Klima arızası

burak94

Üye
Katılım
16 Ocak 2011
Mesajlar
19
Puanları
1
Yaş
75
yaklaşık 10 yıllık LG Beko 12000 btu kılimam var geçen kış ısıtma derecesi düşük olduğu için sevis geldi baktı gazı eksik dedi gaz ilave etti ama iç ünite fanı devreye girmedi gaz fazla basmışım dedi biraz gaz çıkışı yaptı bu sefer içerdeki ünite fanı çalışmaya başladı.biraz ısıtma düzeldi o şekilde idare ettik şimdi yaz sıcakları bastırınca soğuğa alıp çalıştıralım dedik kılima soğukta çalışmaya başlayınca bazan bir dakika bazan on dakika çalışıyor sonra kompuresörden gazı zorlayıpta gönderemiyormuş gibi ses değişikliği olup kompresör sllsntılı bir şekilde duruyor bu arada dış fan çalışmaya devam ediyor gece yarısına doğru dışardaki hava biraz serinleyince kılimayı soğuk pozisyonda tekrar çalıştırıyorum bu defa hem kompresör ve dış fan birlikte çalışıyor kompresör durmuyor içeriside soğumaya başlıyor kılima bu şekilde çalışırken kompresörün çıkışındaki kalın boru ince borudan çok daha fazla soğuk oluyor soğutmada ince boru daha soğuk olması gerekmiyormu. neyse kılimayı kapatıp işe gidiyorum iş dönüşünde tekrar soğukta çalıştırmak istediğimde ilk baştada anlattığım gibi kompresör bir dakika kadar çalışıp gazı basamıyormuş gibi sıkışıp sallantılı bir şekilde duruyor ama dış ünite fanı çalışmaya devam ediyor bu arıza nereden kaynaklanır ustalarım saygılar
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
aynı sıkıntı bende de var 12 binlik lg beko kompresor soguduktan sonra devreye giriyor ama 15 ila 30 dk sonra devreden cıkyor taki termiği kapatana kadar. komple soktüm dış üniteyi kompresöre el değmiyor resmen alev topu olmuş kapasitörüne bakayım dedim enteresan birşey gördüm daha önce hiç başıma gelmemişti adamlar klimanın kendi kapasitörüne ek olarak 30 mf lık çamaşır makinası kapasitörü bağlamışlar ama bağlantıları falanda cok ters sokmedimde çalışan motor hiç çalışmazsa diye ( şimdi cevap verecek arkadaşlar 'start kapasitörü' dür o derlerse diye açıklayım istedim hayır değil, çamaşır makinası kapasitörü) kompresörün c-s-r uclarını olcemedim olcu aletimde neye ayarlayacağımı bilemedim. eğer aydınlatacak usta arkadaşlar cvp verirse ona göre gidip müdahale edeceği herkese hayırlı işler..
 
Sayin burak94

Soylediginize gore aklima iki durum geliyor. Birincisi basilan gaz fazla ise kompresorun bastigi gaz basinci asiri yukselerek kondenseri sikistiriyor olabilir. Bu durum kompresoru zorluyor ve durmasina yada termik acmasina neden oluyor olabilir. Ikincisi ise kondenser fan motorunun arizasi olabilir. Yataklar sorunlu olabilir yada kapasitoru deger kaybettigi icin devri dusmus olabilir bu durum yine ayni sekilde kondenserin yeterli isi transferi yapamasindan dolayi basma basincinin yuksek seyri nedeniyle kompresor termik acarak duruyor olabilir.

Bu konulari netlestirmek icin fanin kontrolu ve gaz basinci kontrolu gereklidir.

Sayin kadirkzc06

Sorunun tesbiti icin once cihaza uygun degerde kapasiror baglanmalidir. Kompresorun asiri isinmasina bu kapasitor neden oluyor olabilir. Kondansator degistirildikten sonra takip edilmeli ve isinma devam ediyorsa cihaza bakim gereklimi kontrol edilmeli. Dis unite temizmi ic unite ve filtreler kontrol edilmelidir.

Kolay gelsin.
 
teşekkür ediyorum sayın serkan_48 en kısa sürede kontrol edip dönüş yapacağım. işim biraz uzun çünkü dış ünite sinyal klemensini dağıtmış adam komple sıfırdan yenileyeceğim...
 
arkadaşlar elhamdülillah sıkıntı çözüldü klima 12 lik değilmiş bu arada kapasitörü görünce farkettim 15 binlik klimaymış.. başka bir arkadaşımızın da başına gelebilir diye anlatmak istedim kompresörden gelen c-s-r uçlarından s ucunu dual kapasitörün herm ucuna bağlamış diğer c ve r uçlarını çamaşır makinası kapasitörüne bağlamış bu arada çamaşır makinası kapasitörü 30 mf lık, artı klimanın kendi kapasitorü 40-1,5 mf, fan dan gelen kablolarıda kafasına göre dual kapasitöre takmış birde dış ünite klemesinden fazdan köprü alıp dual kapasitörün c ucuna bağlamış, yine nötr den köprü alıp herm e bağlamış... ve tüm bunlara rağmen klimanın motoru taktire şayan bir şekilde yanmadan çalışmış ama en fazla on dk:) nihayetinde çamaşır makinası kapasitörünü iptal edip yeni 40-1,5 kapasitör takınca ve köprüleri iptal edip klemens bağlantılarını doğru yapınca kompresör kendine geldi... bilgilerinize... hayırlı işler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,225
Mesajlar
915,939
Kullanıcılar
450,017
Son üye
melike.gkck1

Yeni konular

Geri
Üst