Günısı solar paneli ile fotovoltaik pil farkı?

Katılım
13 May 2014
Mesajlar
41
Puanları
1
Arkadaşlar Günısı solar paneli ile yani su ısıtma amaçlı paneller ile elektrik üretme amaçlı paneller arasındaki farklar nelerdir? Günısı panellerinde fotovoltaik pil elemanları mevcut mu?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Abicim gün ısının içinde elektrik üreten parçalar neden olsun biri su ısıtmak için yapılmış biri elektrik üretmek için. Yanlız soruyu şöyle sorarsan başka gün ısının camına güneş üretimi amaçlı kristal yapı eklenirse hem elektrik üretip hemde su ısıtabilirmiyim ? Bundan güzel bir proje olur bak. Günümüzde güneş panellerinin saydam yapılması ile ilgili çalışmalar var.
 
Aslında sorum günısının çalışma prensibini anlamaya yönelikti ama biraz basit kalmış haklısınız. Termik paneller ile fotovoltaik panellerin farkını anlamak amaçlı sordum. Termik panellerde de amacı farklı olsa da fotovoltaik benzeri hücresel yapılar mevcut mu yoksa sadece mercek rolü görüp güneş ışığını ısınacak su üzerinde toplama fonksiyonu mu görüyor?
 
Selam dostum ,

Dilim döndüğünce basit anlatmaya çalışayım.

Fotovoltaik panellerin içerisinde silikon katmanlar mevcut. Detayına çok girmiyorum. Bu silikon katman üzerine gün ışığı düştüğünde bünyasindeki serbest elektronlar harekete geçiyor ve elektrik akımı oluşuyor. Solar paneller bu şekilde elektrik üretiyor.

Termik panel gün ısıda ise banel bir kaç katmandan oluşuyor. En önde cam arkasında alüminyum yada bakır içinden su dolaşan panel arkasında ise izolasyon malzemesi ve sac kaplama var. İçerisinde elektrik üreten hiçbir ürün yok. Işık ön camdan girip içinde su dolaşan panele ulaşır. Nasıl güneşe çıktığımızda güneş bizi ısıtıyor aynı şekilde fotonlar panele ulaştığında saldığı ısı enerjisini suya aktarıyor. Bu şekilde ısınan su panelin üstündeki depoda depolanıyor. Ve sıcak su kullanıma hazır hale geliyor.

İkisi birbirinden tamamen farklı. Birisi güneş ışınından elektrik üretmeye diğeri ise ısı üretmeye yarıyor.

Umarım anlatabilmişimdir.
 
Teşekkürler Serkan Bey, gayet iyi anladığımı düşünüyorum :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,610
Mesajlar
919,013
Kullanıcılar
450,611
Son üye
batbat

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst