harmonik sorunu yardım..

Katılım
16 Eki 2009
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
35
işyerimdeki masaüstü bilgisayarımın ekranı işletmede çalışan harmonik üreten kaynaklara bağlı olarak karıncalı bir şekilde gösteriyor. dahada kötüsü santrala bağlı olan faksım sinyal hatası veriyor ve faks alamıyorum buna bir çözüm önerebilecek arkadaşlar varsa çok teşekkür ederim. Bu arada bir öneri bilgisar ve faksı upsten besle şeklinde oldu acaba bu işe yararmı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sayın iskender bey öncelikle sizin tesisatınızın harmonik ölçüm yapılıp kaçıncı harmonik olduğu belirlenmeli ondan sonra buna göre harmonik filtre kullanılmalı önce analiz
 
3x1,5 kabloyu elinize 10 sarım olacak şekilde dolayın ve monitörünüzü bu kablodan sonra besleyin.(Bobinli bir ara kablo gibi düşünün). Kendim denemedim ama bir arkadaş, bu şekilde yaptıktan sonra monitörde düzelme olduğunu söyledi.
 
UPS'den beslenmesi sorunu muhtemelen giderecektir.220/220 izole trafo ile besleyerek de çözüme ulaşabilirsiniz.Sn.Hemmuhhemtek'in önerdiği usulü kondansatör girişlerinde kullanıyoruz.iyi sonuçlar aldık.
 
arkadaşın söylediği gibi
harmoniklerin başlıca kaynağı kondansatörlerdir ve madem harmonikten şikayet ediyorsun o zaman ufak bir bobin üzerinden besle monitörünü ama eğer imkanın varsa bir güç analiz cihazı ile gerekli ölçümleri gerçekleştirmen daha sağlıklı olur belki ufak bir kompanzasyon sistemi yaparsin kondansator ve reaktör ile
 
Kompanzasyon sistemleri ve kondansatörler yüksek frekanslardaki harmonikli akımlara çok düşük empedans göstererek bu akımların genliklerini arttırırlar, kompanzasyon devre dışı iken harmonik %10'sa devreye alınınca %20 olur. Bu nedenle kompanzasyonda kurulan bir harmonik bastırıcı sistem yalnızca varolan harmoniğin etkilerinin azaltılmasını ve kondansatörlerin korunmasını sağlar.
Harmonikler iletişim sistemlerinde parazitlere, nötr akımının artmasına, devre kesicilerde ani açmalara, kompanzasyon sigortalarında açmalara, pc'lerde ve elektronik cihazlarda kart arızalarına, kontrol sistemlerinde nedensiz hatalara yol açabilir. Yani sorun harmonikse bunun izlerini bir şekilde başka yerlerde de görmelisiniz. Harmonik, sistemde en çok kompanzasyon panosunu etkiler ve varlığı en çok buraya verdiği zararla anlaşılabilir, bunu araştırabilirsin, kondansatör ömürleri nasıl mesela? Kompanzasyon panosu 3, 5, 7 en çok hangisinden etkileniyor?
Ofisteki bilgisayar ve fakslarda sorunlara yol açan genellikle 3. harmoniktir. Bunun kaynağı da başta PC'ler, UPS (harmoniğe çözüm değil, harmonik üretir, 6 pulse veya 12 pulse olmasına göre kaçıncı harmoniği ürettiği değişir) ve frekans dönüştürücülerdir (filtresine göre 50 metrelik bir hat boyunca kirletirler/çözüm ekranlı kablodur).
Bu en son dağıtım panosundan yapılacak bir ölçüm ile ayıt edilebilir. Bu ölçüm ile nötr toprak arası voltaja da bakılmalıdır. Ancak bir kaç değişik noktada yapacağın bu ölçümün sonucunda problemin ne olduğuna emin olabilir ve ne kullanacağına net bir şekilde karar verebilirsin. Dediğim gibi bazen ekranlı kablolar bile çözüm için yeterli olabilir. Ancak sana tavsiyem bu ölçümü harmonik filtre satan bir firmaya yaptırmaman olacaktır, yaptıracaksan da ölçüm sonuçlarını tarafsız analiz edebilecek bir mesleki bilgi gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst