Güneş Enerji Santrallerinde Kompanzasyon Yardım

En başta şema rica etmiştik.Özel ve
gizli olsa gerektirki bir türlü temin edi-
lemedi.Arif olmadığım için,tarifi anla-
mam zor oluyor.Umarım,anlayan birisi
anlayacağımız şekilde tarif eder.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba Sayın Father,

Öncelikle şu şekilde aktarayım. Ben ag tarafındaki ana tmş yi açtırıyorum. Yani sadece inverterleri üretim bittikden sonra devreden çıkarıyorum. Onun dışında transformatör tüketime devam ediyor.(Köşk iç ihtiyacı gibi).

Ben bir kaç deneme yaptım ve farklı sonuçlar aldım. Yaptığımız işleri anlatayım sonuclarına bakarak üzerinde düşünelim.

1. Transformatörü soğuttum 40 derece . Reaktif cezada kayda değer değişim olmadı.
2. İnverterlere gece enerji verdik kablo kapasitif yapsın diye. İnverter beslemeleri 5x335mm2 toplamda 200 metre . Kayda değer değişme olmadı.
3. Kondansatör bağladık. Fakat fazlar dengesiz olduğu için ekstra kapasitif ceza yedik. ( 3-faz kondansatör bağladık. :)(sesli güldüm)
4. O.G de enerji kalite cihazından baktık. Hem fazlar dengesiz hem çok yüksek harmonik akımlar mevcut. Şebekeden şüphelendim. Bölgedeki dağıtım firmasına dilekçe verdim ve daha cevap yok.
5. Transformatörü 3. kademeden(31500) 4.kademeye(33000) çektik. Reaktif tüketim 3 de 1 oranına düştü. Transformatör üretici ile görüştüm. Olanaksız dedi. "Siz dedi kademe değiştirerek ek spin koymuşunuz" dedi.
6. Birde bu sahanın aynısından 100km ötede var. 3MW bir tesis. Aynı proje. Tip proje. Güçler,panolar
Kablodan tutun kullandığımız koruma elemanlarına kadar aynı malzeme . Orada da kapasitif ceza yiyoruz. Burada bir ilgnçlik yok mu? Aynı hatta bağlı değiller.

Durum Bu; Görüşlerinizi dinlemek isterim.
1.Trafonun soğutulması ile kompanze alakasız
2.Tesisin ana şalterini kapatman saçma olmuş
3.Ges tesislerinde Sabit kondanstör projede vardır ama tesiste of konumunda olur genelde
4.Ges tesislerinde üretim esnasında Harmonik olmaz fazlar ise dengelidir
5.Trafonun kademesi ile oynanmaz işletme gerilimi neyse o olmalıdır.
6.Ges tesislerinde inv.modeline göre bazı sahalar kapasitif bazı sahalar reaktif ceza yer genellikle gece inv.uyku moduna girince olur.
sizin yapmanız gereken gece olunca sayaçtan endex alıp ya reaktör yada kondanstör ihtiyacınızı belirlemek olacaktır kaldıkı ges tesislerinde gece aktif tüketimi cok az olur 100 tl gibi bir rakam cıkar en fazla ceza ayrıca ges tesislerinde otomatik kompanze sisitemi olmaz.
 
Emo nun Konu ile alâkalı PDF si ekledim.
İnverter in Cosfi sinin de 1 e yakın olması gerekiyormuş, yoksa ihtiyacı olan reaktif gücü şebekeden çekermiş.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.emo.org.tr/ekler/0b864201f934179_ek.pdf?dergi=1181&ved=2ahUKEwjXwaX15pnkAhUjlosKHbgnC6cQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw19Ruh4XkVobfnz7rVP2DRp

Yazıyı okudurm fakat harmonikler ile ilgili olarak herhangi bir şeye rastlamadım. Doğrultma veya invertör devresi fark etmez. Bir sinüs sinyali kendi formu dışında parçalnır, eğilir, bükülürse orada harmonik oluşur. İnvertör dediğimiz cihazlar da DC yi AC' ye çevirdiklerinden dolayı zaten saf sinüs üretememekte ve yüksek frekanslı anahtarlamadan dolayı sisteme harmonik yaymaktadırlar. Üretilen ve yayılan harmonik genlik değerleri burada önem arz etmektedir. Sınırlar dahilinde ise herhangi bir problem zaten oluşmaması gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst