Fiderin kapasitifden açması

hamur

Üye
Katılım
9 Mar 2009
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
44
Merheba arkadaşlar bu sıralar karşılaştığımız bir sorun var. olayı anlatayım.

tm den çıkan 2 fider var diyelim bunların birinde toprak ani devrede roleler mc30 diğerlerinde ani yok.

anisi devrede olmayan fiderin tm den sonra 4. kabinde radyal çıkıştan gelen arıza sonrası 4. kabinden hat açıyor, aynı anda anisi devrede olan fiderin ilk kabini olan adına ışıklar diyelim bu kabindende sadece 2. fider açıyor toprak aniden biz bu olaya tesadüf oldu diyelim.

ışıkların 2. fideri kontrol ediliyor hatta sorun yok, besleniyor ve hat normal

2 gün sonra yine ani devrede olmayan fiderin 7. kabinindeki olayın kafama yatmayan yeri gün yüzüne çıkıyor olay şöyle

ışıkların 2. fiderinde enerji yok ihbari geliyor. (ihbar telefonla alınıyo Scada yok şimdilik) 2 dk sonra diğer fiderin 7. kabinin radyal çıkışındanda ihbar geliyo ekip önce ışıklara gidip toprak aniden açan 2. fideri besliyor normal. 7. kabine gidiyor yine burdada hat toprak aniden açmış hattı besliyor hat tutmuyor araştırma sonucu kablo patlağı bulunuyor. işte bu 2. ekibin elle beslemesinde bizim ışkların 2. fideri tekrar açıyor.

bu olay denildiğine göre 4. kez yaşanıyor yani tm den ayrı fider ani devrede olmayan fiderin herhangi bir yerinden gelen arızadan anisi devrede olan fiderin kendi kesicisi değil ilk kabinin 2 nolu çıkışı açmaktadır.

role bilgisi olarak tmde mc30 var diğer kabinlerde dke ocr 201 tmden ani si devrede olan fiderde ilk kabinde yani kendi kendine açan hattın dke rolesinde ani devrede bu kabindeki diğer 3 dke rolelerinde anisi devrede

tmde ani açmanında süresi 120 ms olması lazım mc de ayarlanıyo dke de böyle bi secenek yok yanı minimum 50-60 ms de

bu ışıklar 2 nolu fiderin teknik bilgisi
ato 300\5
faz koruma
5A - 3 eğrisi - ani 8 katı
toprak
2A- 1sn - ani 5 katı

gördüğünüz gibi bu fiderin toprak ani açması için 600A görmesi lazım.

bu konu hakkındaki görüşleriniz nedir.
ve kapasitif açma hakkında beni aydınlatacak bilgi verebilecek varsa çok iyi olur kapasitiften bahsediliyor kapasitifin bu fideri açtırabileceğini düşünmüyorum

bir fider kapasitiften neden açar nasıl etki yapar konu hakkında bilgisi olanlar anlatırsa bizde öğrenmiş oluruz okuduğunuz için teşekkürler.

uzun yazdım atladığım yer olabilir. uyarırsanız yazarım

kolay gelsin
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Konu hakkında bildiklerimi aktarmak isterim. Ancak biliyoruz ki bir sorunun çözülmesi onun iyi anlatılmasına bağlıdır. Bu iyi anlatımın teknikteki karşılığı şekil çizmektir. Şimdi bir şekil çizseniz ve TM den itibaren fiderleri, fiderdeki rölelerin ayar değerlerini gösterseniz, sonra radyal hattı çizip kabinlerin yerlerini gösterseniz ve kabinlerin çıkış fiderlerinide aynı şekilde akım trafo oranları ve rölenin ayar değerleriyle birlikte resimde gösterip, arızanın olduğu yeri işaretlesiniz, ve ardından hangi kesici kapatıldığında hangi fiderin hangi değerden dolayı açtığını tekrar yazsanız, zor bir şey istemiş olmam herhalde. Bunu yapmanız durumunda, olayın nasıl cereyan ettiğini anlayabilecez ve belkide röle ayarlarında değişiklik yapma suretiyle sadece arızalı kısmın devreden çıkmasını sağlayacak sonuca gitmiş olacağız.

Işıklar 2 nolu fiderinin hat kesiti ve her bir fazının çektiği akım nedir?
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst