Hobi atölyesine sessiz kompresör yapımında ekovat kullanılabilir mi ?

acaroz

Paylaşımcı üye
Katılım
2 Eyl 2015
Mesajlar
523
Puanları
106
Merhaba arkadaşlar, ev ortamı gibi bir yerdeki hobi atölyesi için kendime sessiz kompresör yapmak istiyorum. Bunun için buzdolabı ekovatlarının kullanıldığını gördüm. Ekovatlar kapalı sistem olduklarından açık sisteme döndürüldüklerinde sistem yağını kaybetmeleri, bu yağı çıkış havasına verdiklerinden dolayı da biraz sorunlu bir yapı gibi duruyorlar. Bu konuda olabilirliği var ise yapımına başlayacağım. Sizlerin önerileriniz veya farklı bir yapı için fikirleriniz nelerdir. ? Saygılarımla.

@serkan_48 :)
 
Sorunlarla başlayalım. Teorik olarak evet yapılabilir.

1- Kompresörün yağ kaldırması
2- Kompresörün uzun süreli kullanımında ısınması
3- Kullanım havasında hava ile beraber karışık olarak yağ ve su zerreciklerinin gelmesi

Bu konuları aşmak için fikirleri alalım. Yada bunların dışında eklemek istediğiniz madde var ise ekleyiniz. Çözümlerini konuşalım.
 
Amatörlerin çözüm yolu bu tamam, ancak bazı profesyonel (satışa konu olan) kompresörlerde de ekovat görünce klima işiyle ilgili bir arkadaştan motor istedim. Gelen cevaplar beni araştırma yapmaya yöneltti. Ekovat gibi cihazlara hakim arkadaşların önerileri önemli.
Benzer bir konuda motor yağı kullanılabilir dediğinizi görünce konu tekrar aklıma geldi. Çıkıştaki yağ bir yağ ayırıcı ile tutularak tanka temiz hava gönderilebilir. Ancak burda ekovatın yağının eksildiğini gözlemleyebilmemiz lazım ki yağ eksildiğinde tamamlayabilelim.
Bu projedeki handikapların biri ekovat yağı diğeri hava deposu . Depo işi sonraki iş gibi geldi bana.
 
Eğer kompresör ile hava tankı arasına yağ seperatörü koyarsanız seperatör yağ ile havayı %90 oranda ayıracaktır. Ayırdığı yağı tekrar emiş hattından kompresöre geri verilerek döngü sağlanır.

Kompresör modifiye edilerek alt gövdesine delik delinip şeffaf bir tüple kompresör yanına bir seviye camı yada kompresör içerisindeki yağ seviyesi belirlenip gövdeye bir gözetleme camı kaynatılarak yağ seviyesi gözle kontrol edilebilir. Bu gözetleme camı küçük kompresörlerde yok. Büyük kapasiteli kompresörlerde kullanılıyor. Elimde bir adet dişli bağlantılı gözetleme camı bulunmakta. Dilerseniz proje yapacaksanız size ulaştırabilirim.

Seperatör kullanımı benimde önereceğim konuydu. Kompresör çıkışına bir seperatör kullanmak sorunu büyük oranda çözecek ancak maliyeti arttıracaktır. Eldeki malzemelerle yapılacaksa o zaman olabilir.

Hava tankı olarak soğutmacılardan içi kullanılmış boş gaz tüpü isteyebilir hava tankı olarak kullanabilirsiniz. Özellikle tavsiyem yüksek basınçlara dayanıklı R410a gaz tüpü kullanmanızı öneririm. Cidarı daha kalın ve emniyet ventili daha yuksek basınçlara dayanıyor.

Kolay gelsin.
 
@T-Tech bu yöntem belki küçük model işleri ile uğraşanlara belki! yetebilir. Ancak benim hobi odamın biraz daha ciddi bir kompresöre ihtiyacı var :)
 
Şimdi videoyu izleyince farkettim bununla ancak çalışırken masaya konan sinek böcek uçurulabilir.
 
Piyasada satılan ufak kompresörler 500 tl civarında olmasına rağmen 5000 liralık gürültü yapıyor. Bu yüzden sessiz bi komp lazım. Hem sessiz olsun hem kuru hava bassın hemde depolasın belli basınca da gelince otomatik dursun diye istekleri sıralayınca bedeline de katlanmak zorundayız. Yok öle hem semiz hem leziz :)
Bana göre sistemde bulunması gerekenler yağ izleme camı/tüpü, basınç şalteri (druck şalter), yağ ayırıcı, depodan havanın geri gelmesini engellemek için çekvalf. Start stop vs leri saymıyorum. Tank için kesinlikle cidarı kalın tank lazım. Çünki zaman içerisinde havadaki nemden dolayı tankta biriken su paslandırıp çürütebilecek. Sağlam bir tank önemli. Belkide hidrofolardaki küreler gibi bir şey daha iyi. Kullanan yada bilen arkadaşların fikirlerini beklemeye devam.
Yağ gözetleme camı için teşekkür ederim. Öncelikle bu iş ekovatla olursa ekovata ihtiyacım olacak. :)
 
Komşum yaptı depo olarak buzdolabı gazı tüpünü kullanmış, kuru hava için geçenlerde robotik kol vakumu için yaptığım öneriyi tekrar edeceğim, yağlı düzenin çıkışına pnömatik silindir ekle veya silindir hareketi yapacak benzer yapı, yine giriş ve çıkışa çekvalf bağla, burdaki piston kompresör ile yalıtım sağlar.
 
Merhaba, Silindire yada silindir hareketiyapacak benzer bir yapıya neden gerek onu anlayamadım. Genelde şu sırayla yapıldığını düşünüyorum, emiş filtresi, pompa, pompa çıkışına bir yağ ayırıcı , çekvalf (depodan pompaya dönüş olmaması için), depo, druck şalter, manometre ve çıkış vanası. Burda önemli olan ekovatın yağını kullanılcak havadan ayırmak ve ekovatın yağsız kalmamasını sağlamak diye düşünüyorum. Sizin şu vakum gönderisini bulayım .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst