Güç Kaynağı Arızası

kaygısız

Usta Üye
Katılım
17 Haz 2008
Mesajlar
1,619
Puanları
181
Yıldırım Elektronik CY-306 akım ve gerilim ayarlı güç kaynağım aküye ters bağlantı sonucu arızalandı. Gerilim sıfır gösteriyor akım potansiyometresi ile ayarlanan akımda akım geçişi oluyor. Başına gelen var ise nasıl çözdüğünü paylaşabilirmi. Fazla vakit ayıramıyorum kısa yoldan sonuca gitmek istiyorum. Hazır balık istiyorum tutan varsa verirse makbule geçer :).
 
fuse diye yazmalı onları akımın a gore değistir benımde basıma gelmıstı
 
Sigorta sağlam cihaza enerji geliyor. Sizin cihazda aynısımıydı.
 
Sunun içinin resmini eklermisin dostum.

Tahmini konuşursam bu tip cihazların içinde genelde lm723 voltaj regüle entegresi ve opamplardan kurulmuş kontrol kartı ve BJT transistörlerden oluşan güç katı bulunur. Genelde 2N3055 dir.

İlk kontrol etmeni önereceğim noktalar ,

1- Çıkış hattına konulmuş ters akım koruma diyotu var ise kısa devremi kontrol etmeni öneririm. Kısa devre olmuş olabilir.

2- Güç transistörlerini devreden ayırıp tek tek kontrol etmelisin. Sanırım 2 adet 3055 var. Yada 3773 olabilir.

3- Akım dahada ilerlediyse bu güç transistörlerini süren BD tipi ( BD 243 gibi ) transistör kart üzerinde arızalanmış olabilir.

Devre kartını voltaj izleme metoduyla izlemeni öneririm. trafo çıkışını AC ve köprü diyot çıkışını DC olarak ölç. Daha sonra güç transistörlerine kadar ölç. Voltaj kesiliyormu bak. Kartın üzerinde yanmış patlamış görünen parca varmı kontrol et.

Eğer resim eklersen daha kolay olur. Yoksa al gel beraber bakalım dicemde sen uzaktasın ben uzakta.

Eğer atacaksan ben camın altında durayım sen bana doğru at.. :D

Kolay gelsin.
 
Çıkış kısa devre idi ama akünün diyotu açık devre edeceğini düşündüğümden diyotu kontrol etmemiştim. Önce diyotun bir ayağını çıkardım kısa devrenin açıldığını görünce diyotu çıkardım. Elimde 1N5408 olmadığından yerine 4 adet paralel 1N4007 taktım. Çalışmasında başka sorun olmadığından diğerlerine bakmama gerek kalmadı. Bende ilk diyottan şüphelenmiştim ama diyotun devrenin ortasında olmasından dolayı elemiştim. Uyarın üzerine diyotu kontrol ettim bana kalsa onun haricindekilere bakacaktım ve boşuna olacaktı. Teşekkür ederim verdiğin balık için :). İnşallah kimsenin başına gelmez gelenlerde yararlanmış olur.
 
CY-306a.jpg
Resimde çektim belki başkasına da lazım olur.
 
dirençlerden biri yanmış olabilir
 
Ters akıma karşı diyotlu koruma ve buzzer eklemeni tavsiye ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst