fluoresan lamba neden arızalanır

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,979
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
bu lambaların bozulma sebebi nedir?

kimyasımı bozuluyor ? Ana mantık moleküler boyutta atomun enerjilenmesi ve bu enerjinin geri boşalması ile ışık meydana geliyor.

Lambalar neden bozulur yorumlarınızı bekliyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bu lambaların bozulma sebebi nedir?

kimyasımı bozuluyor ? Ana mantık moleküler boyutta atomun enerjilenmesi ve bu enerjinin geri boşalması ile ışık meydana geliyor.

Lambalar neden bozulur yorumlarınızı bekliyorum.
Neden bozlduğunu anlamak için çalışma mantığını bilmek gerek.
CFL dediğimiz floresan tüpler CCFL (soğuk katod flor tüp) olmayıp ısıtıcı flamanla reaksiyona girer gaz iletkenliği ile uv ışıldaması gerçeklerleşir kaplama görünmez ışını görünür ışığa çevirir (kısaca böyle). Yapısı gereği sık açıp kapamaya müsait yapıda değildir (mekanik balast olsun elektronik olsun; elektroniğin ateşleme zamanını kısaltması ve ilk kıpışmayı göstermemesi avantajı var).
Başlıca arıza ve sebepleri;
Tüp çatlar gaz sızar, çalışmaz.
flaman yıpranır kopar, çalışmaz.
starter yıpranır, elekt. devrede temazsızlık vardır, arızalı eleman vardır çalışmaz.
Aşırı sık açılıp kapanma, çok sıcak yerde çalışma vb. şebekedeki düzensizlikler ömrünü yer.
Diğer taraftan tesla bobini, devre olmasa dahi flamanı kopuk olsa dajhi floroyu ışıldatır :).
 
. Floresan lambaların ömürlerini etkileyen en önemli faktör, açma kapama sıklığıdır. Lambanın ateşleme süresince flamanlar üzerinden geçen yol alma akımı ciddi yıpranmaya neden olur. Floresan lambaların ömürleri hesaplanırken 3 saatlik kullanım süresi baz alınır. Lamba için belirtilen 7500 saatlik kullanım süresi 2.500 açma kapama için geçerlidir. Yakma periyodunun daha da uzatılması lambanın ömrünü ciddi oranda artırır.1 saatlik yakma periyodu -%3510 saatlik yakma periyodu +%40Sürekli yanma +%150Yüksek frekanslı balast ve ateşleme yapısı lamba ömrünü artıran etmenlerdir. Floresan lambalar, yapılarına ve fosfor tuzlarına bağlı olarak sıcak beyaz, beyaz, soğuk beyaz, günışığı, soğuk günışığı gibi geniş bir renk yelpazesinde üretilir. alıntıdır
 
Arkadaşın biri floresanı, yüksek gerilim direğine dayalı bırakmış, yanmış... Sonradan Yüksek gerilim direğinde bir arıza-kaza görmüş, tövbe ettim diyor :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,224
Mesajlar
915,923
Kullanıcılar
450,014
Son üye
aydinlioglu.volkan

Yeni konular

Geri
Üst