Kablo Kesiti ve Sigorta özelliği

strong11

Üye
Katılım
21 Nis 2018
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
38
Arkadaşlar iyi forumlar. siz üstatlara bir kaç sorum olacak.
Dairenin elektrik tesisatı eski olduğundan risk olmasın diye Mutfakta ki bulaşık ve çay makinesine daire girişindeki sigortaların oradan ayrı bir hat alıp sigorta koyarak sıva üstünden kablo çekmek ( yaklaşık 8 metre ) istiyorum. Bul. Mak. 2200 Çay Mak. 1500 olmak üzere toplam: 3700 Watt'dır.
Apartman çok eski olduğu için tesisatta topraklama kablosu yoktur. Topraklamayı prizlerin içinde toprak ucu ile nötr arasına köprü yaparak sağlıyorum.
Yeni çekilecek hatta 2x2.5 TTR gibi kablo kullanmak istiyorum. Zaten mevcut tüm prizlere 2 kablo geliyor. Yapacağım yeni sıva üstü hatta 3'lü kablo kullanmasam olur mu? 3' lü kablo olsa bile sigortanın orada zaten toprak ile nötr birleşecek. İkili kablonun mahsuru olabilir mi?
Bir de sigorta B tipi 20 Amper 6000 kA olabilir mi? yoksa 16 Amper 3000 kA yeterlimidir?
Cevabınız için teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Rakamlar karıştığına göre ! ,konu hakkın-
da fazla bilginiz yok maalesef.İyi bir elektrikçi bulsanız iyi olacak.
hangi rakamlar karışmış izah edebilirmisiniz bir zahmet. Rakamlar gayet açık ve net. neyi anlatmak istediğim de belli.
Araştırmalarıma göre : 2,5 mm2 lik TTR kablo 25 Ampere kadar sürekli akım taşıyabiliyor. 3700 Watt / 220 Volt : 16.8 amper akım yapar. Ben im seçtiğim kablo sözkonusu amperi rahatlıkla taşıyor görülüyor. Benim merak ettiğim 3x2.5 yerine 2x2.5 kablo kullanmanın sakıncasının olup olamıyacağı ve ayrıca sigorta değerleri. Amper ve Kesme akımı. 3000 kA yerine 6000 kA olmasının daha avantajlı olup olamıyacağı. Fikir ve öneri almak istedim.
 
Kaçıncı katta oturuyorsunuz bina eski olabilir lakin kullandığın enerji eskimez. Kullandığın cihazlar mutlaka topraklanmalıdır. Siz nötrle sıfırlama yaparak işin basit tarafından bakıyorsunuzda nötr koptuğunda önce can sonrada mal varlığınız yüzde 90 gibi tehlike altında olduğunu unutmayın. Tesisatı topraklamalı yapmak o kadarda zor değildir.
 
Kaçıncı katta oturuyorsunuz bina eski olabilir lakin kullandığın enerji eskimez. Kullandığın cihazlar mutlaka topraklanmalıdır. Siz nötrle sıfırlama yaparak işin basit tarafından bakıyorsunuzda nötr koptuğunda önce can sonrada mal varlığınız yüzde 90 gibi tehlike altında olduğunu unutmayın. Tesisatı topraklamalı yapmak o kadarda zor değildir
Konu ile ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. 2. katta oturuyorum. topraklama yöntemi nasıl olmalı. bahçeye bunu yapmanın imkanı yok çünkü bahçe kalın beton ile kaplı ve zemin katta oturanlar izin vermezler. topraklamanın başka ne yöntemi olabilir. su borusuna bağlamam kesinlikle. köprü yapmak tek alternatif gibi. birde sigorta kA değeri ne olmalı 3700 Watt için. teşekkürler
 
Son düzenleme:
Benim şahsi fikrim
Sıfırlama topraklamanın olmamasından daha tehlikeli.

Nötrün kopması uzak bir ihtimal olsa da Tredaş elemanları direk bağlantısına müdahale edip faz-nötrü ters bağlarsa cihazlarınızın gövdesinde elektrik olur. Allah korusun çarpılırsınız.
Şu sıfırlama muhabbetinden kadının biri buzdolabını açarken ölmüştü. (Kulbu eliyle kavradığı gibi kaslar kasılınca bırakamamış.)
Adamın birinin de ineği ölmüştü. Yani sıfırlamayı hiç sevmiyorum ve çok güvensiz buluyorum. Yazdıklarım tamamen benim fikrimdir yazdıklarımın doğrusunda hareket etmeyiniz lütfen. Bence en iyisi işi bilen bir elektrikçi çağırın.
 
Bahsettiğim hususa cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Ancak konu: kablonun yapısı (2 veya 3 damar), sigortanın Amperi ve sigortanın kA değeri (3000 veya 6000) ni cevaplamak yerine sadece toprak hattı ve nötrden sıfırlama yapma (tabiki bunlarda çok önemli bunu reddetmiyorum) konusuna dönüştü. Ben hala beklediğim cevapları (sigorta ve kablo değerleri) alabilmiş değilim. Sorunlar konunun başlangıcında açıklanmıştır. Teşekkürler.
 
Ben sorunada cevap vereyim. Bahsettiğin kabloyu 3x2,5 yapman ve ttr yerine NYA çekmen, 20 A 6000 ka yerine 3000ka 16A sigorta kullanmangüvenlik açısından daha iyidir.
 
B
3000,6000 kA diye bir rakam olmaz ! 3 kA,6kA olarak ( veya,3000 amper,6000 amper )olarak belirtmek gerekir.Karıştırı-
lan budur ve önemli kavramdır.
Benim kA dan kastım Sigortanın Amper değeri değildir. Kısa Devre Kesme Kapasitesidir. ve sigortaların üzerinde de yazmaktadır. Ben ilerisi için hangisi daha iyi olur şeklinde bir düşünceden yola çıkmıştım ve teyit için sormuştum. Peki o zaman Bu forumdan aldığım bir bilgiyi buraya yazıyorum. '' Kısa devre kesme kapasitesi büyük olan devre kesicinin ömrüde uzundur. Yani 3 kA’lik bir devre kesicinin elektriksel ömrü ile 6 kA’lik devre kesicinin elektriksel ömrü aynı değildir''.
Ben sorunada cevap vereyim. Bahsettiğin kabloyu 3x2,5 yapman ve ttr yerine NYA çekmen, 20 A 6000 ka yerine 3000ka 16A sigorta kullanmangüvenlik açısından daha iyidir.
Cevabınız için teşekkür ederim. 2x2.5 yerine 3x2.5 kullansam da sigortanın orada yine toprakla nötr köprü olmak durumunda kalacak. ben onun için priz içinde köprü yapıp 2x2.5 çekebilirmiyim demiştim. tamam önerinize göre davranıp 3x2.5 çekeyim.
Yalnız bir soru daha sorabilirmiyim. 3700 watt 16.8 Amper yapıyor. ben bulaşık ile çay makinasını birlikte çalıştırdığımda 16 amper az gelip sigortayı attırmazmı? siz 16 amper 3000 kA tavsiye ettiğiniz için soruyorum. Ayrıca 6000 kA daha iyi olmazmı? Başınızı ağrıttım. Teşekkürler
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,153
Mesajlar
915,493
Kullanıcılar
449,897
Son üye
alcaponee

Yeni konular

Geri
Üst