ilginç bir arıza

Semih Yalınkılıç

Federal Temsilcisi
Katılım
6 Mar 2008
Mesajlar
378
Puanları
16
Yaş
47
Konum
federal elektrik
geçen hafta istanbuldaydım 2 farklı kullanıcıdan aynı garip arızayı duydum.Ben anlam veremedim bu arıza ile karşılaşan varsa paylaşırsa sewinirim.Röle ismini vermeyeceğim diğer firmalardan biri neyse sorun şu ;Sistem düzgün çalışıyor yük tamamen trifaze ve dengeli ,sorun 3 ile 6 ay sonra hafta sonu rölenin tüm kademeleri çekmesi ile meydana geliyor ve sistem kapasitiften cezaya giriyor.
Sorunun bir periyotu yok dediğim gibi 3 ile 6 ay arası ve devrede hiç yük yokken meydana geliyor.Bu sorun ile karşılaşan var ise özelden paylaşabilir,tekrar belirteyim sorun bizde değil başka bir firmanın reaktif güç kontrol rölesi.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
valla semih kardeş dediğin olay çok garip hafta sonu role nasıl çeker dandik bi roledir belki.
 
Bence rölede programsal bir hata vardır o yüzden hiç yük yokken devreye kondansatör sokarak kapasitif cezaya girmiştir
 
Akım trafosundan gelen bilgide bir hata olması mümkün olabilir diye düşünüyorum. Bir ölçüm yapılıp kontrol edilirse iyi olur..
 
ABB RVT D Bahsettiğiniz arızaya benzer bir sorun şu an ben yaşıyorum.Yük devreye girdiğinde tüm kademeleri devreye röle alıyor yük çıkınca hepsini devreden çıkarıyor bazen hiç yük yok iken 2 kademe devrede kalıyor ve kapasitif oranları yükselmeye başladı.Bu sorun neden olabilir.Sistem daha önce sorunsuz çalışıyordu röle ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.
 
Evet doğrudur, ben de böyle bir röle biliyorum. Rölenin ismini karalama olmasın diye ben de vermeyeceğim. İşlemcisindeki yazılımsal hatadan kaynaklanıyor.
 
biz de eskiden böyle bir şeyle karşılaştık.Ben markasını da vereceğim rölenin,merlin gerin.
Kondansatör alması gerektiği zaman devreye alıyordu.Bırakması gerektiğinde,bıraktığını sanıyordu ama,kontaktör bırakmıyordu.dolayısı ile istediği cosq ye gelmeyince,bir daha bırakıyordu.yine kontaktör bırakmıyordu.Ve bir daha,ve bir daha.taa ki en son kademeyi bırakana kadar.en son kademeyi bırakınca,tüm kontaktörler bırakıyordu.Günler süren AR-GE çalışmaları sonunda :) kompanzasyonu manuel olarak çalıştırmaya yarayan anahtar üzerinden,kontaktör mühürlemelerine enerji gittiğini farkettik :) yani sorun röleden değil,kumanda devremizden kaynaklanıyormuş.Sakın öyle bir şey olmasın!
not: bu hata ile ,sistem 5 yıl çalışmış ve tek kuruş ceza gelmemiş.Gözünü sevdiğimin yüksek güçteki omik yükleri :) yüksek güçteki omik yükler gitti,rüya bitti.
 
Aşırı sıcak veya soğuktan (yazın pek soğuk olmaz ama) etkilenmiş olabilir mi acaba?
Daha başka bir marka röle aşırı soğukta kilitleniyordu eskiden. Şu an o sorun var mı bilmiyorum. Belki düzeltilmiştir.
 
Son düzenleme:
Aşırı sıcak veya soğuktan (yazın pek soğuk olmaz ama) etkilenmiş olabilir mi acaba?
Daha başka bir marka röle aşırı soğukta kilitleniyordu eskiden. Şu an o sorun var mı bilmiyorum. Belki düzeltilmiştir.

Sayın genç arkadaş röle statik kompanzasyonda kullanılıyor ve röle transistör çıkışlı.Oda sıcaklığı 18C derece klima ile soğutuluyor.Ayrıca marka vererek o ürünü karalamıyoruz sorunun anlaşılması ve çözüme kavuşturulması aynı sorunla karşılaşan diğer kullanıcıların burada bilgilenmelerini sağlamaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın genç arkadaş röle statik kompanzasyonda kullanılıyor ve röle transistör çıkışlı.Oda sıcaklığı 18C derece klima ile soğutuluyor...

Anladım. Benim tezim çürüdü o zaman.

....Ayrıca marka vererek o ürünü karalamıyoruz sorunun anlaşılması ve çözüme kavuşturulması aynı sorunla karşılaşan diğer kullanıcıların burada bilgilenmelerini sağlamaktır.

Evet. Bizim de amacımız bu zaten. Yanlış anlaşılmaması için, önceki mesajımı düzenliyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,780
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst