Kaçak Akim Rolesi Hakkinda

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Dunac
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Dunac

Üye
Merhaba,

Oncelikle herkese kolay gelsin. Dairemde yasadigim bir problem nedeni bir turlu cozemiyorum, gelen her elektrikci farkli konusuyor.

Dairemde rastgele zamanlarda ornegin 2 gunde 1 veya gun icinde arka arkaya kacak akim rolem atiyor. Role attiginda calisan ortak bir cihazda tespit edemedik. Klimalar icin servis gelip kontrol gerceklestirdi. En son aklima dairemde AC tipi role oldugu ve gerek klimalar olsun gerek kombi tv icin A tipine gecmenin bu sorunu onleyebilecegini dusundum.

Sadece kacak akim atiyor, sigortalarda atma olmuyor. Kacak akimi kaldirmak icinde tum sigortalari indirmem gerekiyor aksi halde kacak akim kalkmiyor.

Dairede 3 yildir oturuyorum ve bu problem son zamanlarda basladi. Elektrik firmasindan da gelenler oldu, saate kadar gelen tesisatta problem tespit edemediler.

Dogalgaz icin olan kombiye ait fisi cekince kacak akim atma oldukca dusuyor. 7 gunde 1 kez atti sadece. Cihazda herhangi bir ariza oldugunu sanmiyorum tum kis kullandim herhangi bir problem yoktu.

Sigorta panomun resmini ekliyorum, neleri degistirmeliyim bana yardimci olursaniz sevinirim. Viko marka sigorta bos oldugundan kapali.

Teşekkürler.IMG_20251106_213353.webp IMG_20251106_213356.webp

Son düzenleme:
Oturduğun Daire 1979 iskana açıldı. Baştan savma Elektrik tesisat döşenmiş. Sayaçtan gelen Faz ile Nötr Banyo Buatına gidiyor. Oradan bağlantılar dağıtılıyor. Malzemeden tasarruf için tüm bağlantılar küçük buat kutusuna sığdırılmış. Yüksek akım çeken Elektrik li alet Faz telinde yarattığı titreşime bağlı Klemens gevşeyip akım kesilmekte. Mutlaka Sizin tesisat da baştan savma yapılmıştır. Hiç bir parça takmak ve tel döşemeksizin. Gözden geçirmek için. Ustaya Ocak ayında 5.000 ₺ verdim. Okur yazar dan Müteahhit olursa tesisat da böylesi olur.

Oturduğun Daire 1979 iskana açıldı. Baştan savma Elektrik tesisat döşenmiş. Sayaçtan gelen Faz ile Nötr Banyo Buatına gidiyor. Oradan bağlantılar dağıtılıyor. Malzemeden tasarruf için tüm bağlantılar küçük buat kutusuna sığdırılmış. Yüksek akım çeken Elektrik li alet Faz telinde yarattığı titreşime bağlı Klemens gevşeyip akım kesilmekte. Mutlaka Sizin tesisat da baştan savma yapılmıştır. Hiç bir parça takmak ve tel döşemeksizin. Gözden geçirmek için. Ustaya Ocak ayında 5.000 ₺ verdim. Okur yazar dan Müteahhit olursa tesisat da böylesi olur.
Yusuf Bey selamlar, sanirim kendi dairenizden bahsettiginiz 1979 iskanli diye. Benimde dairem cok yeni sayilabilecek bir daire degil ancak problemin birden ortaya cikmasi ve duzeltememem cok yorucu oluyor. Daire ici tesisat yenilendi diye biliyorum ama kim nasil yeniledi onu benim anlamam yada bilmem imkansiz.

Aklimda kacak akim rolesini A tipi yapmak ve kombiye giden sigortayi C16 yapmak disinda bir cozum gelmiyor. Kis kapida evde de 2 cocuk var, kombi varken boyle bir problemden kullananamak cok kotu.

Cagirdigim ustalarimiz ne yazik ki tam birsey soyleyemedi, is kacak akim olunca tespit etmek daha zor diye okudum hep, basinda bekleyemiyorlar ne zaman aticak diye malum.

Niyetim burada ki arkadaslardan bir akil alip ona gore ilerlemek, A tipi kar alicam ama ne alicam onuda bilmiyorum, benimki sadece cozum cirpinislari.

Kacak akimi kaldirmak icinde tum sigortalari indirmem gerekiyor aksi halde kacak akim kalkmiyor.
Genellikle fişe takili bir cihazdan, çamaşır, bulaşık, fırın, ocak, kettle, buzdolabı, üçlü uzatma vs.. kaynaklanır.
Sizin yapabileceğiniz islem:
K.A.R atınca sigortalari tek tek indirip her bir inişte K.A.R mandalını kaldırın. Kurma işlemi hangi sigorta inmişken başarılı olursa o linyede / bağlı eşyalarda sorun var demektir. O linyeye bağlı aparatları tek tek fişten çekip her çekişte aynı işlemi yaparak bulma ihtimaliniz yuksek.
Sizin yapabileceğiniz budur.
Bu işlemleri yapmadan arızayı bulmak için daha derin ve teknik analiz ölçümlemeleri gerekir.

Genellikle fişe takili bir cihazdan, çamaşır, bulaşık, fırın, ocak, kettle, buzdolabı, üçlü uzatma vs.. kaynaklanır.
Sizin yapabileceğiniz islem:
K.A.R atınca sigortalari tek tek indirip her bir inişte K.A.R mandalını kaldırın. Kurma işlemi hangi sigorta inmişken başarılı olursa o linyede / bağlı eşyalarda sorun var demektir. O linyeye bağlı aparatları tek tek fişten çekip her çekişte aynı işlemi yaparak bulma ihtimaliniz yuksek.
Sizin yapabileceğiniz budur.
Bu işlemleri yapmadan arızayı bulmak için daha derin ve teknik analiz ölçümlemeleri gerekir.
Erhan Bey iyi sabahlar,

Bunlarin hepsini elektrikci abilerim ile denedim. Mesajda yazmistim aslinda eger KAR atarsa, tum sigortalari indirmem gerekiyor yeniden aktif etmek icin, KAR'ı actiktan sonra tum sigortalari tek tek kaldirdigimda herhangi bir atma olmuyor. Benim sistemin komple kapanip acilmasi gerekiyor keske sigortadan ayirt edebilsem.

Oda oda ayirdim evi ornegin salon tum cihazlar kapali diger yerler acik, ayni sekilde mutfak kapali oturma odasi kapali vb, her odada ki cihazlarin fislerini soktum ve atacak mi diye baktim kontrol etmek, oda bazina indirebilmek icin. Ancak yinede degisen birsey olmadi sonunda hep kar atti. Bazen yaklastim sandim dediginiz gibi bazi sigortalar bazen acik haldeyken KAR actirmadi. O odalari ve cihazlari komple soktum, buldum sandim. Sonra yeniden atti.

Klimalar sabit bagli oldugundan klima servisini cagirdim adamlar 3 kere geldiler sagolsunlar her seferinde klimalarda problem cikmadi. Tum evin klimalarini actik acaba isinmadan mi diye atmadi, ama gece saat 3te hersey kapali iken atti gibi gibi.

Cihazdan evet ama ben bulamadim denememe ragmen, meggers testi sanirim onu yaptirmak istedim o cihaza sahip elektrikci bulamadim. Topraklama olctureyim dedim bulamadim. Elektrikciler odasini aradim bana birini onerin diye pek orali olmadilar.

Teşekkürler.

Son düzenleme:
Rölenin giriş ve çıkış uçları bir şekilde şöntlenmiş olabilir. Bu durumda atan röleyi tekrar kurabilmek için dediğiniz gibi sigortaları indirip önce röleyi açıp sonra sigortaları açmanız gerekir yoksa röle tutmaz.

Rölenin giriş ve çıkış uçları bir şekilde şöntlenmiş olabilir. Bu durumda atan röleyi tekrar kurabilmek için dediğiniz gibi sigortaları indirip önce röleyi açıp sonra sigortaları açmanız gerekir yoksa röle tutmaz.

Bu durumu nasil cozebilirim peki? Kendim cozemem tabii ama elektrikcilere kontrol etmesi icin ne demem lazim acaba?

Birde bu durumda rolenin hic atmamasi gerekmez mi acaba?

Bu durumu nasil cozebilirim peki? Kendim cozemem tabii ama elektrikcilere kontrol etmesi icin ne demem lazim acaba?

Birde bu durumda rolenin hic atmamasi gerekmez mi acaba?

Siz bahsettiğiniz A tipi röleyi alın, elektrikçi arkadaş onu takarken kabloları da kontrol eder yanlış bir bağlantı varsa düzeltir.

Hayır, yükün durumuna göre değişiyor. Aşırı yük yoksa atmıyor ama eşik aşılınca atıyor.

Siz bahsettiğiniz A tipi röleyi alın, elektrikçi arkadaş onu takarken kabloları da kontrol eder yanlış bir bağlantı varsa düzeltir.
Oncelikle cok tesekkur ederim. Bu sekilde deneyecrgim, tavsiye edebileceginiz bir marka model olur mu acaba? Monofaze sistem gordugunuz uzere, arastirirken gordum A-SI gibi modeller varmis. Yanlis alip birdr iadesiyle ugrasmaktansa direkt bir model onerisi olursa onu alayim.

İyi sabahlar.
Sigortalari tek tek indirirken her bir indirme sonrasında K.A.R'ni kaldırmayı denediniz mi? Yoksa hepsini indirip sonra K.A.R'ni mi kaldırdınız. Arasında fark var.
Bu şekilde yapıp ta sonuç alamadiysaniz birden fazla linyede sorun var demektir.
Megere gerek yok. Elektrikçi arkadaşlar sigorta panosunda toprak hatlarını tamamen birbirinden ayiririp avometre omaj konumunda iken her bir toprak linyesi ile nötr hattının arasındaki omajı ölçerek hangi linyede sorun olduğunu tesbit edip o linye/ler üzerinde çalışacaklar.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri