kesici açması

Erol Dede

Üye
Katılım
29 Haz 2009
Mesajlar
6
Puanları
1
arkadaşlar bizim uzun bir o g şebekemiz var bu dağıtım merkezinden her gün sabah aynı saatte hat açıyor neden olabilcek hususlar hakkında yardım alabilirmiyim teşekkürler..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaşlar bizim uzun bir o g şebekemiz var bu dağıtım merkezinden her gün sabah aynı saatte hat açıyor neden olabilcek hususlar hakkında yardım alabilirmiyim teşekkürler..

Merhaba Erol Dede ;
Arızanın her zaman aynı saatte olduğunu söylediğin için kesin olarak şunu söyleye bilirim ki;Açan kesicinin teb ayarlarında sorun varıdr.Çünki sistem üzerinde bir çok yenilikler oluşuyor,hemen her gün yeni iş yeri yada fabrika kuruluyor.Dolayısı ile şöyle düşünecek olursak sisteme eklenen yeni bir fabrika sabah açıldıgında demeraj akımını yüksek çeker ve bağlı bulunduğu kesicinin üzerindeki rolenin teb ayarı doyuma ulaşmış ise kesiciye her gün o fabrike devreye girdiginde aşırı akımdan açma verdirir.
Bu sadece bir seçenekti,konu hakkında daha kapsamlı bilgi verirseniz size daha fazla yardımcı olabilirim.
Örneğin;
Hattın mesafesi,
Transpozisyon olup-olmadığı,
Rolenin tipi ve üzerindeki T.E.B. ayarları,
Kesicinini neden açıtığı ( aşırı akımı yada toprak,ani yada gecikmeli )
Kesicinin tipi ve üretim tarihi v.b. detaylar...
 
Emrah arkadaşıma katılıyorum Olasılıkların hepsini yazmış. Benimde başıma şöle bir olay geçti. Konu ile alakası yok ama dersiniz. Ben özel güvenliği yüksek bir loj. da oturuyorum işimizin biride çevre ve park aydınlatmalrı iki gün üst üste aynı saatte 23:30 dan sonra aydınlatmalar sönüyor ( belli bir bölgenin çarşı dediğimiz bölge esnafın bol olduğu yer) gidiyoruz kontrol ediyoruz fotosel sağlam hat sağlam aydınlatma biz gittikten belli bir süre sonra yanıyor artık bu işi korumaya bildirdik ve hırsız yakaladıklarını bildirdi. BU KONUYU PAYLAŞMAK İSTEDİM.....
Saygılar.
 
Merhaba,

Bir atık su arıtma tesisinde çalışmaktayım. Tesiste ring sistemi var. Enerji girişi S1 adını verdiğimiz bölümden yapılıyor. Akabinde S2,S3,S4 ve S5 bölümlerine dağılıyor. Son iki haftadır, sabah saatlerinde S1'de herhangi bir problem olmamasına rağmen S2,S3,S4 ve S5 bölümlerindeki kesicilerde açma oluyor. Bölümlerde koruma için sepam seri röleler kullanılmaktadır. Daha önce böyle bir problemimiz bulunmamaktaydı. Sizce röle teb ayarlarında değişiklik olmuş olabilir mi? Enerji girişinde (S1) herhangi bir açma olmadan diğer bölümlerin açıyor olması tesis elektrik sisteminde bir problem olabileceği konusunda beni düşündürüyor. Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Zaten S1 giriş olduğundan açma röleleri iptal edilmiştir. Röle koordinasyonunda girişten hiç bir zaman açma yapması istenmez. S2, S3, S4, S5 çıkışlarınız olduğundan buraların açma yapması çok normal. Yükten mi açma yapıyor, yoksa arıza kaynaklı mı açma yapıyor? Bu durumu irdelemeniz gerekir. Yükten açma yaptığını aşırı akım arızası varsa bundan anlarsınız. Topraktan açma yapıyorsa hattınıza geçici arıza oluşturan arıza kaynakları olabilir. Geçici arıza kaynaklarından kastım, kuş çarpması, ağaç teması, tellerin birbirine çarpması gibi. Hava rüzgarlı ve yağışlı olduğunda geçici arızalar artabilir. Kuşların göç zamanında da geçici arızalar artabilir. S1'in giriş olduğundan açma yapmaması normal. Buradaki kesici sadece manevra yapmak için konulmuştur. Normalde girişler ring Şebeke olmadığında radyal şebekelerde seksiyonerle donatılır.
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Sepamlardan aldığımız uyarılar Undervoltage ve Earth Fault şeklindedir. Bayram boyunca herhangi bir problem yaşamadık. Bugün civarda bulanan diğer tesisler iş başı yaptılar. Ve sabah mesai başlangıcında yine aynı problemi yaşadık.
 
Earth fault, toprak arızasıdır. Hattınızda geçici arıza kaynakları var. Hattınızı gezip değen ağaç dalı olup olmadığını kontrol edin. Ağaçların kavak, sögüt gibi filizlenme zamanı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,213
Mesajlar
915,862
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst