jeneratör tam yükte yada 1 /4 yükte vs ne demek?

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
28
selam abiler. jeneratörde biraz yeniyim.. kafama birsey takıldı... Jeneratör tam yükte bukadar harcıyor yada çalısıyor... 1/2 yükte bukadar calısıyor vs vs... bu yüzdeler nedir? jeneratör calıstıgı zaman tam yükte calısmıyor mu? neden bu 1/2 yada 1/4'ler... yada ne zaman bu sekilde kullanılır ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hayır her zaman tam yükte çalışmıyor. Atıyorum 100 Kva gücünde jeneratörün var ve 1000 tane bilgisayar besliyorsun. Bilgisayarların 1000 ide açıkken jen tam yükte 500 ü açıkken yarım yük 250 si açıkken 1/4 yükte çalışır. Araba gibi düşün bayır aşağı araç motoru yorulmaz az yakar. Rampa çıkarken motor zorlandıkça yakıt artar. Beslediğin ünitelerin çalışmasına oranla jeneratörün çıkışı yüke biner yada düşer.
Not: Verdiğim rakamlar afaki hesaplama yapmadım olayı anla diye.
 
Bunu alternatif olarak jeneratörün etiket bilgilerinden, sesinden veya yaptığınız gaz ayarından da bilebilirsiniz.

Etiket bilgilerinden örneklersek; 2.5 kw'lık (2500 watt) bir jeneratör olsun. 1/4 'ü 625 watt'a, 1/2 'si 1250 watt'a tekamül edecektir. Evde kullandığınız elektrikli aletlerin etiket değerlerinden de jeneratörünüzün kaçta kaçını kullandığınızı hesap edebilirsiniz. Basit bir kullanım örneği verirsek;
- 100w aydınlatma + 125w Tv + 400w Bilgisayar (Jeneratörünüzün 1/4 'ünü kullanacaktır)

Sesten giderseniz; bağladınız jeneratörü, evde televizyona bakıyorsunuz mutfakta yenge çocuklar neyse uğraşıyorlar. Jeneratörün sesi rölantide gevrek gevrek gelirken bir anda hafif toklaştı (kesin yenge su ısıtıcıyı filan kullanmıştır, o an bilin ki 1/2 lik bir yüke girdi jeneratörünüz :) )

Gaz ayarı demiştim bu aslında jeneratör tarafından otomatik ayarlanması gereken bir durum ama bazı jeneratörlerde yüke girdikçe yani kapasitesinin kullanım oranı arttıkça sesi giderek toklaşır ve düzensiz çalışmaya başlar ki bu durumda karbüratör ayarından gazını artırmanız gerekir. Yani bahsettiğim gaz ayar kısmınındaki sürgülü alanı eşit olarak 4 parçaya böldüğümüzü var sayalım. Normal aydınlatma tv çalışırken gaz ayarı 2. kademede yeterli oluyor jeneratörünüzün sesi normal geliyorken ek olarak derin dondurucuyu (watt'ı yüksek bir cihaz) takmanız gerekti diyelim bu sefer az önce normal çalışan jeneratör sarsıntılı çalışmaya başlayabilir yada yarı gönüllü yarı gönülsüz bir hale gelebilir ki o zaman gaz ayarını 3. kademeye yada 4' e çekmeniz gerekebilir.

Bu yukarda saydıklarımdan en sağlıklısı 1.si yok ben etiketle metiketle uğraşaman benim kulağım keskin derseniz 2. yok arkadaşım zati jeneratörün dibinde pancar suyu salarmış gibi bekliyorum diyorsan 3. işini görecektir :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,255
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst