jeneratör projesi ve sıkça sorulan sorular

Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
607
Puanları
0
İki adet jeneratör projesi dwg formatında;

Jeneratörle ilgili sıkça sorula sorular ve cevapları;
Jeneratör setimin Bakım ve kontrollerini ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
Jeneratör setinizle birlikte gönderilen Bakım ve Kullanım Kitaplarında yer alan takvimlere uymalısınız. Bununla birlikte bir takım faktörler bakım ve kontrol sıklığını artırmanıza neden olabilir. Çalışma sıklığı ve süresi, yük durumu, yağ-yakıt kalitesi, ortam sıcaklığı, kirli-tozlu ortam, vs. Bakım, kontrol ve aşınan malzemenin (motor yağı, filtreler, V kayış, antifriz, enjektör, vs) zamanında değişiminden kullanıcı sorumludur. Her 2-3 ayda bir genel kontrollerin, ayar ve testlerin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Çalışma saati dolmasa dahi yılda bir kez genel bakım ve motor yağı-filtre değişimi yapılmalıdır. Ayrıca haftada bir kez jeneratör setinizi 10-15 dk kadar yükte test etmelisiniz.
Jeneratör setinizle ilgili bakım ve kontrollerin güvenli, doğru ve ekonomik şekilde yapılması için ilgili bölge bayilerine başvurunuz.
Jeneratörümü düşük yükte çalıştırırsam ne olur?
Jeneratör setinin etiket değerlerinde belirtilen kapasitenin üzerinde kullanılması kadar düşük yüklerde kullanılması da sakıncalıdır. Bu şekilde kullanım motor ömrünü kısaltacağı gibi ciddi hasarların oluşmasına da neden olacaktır.
Özellikle büyük güçteki jeneratör setlerinin kullanımında bu duruma daha çok dikkat edilmelidir.
Standby jeneratör setleri için izin verilen minimum yük miktarı toplam gücün %30'u kadardır.
Jeneratör, yüksüz veya düşük yükte çalıştırıldığında ortaya çıkabilecek problemler:
- Egzoz ve hava emiş sisteminde yağ kaçağı, sıvı akıntısı
- Silindir kapaklarında veya egzoz manifoldunda karbon birikmesi
- Motor aksamlarında aşındırıcı hasar
- Yağlama yağının seyrelmesi neticesi yağlama kalitesinin düşmesi
- Beyaz duman
RPM veya devir/dak. nedir?
Jeneratör setinin 1 dakikadaki dönme sayısıdır. Genelde, motor ve alternatörler 50Hz için 1500 devir/dak. veya 3000 devir/dak., 60Hz için 1800 devir/dak. veya 3600 devir/dak. olarak üretilirler.
Jeneratörümü aşırı yüklersem ne olur?
Jeneratör setinin etiketinde çalıştırılabileceği kategori (Standby, Prime, Continuous) belirtilmiştir. Bu çalışma koşullarının üzerinde kullanmak şu problemlere neden olacaktır:
- Motorun aşırı ısınması
- Motordaki aşınmaların artması
- Alternatör sargılarının aşırı ısınması
- Yağlama yağının incelmesi ve yağ basıncının düşmesi
- Motor ömrünün kısalması
Jeneratör setim gürültü oluşturur mu?
Tüm jeneratör setleri egzoz, motor gövdesi, fanlardan kaynaklı ses üretirler. Kurulumun yapılacağı yere göre tedbirler almak gereklidir.
Teksan ses izolasyon kabinleri maksimum ses kontrolünü sağlayarak en optimum çözümü sağlamaktadır.

İhtiyacım olan jeneratör seti gücünü nasıl belirleyebilirim?
Jeneratör setinin gücünün belirlenmesi bir uzmanlık işidir ve birçok faktöre bağlıdır.
Çalışma kategorisinden yüklerinizin özelliklerine, ortam şartlarının ürün opsiyonlarına kadar birçok dikkat edilmesi gereken husus vardır.

Jeneratörlerin standart ana parçaları nelerdir?
Her model jeneratör farklı bir takım aksam ve opsiyonlara sahip olabilir.
Başlıca aksamlar şunlardır:
- Motor
- Alternatör
- Radyatör
- Şasi
- Günlük yakıt tankı
- Akü
- Kontrol Panosu
- Transfer Panosu
Jeneratör setimin yer seçiminde ve kurulumunda başlıca nelere dikkat etmeliyim?
Jeneratör setinin uzun yıllar sorunsuz hizmet verebilmesi için yer seçimi ve kurulumun doğru yapılması gereklidir.
- Yer Seçimi: Öncelikle jeneratörü nereye yerleştirmek istediğinize karar vermelisiniz. Kapalı bir ortama yerleştirilecekse özellikle havalandırma ve egzoz uzatmasına dikkat edilmelidir. Dış ortama yerleştirilecekse kabin ve platform konularına dikkat edilmelidir.
- Zemin: Düz, su birikmeyecek şekilde olmalıdır. Bir platform yapılarak güvenli bir yükseklik oluşturulabilir. Ayrıca dış ortamdaki jeneratör üzerine koruyucu bir sundurma yapmakta fayda vardır.
- Havalandırma: Alternatörden, motordan ve radyatördeki motor soğutma suyundan yayılan ısıyı motor ile radyatör arasına monteli itici bir fan vasıtasıyla sistemden uzaklaştırmak için yeterli havalandırmaya sahip bir odaya veya alana yerleştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda taze hava girişi sağlanmalıdır.
- Yakıt Sistemi: Yakıtın sürekli ve temiz olarak sağlanması gereklidir. Manuel veya otomatik dolum yapılabilir.
- Egzoz Sistemi: Motor egzozundan çıkan sesin azaltılması ve zehirli gazın güvenli bir şekilde atmosfere atılması sağlanmalıdır.
- Elektrik Sistemi: Tüm elektrik bağlantıları verilen şemalara ve genel kurallara uygun olarak yapılmalıdır.
Standby / Prime / Continuous kavramlarını tanımlar mısınız?
Bu kavramlar uluslar arası ISO8528 standardında detaylı olarak açıklanmıştır. Bu standart Türkiye’de TS ISO 8528 olarak kabul edilmiştir. Tüm motor ve alternatör üreticileri buradaki değerleri sağlayacak şekilde üretim yapmaktadırlar. Bu kavramlar jeneratörün hangi kategoride çalışacağını da tanımlar.
- Standby Güç: Değişken yük altında sınırlı sürede çalışma gücüdür. Ortalama %70 yük değerinde yılda toplam 200 saat çalışabilir. Şebeke enerjisi kesintilerinde yedek güç olarak kullanılır. Aşırı yüklenemez.
- Prime Güç: Değişken yük altında sürekli çalışma gücüdür. Ortalama yük değeri %70 olmalıdır. 12 saatte 1 saat %10 aşırı yüklenebilir.
- Continuous Güç: Sabit yük altında sürekli çalışma gücüdür. Ortalama yük değeri %100 olabilir. Aşırı yüklenemez.
Jeneratörümü üzerinde belirtilen Standby / Prime / Continuous kategorisinin dışında çalıştırırsam ne olur?
Senaryoya bağlı olarak jeneratörünüz aşırı yüklenmiş ve düşük yükte çalışmak zorunda kalmış olabilir. Bu da jeneratörünüzün ekonomik ve işletme verimliliğini düşürecek ve ömrünü kısaltacak, hasarlara neden olabilecektir. Bu durumlarla ilgili bilgileri vermiştik.
Jeneratörünüzü etiketinde belirtilen veya temsilcimiz tarafından size bilgisi verilen kategoride kullanınız. Bu durum garanti kapsamını da ilgilendirmektedir.
Jeneratör setimi uzun süre kullanmayacaksam ne yapmalıyım?
Jeneratör setleri, en az haftada bir kez 10 dakika yükte test çalışması yaptırılmalıdır. Uzun süre kullanılmayacak ise "Bakım ve Kullanım Kitabı"nda yer alan depolama işlemi yapılmalıdır. Bu konu jeneratörün sağlığı açısından çok önemlidir ve mutlaka yetkili servislere yaptırılmalıdır. Uzun süreli depolama işleminden sonra devreye alma işlemi için de yetkili servisten yardım almalısınız. Bu konu garanti kapsamını da ilgilendirmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • JENPROJE.rar
    383.2 KB · Görüntüleme: 292
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Çok teşekkürler,
bu faydalı paylaşım için.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst