Kablo Kesitine Göre Taşınan Akımın Hesaplanması

gerakless

Üye
Katılım
9 Eki 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
43
Ben akım taşıma kapasitelerini ez berlemekten bıktım. Arkadaşlar bunun bi hesabı yokmu. Bi formüz ezberlesek kesitine göre akım taşıma kapasitesini belirleyebilsek güzel olur.

Böyle bi formül bilen var mı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Emonun yada etonun ajandasını yanında taşı ezberlemene gerek kalmaz. ilave olarak flash bellek alabilirsin. bugün heryerde bilgisayar vardır. işine yarayacak tüm dökümanları flash belleğe aktarırsın dökümanlar seninle beraber gelir.
 
Ben akım taşıma kapasitelerini ez berlemekten bıktım. Arkadaşlar bunun bi hesabı yokmu. Bi formüz ezberlesek kesitine göre akım taşıma kapasitesini belirleyebilsek güzel olur.

Böyle bi formül bilen var mı?

bunu yapabilmen için izolasyon malzemelerinin etkilerini de hesaplaman gerekir, ki hesaplayamazsın. Mesela 50mm2 PVC izoleli kablo ile 50mm2 XLPE izoleli kablo aynı miktarda bakır ihtiva ederler ama farklı akım taşıma kapasitelerine sahipler. Hatta farklı markalar farklı akım taşıma kapasiteleri verirler. En iyisi kataloglardan bakmak.
 
arkadaslar kablo kesiti ve amper hesabını nasıl nerden tedarik edebililirim simdiden tesekkurler
 
Aşağıdaki tablodan mesafe ve güç girilerek kablo kesiti ve çekilen akımı görebilirsiniz
 

Ekli dosyalar

  • kopya_kab-hes.xls
    42 KB · Görüntüleme: 32
arkadaşlar aydınlatma sıstemı yapıyoruz lambalarımızın topla gucu 55kw dır mesafe 30 mt havada kullanacagımız kablo kesıdi 3*25+16 lık ttr kurtarırmı yardımcı olursanız sevinirim
 
%e:0,0124x(55x30/25)=0,81 < 1,5 v uygundur. 4x16 kablo kullanırsan sonuç 1,27 çıkıyor lambaların sürekli hepsi yanmayacaksa 4x16 da kullanabilirsin.sana kalmış kolay gelsin.
 
Arkadaşlar kaplo kesidi hesabı kulanıldığı yerin şarlari yeraltımı açıkmı mesafesi kaplonun yapı özeliği çalışma rejimi gibi birçok faktöre bağlı öna göre formüllerle hasaplanır.

ama kısa yoldan yukarıda d0scan arkadaşın verdiği programdan hesaplarsın.

yok pratik bir hesap olsun diyorsan yaklaşık 1.mm2 kaplo için 4 amper olarak hesplarsın.

kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst