Güneş paneli ile alarm sistemi beslemesi

rsimsek

Profesyonel Üye
Katılım
3 Haz 2010
Mesajlar
3,437
Puanları
731
Konum
Anadolu yakası
Merhaba arkadaşlar, bir arkadaşın "yaparsın" gazı ile hayatımda ilk defa bir alarm sistemi tesisatını ve programlamasını yapıp kurdum. Sistem Paradox SP4000, 4 PIR hareket sensörü, seri bağlı 2 kapı/pencere kontağı ve dış sirenden oluşuyor. Malum genelde bu tür işler hırsızlık olayları sonrası daha sık yapılıyor. Komşum da tarlasındaki bağ evi türü yerinde ikinci defa olan hırsızlık sonucu alarm takma kararı aldı. Neyse 2 adet 130 watt paneli, 1 adet 100Ah aküsü ve 1700 watt modifiye sinüs inverteri ile sıcak ve uzun yaz günlerinde ışık, şarj ve çalışırken 130 watt çeken 200 lt civarı bir buzdolabını akşam saatlerine kadar çalıştırabiliyor ve geceleyin kapatıyor. Normalde şehirde olduğu zamanlar akü ve inverteri söküp komşusuna bırakıyordu.
Alarmın beslemesi AC220V->AC16.5V olunca iş değişti ve akü ile inverteri sürekli alarmın korumasına bırakmak zorunda kalacak. Ayrıca inverterin kendi öz tüketimi olunca düşük kapasite akü dolaysıyla DC12 volt'u AC16.5 volt'a (35 watt) çevirecek özel bir inverter ya da çözüm var mı diye araştırmaktayım. Belki kart üzerinde AC regüle kısmın by-pass edilerek doğrudan DC12V ile de beslemek mümkün olabilir. Fakat garanti durumundan dolayı o işe bakmadım. Bu konuda bir önerisi veya çözümü olan paylaşırsa memnun olurum.
 
Sayın ustam bu tür olaylarda en mantıklı çözüm cihazları dediğiniz gibi ac besleme kartında değişiklik yaparak DC 12 voltla çalışacak şekilde revize etmek.
Ama Garanti konusunda sıkıntılar yaşanacaksa tabii sorun teşkil edebilir.
Akü grubunu yükseltmek te bir çözüm ama,
Hepsi birbiri ile orantılı olduğu için akü grubu yükselince panel gücünü artırmak gerekecek.
Yine inverter in sürekli orada kalma durumu söz konusu.
Başka önerisi olan ustalarımız elbette çıkacaktır ama DC 12 voltu ac 16.5-17 volta çevirmek te mantıklı evet.
Bu şekilde bir kart tasarlanabilir diye düşünüyorum.
 
Alarm panelindeki 16,5 volt panel aküleri şarj edebilsin diye yüksek tutuluyor.Cihaz zaten dedektör vs sürmek için 12v kullanıyor.Bence hiç ugraşmayın,cihazın 12v çıkışına sizin invertörün akülerinden alacagınız 12 voltu bir diyot(iç direnci düşük) üzerinden geçirerek alarm paneline verin.Bu sayede alarm paneli sizin invertörün akımını kullanabilir ve fakat alarm paneli büyük aküleri şarj etmeye kalkışamaz.Bu sayede alarm panelinin şarj devresinin bozulmasını önlemiş olursunuz.Paradox unda dsc ye çok yakın bir cihaz oldugunu biliyorum.Dsc de istesenizde voltaj girişlerinden cihazı kolay kolay yakamazsınız.giriş ve cıkışlar da termik sigortalar,varistörler vs var.Isınıca atıyor,soguyunca düzeliyor.
 
Eyvallah ustam. Alarm paneli aynı zamanda elektrik kesintilerinde kullanılmak üzere 12V 7A bir aküyü şarj ettiğinden tam faal/güvenli kullanım için sanırım DC12V'u doğrudan kullanmak yeterli olmayacak. DC-DC boost regülatör ile şarj voltajına kadar ayrıca yükseltmek gerekecek. Ya da akü hariçten ayrı bir modulle şarj edilebilir. Herhalükarda garanti sorun olur. O yüzden DC12V'den AC16.5V'a çevirecek bir inverter devresi arayışındayım. Bütün sorun solar sisteme 1700 watt inverterin fazladan yüklenmesini engellemek.
 
Valla sen bilirsin kardeş,ancak şunu unutmaki harici takacagın cihazların tükettigi enerji alarm panelinin tükettigi enerjiden fazla olacaktır.Alarm sistemlerindeki akünün kullanılmasının yegane amacı sabotaj durumlarında sistemi ayakta tutabilmek.invertör ile alarm sistemi aküleri arasındaki 0.3-0.5v luk bir farkın bir sorun yaratacagını düşünmüyorum.Zaten şarj voltajı 13.8 volt,invertörden alacagınız bu voltajın 0.3 volt düşügünü alarm paneline versenizde alarm panelindeki aküler boşalmaz.
 
Tabi ki her ara eleman artı fazladan güç tüketimi demek. En kısa seçenek kart üzerinden revize edip DC12V ile beslemek olsa da garanti olayı düşündürüyor. Üstelik benim değil. 3 PIR sensor, 2 kapı sensörü ve 100 mt kablo ile 3500 TL verdi.
 
Arkadaşlar, satıcı firmaya sordum. Dahili besleme aküsü yerine güneş panelinden gelen dc12 volt bağlanabilir dedi. Ben de nasıl aklıma gelmedi de kulağı tersten göstermeye çalıştım diye kendime sordum.;) Yani sorun çözüldü fakat panelin gerilimi ve alarm panelinin sağlığını düşündükçe araya DC12V 1A buck/boost regülatör modülü konması faydalı olacaktır.
Temsili görüntü www.umitozalp.com sitesinden alındı.
 

Ekli dosyalar

  • paradox-sp4000-baglanti-semasi-1.jpg
    paradox-sp4000-baglanti-semasi-1.jpg
    396.6 KB · Görüntüleme: 6

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst