Güneş panelinde arıza tespiti

feyizu

Üye
Katılım
9 Mar 2011
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
62
Sevgili dostlar merhabalar,
3X165W polikristal güneş panelinin paralel bağlı olduğu sistemimde güneşin en kuvvetli olduğu öğlen saatinde şarj kontrol cihazı ekranında13A civarı akım değeri okuyorum.Şarj kontrol cihazım 40A kapasiteli Epever marka..Teorik olarak bu değer iki adet panelin üretimi gibi görünüyor, test amacı ile diğer panelleri ikişer ikişer maskeleyerek değer okuması yaptım ve sonuçta panellerden birisinin 0A değer verdiğini tesbit ettim.Sağlam görünen panellerin de her birisi 6-6.5A üretim yapıyorlar. Sorunlu görünen panelin MC4 soketleri de dahil yerini,bağlantısını değiştirdim yok üretim 0A, sağlam paneller sorunlu olan konnektöre bağlandığında akımı okuyorum,sorunlu panel sağlam olanın yerinde yine 0 değer veriyor..anladım ki sorun bağlantı kablo,konnektör vb değil sorun panelin kendisinde.Paneli sistemden ayırdım,güneşe çevirdim 19.6V ve Amper ölçüm konumunda da 6,3A akım ölçtüm..kafam iyice karıştı,bir temassızlık vs olmuştur diye paneli tekrar sisteme bağladım,diğer iki paneli ayırdım ekran yine 0A.....MC4 soketleri ayırıp ölçüyorum panel sağlam gibi,sisteme yani yüke bağladım mı akım 0A ancak voltaj 12.5V civarında okunuyor....Özetle panel yüke girdimi (Şarj regülatörüne yani siteme bağlandı mı) akım üretmiyor, Voltaj var Amper yok... Sağlam panellerde ise boşta da yükte de yaklaşık aynı değerleri alıyorum.
Sorunlu panelin bağlantı kutusunu açtım ,resimde görüleceği gibi 3 adet 15SQ045 schottky by-pass diyot kullanılmış ..diyotları yerinden çıkartıp her birisini ölçtüm, üçü de tek yönlü geçiriyor, yani sağlam gibi (Bu arada elektronik bilgim pek bir başlangıç düzeyindedir,temel bilgilerimde bile hatalı olabilirim,sadece hobi seviyesinde) ....diyotları tekrar yerine takıp bu kez de panel üzerindeyken geçirgenlik kontrolü yaptım ve ilginç bir sonuçla karşılaştım. Şöyle; resimdeki terminal numaraları ile 1-2 arası (Diyot1) geçiş tek yönlü(terminal 1 den 2 yönünde.....2-3 arası (Diyot2) geçiş her iki yöne de mevcut,sanki diyot yerine bir metal parçası var gibi.....3-4 arası (Diyot 3) geçiş tek yönlü,3 den 4 yönünde.
Bu durumda 2 no lu diyodu tekrar dışarı aldım, dışarıda normal diyot gibi geçiş tek yönlü..o halde sorun diyot da değil 2 no lu diyodun bağlı olduğu terminallerin üst kısmından panelin içerisine hücrelere giden metal şeritlerin devamında bir yerlerde olduğuna hükmettim..Panelin iç yapısını tam olarak bilmediğim için bu sadece varsayım....tabi neden 1 ve 3 no lu diyotların üst kısmındaki hücrelere giden terminaller sorun yaratmıyor da sadece 2 ve 3 nolu terminallerde sorun okuyorum cevabını bulamadım.
Sevgili dostlar umarım sorunumu yeterince anlaşılabilir aktarabilmişimdir. Bu noktada gerçek sorunum ne anlayamadım,panelin içi yapısında mı sorun var acaba..değerli görüşlerinizi tecrübelerinizi paylaşıp yol gösterir iseniz çok minnettar kalacağım.Teşekkür ederim sağlıcakla kalınız.
Junction box.jpg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bazen panelin içindeki hücreler kırılabiliyor diyotu çıkarıp panelin kısa devresine bak ama panelin üstünü kalın bir şey ile ört öyle ölç yoksa yanlış değer verir
 
Tamam enerji üretmeyecek, diyotların tamamını mı çıkartacağım? Ölçümü panel kablolarından mı yapacağım, kusura bakmayın biraz detaylı yazarsanız sevinirim
 
Paralel sistemlerde diyot gereksiz. Diyotlari iptal edin bence. Boşuna enerji harcıyorlar. Her diyot 5-6 watt kaybettirir.
 
sadece kısa devre gösteren panelin diyotunu çıkarıp ölçün
 
Tamam da üç diyot var ve kısa devre kontrolunu hangi uçlar arasında yapacağım, resim üzerindeki terminaller den yazarsanız açıklayıcı olur.
Paralel sistemlerde diyot gereksiz. Diyotlari iptal edin bence. Boşuna enerji harcıyorlar. Her diyot 5-6 watt kaybettirir.
Okuduğum kadarıyla by pass diyotların fonksiyonu panelin gölgede kısmen kalması durumunda işe yaramasıymış
 
yukarda yazmışın diyotu taktığında sanki matel parçası gibi davranan diyotu çıkarıp oradan gelen panelin kablolarını kontrol edin kısa devre modunda
 
3 panel yanyana güneşe bakiyorsa kısmı gölge oluşma ihtimali büyük ölçüde yoktur. Fazla paranoya yapmaya gerek yok. Zaten seninkiler seri bağlı degil
 
Tamam o şekilde kontrol ettim, diyotlu diyotsuz farketmiyor 2 ve 3 nolu terminaller arasında her iki yöne de geçiş var..zaten olmalı da değil mi..
 
En azında bir örtü karton gibi bir opak maddeyi üstüne koyup denerse daha iyi olur direk paneli çöpe atmayalım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst