Güç analizi

biger

Üye
Katılım
11 Ocak 2009
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
43
En basit yöntemle Güç analizi nasıl yapılır (Sabit topic var ama hiç bişi anlamadım desem yeridi)
Ben AG ölçülü sayaçlı sistemlerde ne tür güç analizörü kullanmalıyım ki endükt. yada kapasit. gücü görebileyim
Net ve pratik bir yöntem varmıdır.

Sistemlerimiz tamamen monofaze çalışıyor . Trifaze çalışan alet yok.
Aşırı kapasitif derdimiz var
Acil Net ve pratik bir yöntem varmıdır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
güç analizinden kasıt ,
1-Sistemdeki alıcıların özellikleri indüktif ve kapasitif etki yapan alıcılar ;
2-Alıcıların devreye girip-çıkma şekilleri, sıklıkları
3-Devreye giren en küçük ve en büyük alıcıların sistemde indüktif veya kapasitif bölgede yaptıkları etki
4-Alıcıların fazlara göre dağılımı
5-Gün içerisinde fazlar arası çekilen indüktif veya kapasitif yükün minimum ve maksimum değerleri ve birbirlerine göre değişme yüzdeleri
6-Çalışma durumunda mevsimsel veya gece-gündüz, veya hafta içi- hafta sonu gibi değişiklik olan işletmelerde minimum indüktif ve/veya kapasitif yük durumu............
olarak değerlendirilirse ve bu değerlendirmeye göre kullanılacak malzeme seçilirse montaj sonrası kompanzasyon panosunda tekrar değişikliğe gerek kalmadan sadece role ayarlarıyla çıkacak sorunlar çözülebilinir.
Rolelerin çalışma mantığını ayrı ayrı bilmek durumundayız Çünkü herbirinin bir diğerinden farklı özellikleri var. Bir rolenın olumlu ve olumsuz veya yetersiz özelliklerini bilirsek tek bir markaya takılmaz ihtiyacımıza gore role kullanırız. Mesela minimum değerler çok düşük ise düşük akımı hissedebilecek role kullanırız veya çok hızlı değişen yüklerimiz varsa devreye girme ve çıkma zamanı düşük olan role kullanırız. Bu da yetmeyebilir tristör kontrollü role kullanmamız gerekebilir ....
Bu değerleri ancak analizörlerle tesbit edebiliriz. Bu portatif de olabilir sabit de olabilir . Röle üzerinden çekilen indüktif ve kapasitif yükü kompanze edilmemiş haliyle kaydeden roleler var bununla yapabiliriz.
 
Kendi analizinizi yapacaksanız, bir adet LCD ekranlı analizör alıp (200-250TL) üç adet akım trafosu alıp panonuza bağlayınız. Bu analizörlerin harmonik ölçüm yapan haberleşmeli modelleri de var ama biraz daha pahalı. Reaktifleri her faz için gözlemleyebilir, fazlararsı dengesizliği not edebilir, kapasitif yükleriniz var ise görebilirsiniz. hazır sisteminiz var ise performansını değerlendirebilirisiniz.
 
Sayın dinamik ,
" LCD ekranlı analizör " derken hangisini kasteddiniz ?
Bugun TENSE RGT-12 almak ile almamak arasında kaldım. Bu ürünün kullanım klavuzuna baktım sisteme hazır bağlı kompanze sistem olması gerekiyor (kondansatör kademeleri bağlı bir şekilde açılışta kendini test ediyormuş falan-filan)
Ancak ben sadece ölçmek istiyorum ölçü sonucuna göre birşeyler yapmak istiyorum (sistemimde hiç kompanze panosu yok o nedenle)

Sizin nokta atışı bir marka model öneriniz varmı mesela şu modele şu oranda akım trafosu al bağla sonrasında aktif-reaktif-kapasitif yükünü güç akışını gör ona göre davran.
Buralarda bir doc. sayfası edindim. orada TENSE RGT-12 'den bahsediliyordu güç analizi için. Ancak dediğim gibi kurulu bir kompanze sistemim yok . Bu RGKR bağladığımda açılışta self test 'de sıkıntı yaratırmı ? Yani bunu 3x akım trafosu ile enerji hattıma girdi çıktı yapsam olurmu ?
Çokmu detaya indimmm ??? 3 - 5 bin dolar analizöre veremiyorum

Yardımmm. cerenimokid*at*gmail.com
 
Çok güzel yerli markalar var, Entes ve Elektropan ilk aklıma gelenler.. Ayrıca kompanzasyon olması gerekmez, üç adet akım trafosunu ve diğer bağlantıları yaparak ihtiyaç duyulan kompanzasyonu tespit edebilirsin. Akım trafolarını sayaca yakın, tüm sistemi görecek şeklide bağlamaya özen gösteriniz.
 
kendi analizinizi yapacaksanız, bir adet lcd ekranlı analizör alıp (200-250tl) üç adet akım trafosu alıp panonuza bağlayınız. Bu analizörlerin harmonik ölçüm yapan haberleşmeli modelleri de var ama biraz daha pahalı. Reaktifleri her faz için gözlemleyebilir, fazlararsı dengesizliği not edebilir, kapasitif yükleriniz var ise görebilirsiniz. Hazır sisteminiz var ise performansını değerlendirebilirisiniz.

peki arkadaşım bende bu konuda merakımı giderip ögrenmek için konu açtım saolsun bigpasha arkadaşım cevap yazmış r.g.k.r. üzerinden okuyup çözümleme yapma konusuda peki buda enerji analizörü içinde mi aynı sadece cosq alarak hesap yaparak mı oluyor
yoksa enerji analizöründe daha net bir çözüm alacagimız bir pratik yol varmı başka degerleri görme gibi
katılımlarınız için çok saolun
 
sistem analizi için haberleşmeli analizör veya analizör özelliği olan reaktif güç konrol rölesini PC programıyla izleyerek

saniyelik, saatlik, günlük, haftalık kayıtlarını tutarak detaylı analiz yapmanız mümkün.

Gepa PC suit yazılımıyla ve analizörüyle bu kayıtları almanız mümkün.

http://gepaelk.com/software/gepa-pc-suite-206.rar
 
Basit tipte analizörler ile hesap yapmanıza pek gerek kalmaz. Ekranda o anki reaktif gereksinimi, her faz için ayrı ayrı görebilirsiniz. Analizöörün tipine ve markasına göre harmonikler dahil yada hariç tüm değerleri görebilirsiniz. Yani binlerce dolar vermedende analiz yapılabilir.

peki arkadaşım bende bu konuda merakımı giderip ögrenmek için konu açtım saolsun bigpasha arkadaşım cevap yazmış r.g.k.r. üzerinden okuyup çözümleme yapma konusuda peki buda enerji analizörü içinde mi aynı sadece cosq alarak hesap yaparak mı oluyor
yoksa enerji analizöründe daha net bir çözüm alacagimız bir pratik yol varmı başka degerleri görme gibi
katılımlarınız için çok saolun
 
Sayın biger, tense'de evet akım trafo testini yaptırmadan ölçüme geçmiyor

onun yerine gruparge klasik rolesini direkt bağlayıp ister kompanzasyon olsun yada olmasın
sistemden akan kompanze edilmemiş değerleri kayıt eder anlık gözlemektense bu analizi cihazı bırakıp örneklerden yola çıkarak değerlendirseniz daha etkili olur
bir güç analizöründe sadece gördüğünüz güçlere göre bir analiz yapabilirsiniz.

bazı rolelerde eklediğimiz güç akış grafiği özelliği ise sistemden akan reaktif enerjileri farklı zamanlardada olsa ayrı ayrı güçleri kayıt eder bu sayede faz farklılıklarını ve max. demant değerlerini görebilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,482
Mesajlar
917,942
Kullanıcılar
450,451
Son üye
halilke

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst