailenizde 4 kişi var adam başı 500 tl maaş verecek cüzzi bir maaş snra git tarım yap veya başka bir işe yönel gibi düşünceler var gerçekleşirmi gerçekleşmezmi bunu zaman gösterecek ama gelecek çok sıkıntılı görünüyor.Örnek pandemi süresince birçok insan devletin verdiği günlük 39 tl ile geçinmeye çalışıyor .Bu gün işsiz kalan parası olmayan vatandaşlarımızın herşeyin para olduğu büyük şehirlerde ne şekilde hayatta kaldığı veya geçim yaptığı kimin umurunda .
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,898
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst