Güneş paneli ile sera sistemi

Katılım
23 Mar 2022
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
24
Arkadaşlar öncelikle herkese iyi günler. Ben üniversite öğrencisi olarak bitirme projesi yapıyorum.
Yapacağım proje ise güneş paneli ve arduino sistem kullanarak bir serayı otonom hale getirmek.
Sorum ise serayı uygun ısıda tutabilmek için kullanacağım ısıtıcı kaç watt lık olmalıdır ve bu ısıtıcıyı geceleri toplam 3-4 aralıklı açık tutabilmek için kaç watt güneş paneli ile nasıl bir akü depolaması kullanmalıyım


Not: Ben 65 watt 12 V bir güneş paneli , panelden şarj regülatörü ile 4 adet 12 V 7 Ah jel akü kullanarak depolama sağlayıp bir invertör ile ısıtıcıyı çalıştırmak.
Sera yaklaşık 30 m2
Yanlış bir bilgim varsa affedin yeni yeni öğrenmeye çalışıyorum bu konuları
 

Ekli dosyalar

  • Elektrik Şeması.PNG
    Elektrik Şeması.PNG
    141.4 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba. Oldukça büyük bir serayı 7-8 saat solar sistemli elektrikli rezistanslarla ısıtabilmek oldukça maliyetli, verimsiz bir ısıtma şekli olur, çünkü bunun için çok fazla sayıda watt değerli solar panele ihtiyaç olur. Gündüz güneş alan Antalya gibi bir yerde bu proje yapılacaksa eğer, örneğin su ısıtıcılı güneş kollektörlerinin gündüz güneşten gelen bu ısı kazancı (birikimi) gündüz ısı depolayan ısı akülü sistemlerde depolanıp gece serayı belli sıcaklıkta tutabilmesi için yavaş yavaş sera içine enjekte edilebilmesi şekli düşünülebilir. Güneşle ısıtmanın havanın çok kapalı olması durumlarında sadece solar panellerle elde edilen elektrik gücünün akü-inverter-rezistans ısıtması şekli sadece takviye amaçlı (seranın doğrudan doğrudan elektrikli rezistansla ısıtma şekli olmadan) ısıtma şeklinde olması çok daha doğrusu olur. Kolay gelsin.
 
zaten sera gündüzleri güneşin kendinden gelen ısıyla ısınacak . kuracağım arduino sistem sera içi sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde çalışacak ve yine 27 dereceye gelene kadar ısıtacak yani belli aralıklarla çalışacak ısıtıcılar. 200 watt ile çalışan 2 adet ısıtıcı ve 12 V 60 Ah lık bir akü sistemi ile nasıl olur ?

yine de teşekkürler :
 
Elektrikle ısıtılacak serada altın, gümüş, pırlanta gibi değerli madenler yetiştirilecekse ancak değer!
@binbaşı ustanın dediği gibi yeterli tonajda (5-6 ton) ısı yalıtımlı bir su tankı ve sera dışında 5-10 metrekare yüzey alanlı günısı sistemi kurup tanktaki su ısıtılacak. Geceleri gerektiğinde bir devridaim motoru ile kombi sistemlerine benzer şekilde sera içindeki radyatörlerden dolaştırarak içerisi ısıtılabilir. Bu sistem bile kaç yıllık ürün karşılığında yapılır bilemiyorum. Güneş paneli ile teorik olarak yapılır fakat pratikte hiç bir anlam ifade etmez. 7Ah 12v akü ile 50-60 watt enerji alabilirsiniz. Tüm güneş paneli sistemlerinde verim kayıplarını azaltmak için mümkünse inverter kullanmamalı, onun yerine aküler seri bağlanılarak oluşan dc voltaja uygun teçhizat kullanılmalıdır. Ayrıca rezistans gibi yüksek akım çeken yükler aküleri kısa zamanda kullanılamaz hale getirecektir. Proje de olsa uygulanabilecek bir sistem tasarlamak faydalı olacaktır. Mesela ısıtmak için rezistans yerine bir ışık ve buzer takılabilir. Böylece istenen sıcaklığa düşünce uyarı sağlanmış olur.
 
zaten sera gündüzleri güneşin kendinden gelen ısıyla ısınacak . kuracağım arduino sistem sera içi sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde çalışacak ve yine 27 dereceye gelene kadar ısıtacak yani belli aralıklarla çalışacak ısıtıcılar. 200 watt ile çalışan 2 adet ısıtıcı ve 12 V 60 Ah lık bir akü sistemi ile nasıl olur ?

yine de teşekkürler :

Böyle bir projeyi planlıyorsan tersten başlamalısın. Doğru soru şu olmalı bir sera 27 Dereceye ısıtılmak isteniyor. Bunun için ne kadar enerji gerekli... Bu sorunun cevabını elektrikçiler veremez. Makine mühendislerinden, ısıtma hesabı yapanlardan alırsın. Sonra ihtiyaç olan enerjiyi elektrik ile sağlama konusunda senin projen devreye girer. Sonuca göre projenin mantıklı olup olmadığına karar kendin karar verirsin.

Ancak o kadar uzağa gitmeden, Bırak serayı evdeki oda bile 2000W lık resiztanslı ısıtıcı ile oda 27 dereceye zor ısınır. Dolayısı ile sera için daha çok enerji gerekecek ve proje yürütülebilir olmaktan uzak olacaktır. Ha maket / kağıt üzerinde 100watlık ısıtıcılar ile proje olur mu olur...
 
Bu is solar panel ve aku ile yapılmak için uygun değil. Çılgın bir proje.
 
çok teşekkür ediyorum herkese biraz araştırma yaptıktan sonra ben de çok zor ve maliyetli olduğunu anladım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst