Kısa devre hesabı

Konu biraz eski ama açıkta kalmış. Bir birine paralel iki iletkenin arasına bir yalıtkan konursa kondansatör olur. Bütün enerji iletim hatları aralarında yalıtkan olan iletkenlerden oluştuğu için aslında devasa bir kondansatördür. Tabi burada iletkenden bahsettiğimize göre bu hatların reaktansları XL ve direçleri R vardır. aslında bir enerji hattı ekteki resimde görüldüğü gibi bölümlere ayıra biliriz. Hatta seri bağlı XL ve R hatta paralel XC. Şekilden de görüleceği gibi Hatta yük bağlı değilse devreden sadece kapasitif akım geçer. Eğer hatta yük bağlarsak hattan geçen akım yükün büyüklüğüne göre yük karakterine benzemeye başlar. yükler çoğunlukla endüktif olduğundan hattan geçen akım çoğunlukla endüktif olur.

Peki bir kısa devre olursa ne olur. Yani iki teli bir birine değdirirsek ne olur. Şekilden de anlaşılabileceği gibi hem yükün hem de kondansatörün uçlarını birleştirmiş oluruz. Yani kondansatörü ve yükü devreden çıkarmış oluruz. Bu durumda akımın geçişine zorluk gösterecek tek büyüklük hattın XL ve R değeridir. İşte bu yüzden kısa devre hesabında XC Hesaba katılmaz. XC değerinin önemli olduğu durum hattın boş olduğu zamandır.

Kolay gelsin...
 

Ekli dosyalar

  • HAT.pdf
    2.2 KB · Görüntüleme: 60
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst