Hydrodan

ldump

Üye
Katılım
1 Şub 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Değişken Soğutucu Akışkan Debili sistemlerde Sıcak Su Üretimi


Dünyamızdaki enerji kaynaklarının hızla tükenmesi, enerjinin verimli kullanılmasındaki önemi her geçen gün arttırmaktadır. Son 10 senede ham petrolün varil fiyatındaki artışın fosil yakıt fiyatlarına yansıması, yapılardaki enerji verimliliği politikaları ve CO₂ emisyonu salımı azaltma ihtiyaçlarından dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması daha da fazla önem kazanmıştır.

Yapılardaki ısıtma, soğutma, havalandırma, soğuk ve sıcak su üretimi için harcamaların işletme giderlerinde büyük bir pay oluşturması, üreticileri ve tüketicileri daha çok yenilenebilir enerji kaynaklı sistemlerin kullanımına yöneltmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan sistemler öncelikle işletme giderlerinin düşürülmesinde ve bununla beraber dünya üzerindeki sınırlı enerji kaynaklarının tüketiminin azaltılmasında fayda sağlamaktadır.


Isı pompalarının kullanımı ve verimliliği


Yıllardır evlerimizde kullandığımız klima cihazlarının çalışma prensibinde ısı pompası teknolojisi yatar. Aslında klima cihazı da bir ısı pompasıdır. Fakat su ile ısıtma ve kullanım suyu ihtiyaçlarına da ısı pompası teknolojisi ile cevap verebilmek için enerjilerini havaya değil suya transfer eden sistemler doğmuştur.

Havadan suya ısı pompaları, havadan kazandıkları enerjiyi soğutucu akışkan aracılığıyla suya transfer ederek bu ihtiyaçları karşılarlar. Isıtma dönemi boyunca ısıtma, yıl boyunca sıcak su ve yine tüm yıl boyunca değişen ama devam eden soğutma ihtiyaçlarının tek bir sistemle karşılayabilen havadan suya ısı pompalarının kullanımı her geçen gün artmaktadır.

Ayrıca ısı pompalarının verimlilikleri de (COP/EER) göz önünde bulundurulduğunda bu sistemler kullanıcılara ekonomik bir konfor çözümü sunmaktadır. 3,5 üzerinde COP değerlerine rahatlıkla ulaşabilen Isı pompalarıyla geleneksel yakıt tüketen diğer ısıtma sistemlerine göre daha az enerji tüketilir ve daha az CO₂ emisyonu salımı gerçekleşir. Böylece sınırlı enerji kaynaklarının korunmasına katkı sağlanır.



Mitsubishi Electric Hydrodan ile Sıcak Su Üretimi


Yine ısı pompası teknolojisi sayesinde, Mitsubishi Electric CityMulti VRF (Değişken Soğutucu Akışkan Debili) sistemlere bağlanan sıcak su üreticileri (Hydrodan) ile ısıtma, soğutma, havalandırma ihtiyaçlarının yanında sıcak ve soğuk su ihtiyaçları da karşılanır. Hydrodan ile sıcak su üretimi, atık ısıdan faydalanılmasını sağlayan Isı Geri Kazanımlı dış üniteler kullanılarak sağlanır.

Sistem soğutma modunda çalışırken dış ünite kondenseri üzerinden atılması gereken ısının bir kısmı Hydrodan ünitelere gönderilerek sıcak su üretimi sağlanır ve yüksek COP değerlerine ulaşılır. Heatpump VRF sistemlere oranla, Hydrodan ile sıcak su üreten VRF sistem Isıtma sezonu boyunca 5~153 daha fazla COP, soğutma sezonu boyunca da 7~201 daha fazla COP sağlamaktadır.

Böylece, özellikle soğutma ihtiyacı olan her dönemde Atık Isı, dışarı atılmak yerine geri kazanılarak ciddi tasarruflar elde edilir.

Tüm sistemin sadece ısıtmada çalıştığı dönemlerde ise sistem tasarımından dolayı tüm statik ısıtma ve sıcak su ihtiyaçları kesinti olmadan karşılanır. Bu dönemde Hydrodan iç ünite ısıtmada çalışan diğer VRF sistem iç üniteleri gibi çalışarakaynı anda sıcak su üretimine devam eder.


Mitsubishi Electric ürün gamı içerisinde iki farklı Ticari tip sıcak su üreticisi bulunmaktadır.


1. Hydrodan: Tek çevrimli / 50°C çıkış suyu
2. HydrodanPlus: Çift çevrimli (R410A+R134A) / 70°C çıkış suyu


VRF sisteme bağlanan Hydrodan (Tek çevrimli) ile soğutucu akışkan üzerindeki ısı suyun üzerine transfer edilerek 50°C’lere varan çıkış suyu sıcaklıklarına ulaşılabilir. Bu sıcaklıktaki sıcak su yapılarda, yerden ısıtma, kollektör ve düşük sıcaklık radyatörleri gibi birçok uygulamada kullanılabilir. İç mekandaki ısıtma ihtiyaçları dış hava sıcaklığına bağlı olarak değiştiğinden, Hydrodan dış hava sıcaklığına bağlı olarak gidiş suyu sıcaklığını değiştirerek ortamı sürekli istenen sıcaklıkta sabit tutar.

Aynı zamanda soğutma ihtiyaçları için soğuk su sağlayabilen Hydrodan ile 5~35°C arasında çıkış suyu sıcaklıklarına ulaşılarak rahatlıkla tüm konfor ve proses uygulamalarında çözüm sağlanır.



Isı geri kazanımlı VRF sisteme bağlanan HydrodanPlus ile 70°C üzerinde sıcak su elde edilebilir. Sistem önce VRF sistem devresinde dolaşan R410A soğutucu akışkan üzerindeki ısıyı HydrodanPlus ünite içinde dolaşan R134A soğutucu akışkan üzerine transfer eder, sonra bu enerji R134A soğutucu akışkan üzerinden suya transfer edilir. Yüksek sıcaklıkta elde edilen su ile tüm kullanım suyu ve ısıtma ihtiyaçları çözülebilir.



Kısaca; VRF sisteme eklenen Hydrodan ünite(ler) sayesinde ısıtma sezonu boyunca hem sistem verimlerinde artış (daha yüksek COP) sağlanırken, hem de sıcak su ve diğer ihtiyaçlara aynı anda tek bir sistem ile çözüm sunulur. Soğutma ihtiyacının başladığı veya binanın tam soğutma ihtiyacı olduğu dönemlerde ise sistem atık ısıdan yararlanarak verimliliğini daha da arttırır.Hydrodan ve Isı geri kazanımlı VRF sistem ile enerji tüketimlerinde P’ye varan azalma sağlanırken, CO emisyonu salımlarında da p’e varan azalma sağlanır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst