Faz Nasıl oluşur ?

badyyum

Üye
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
26
Faz Nasıl oluşur? veya nasıl elde edilir ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Lütfen yardım edin, bilen yokmu ?
 
Badyyum;

Sorun hakkında yanıtı www.kontrolkalemi.com sitesinde birazcık arama, araştırma yapsaydın, konu hakkında bir çok yazı ve çizim bulabilirdin. Neyse biraz da olsa yardımcı olmaya çalışalım...

Öncelikle Faz nedir, nasıl oluşur, onu inceleyelim.

Sabit bir manyetik alan içerisinde bir iletken hareket ettirilirse, bu iletkenin manyetik kuvvet çizgi sayısını kesme açısı ile orantılı olarak iletken uçlarında, Faraday kanununa göre bir potansiyel fark (gerilim) elde edilir. Bir manyetik alan içerisinde hareket ettirilen (döndürülen) bobin üzerinde zamana bağlı olarak yönü ve şiddeti değişen bir Alternatif gerilim (akım) indüklenir.

Fazın Tanımı : Alternatif akım ve EMK’leri gösteren vektör veya eğrilerin başlangıç eksenine (x ekseni veya referans ekseni) göre bulundukları duruma faz denir. Üç çeşit faz vardır. Bunlar sıfır faz, ileri faz ve geri fazdır. Şekil 1'de manyetik alan içinde dönen bir bobinin (rastgele) üç değişik zaman dilimindeki faz durumunu göstermektedir.

Fazın sözlük anlamı ise zamana bağlı olarak değişen akım, voltaj gibi fiziksel büyüklüklerin (genliklerin) aynı yönde (pozitif veya negatif) aynı dalga şekillerinde, aynı değeri geçmeleri arasındaki zaman farkıdır. Örneğin eğer iki büyüklük aynı frekansa sahip ise ve aynı yönde aynı zamanda sıfırdan geçiyorlarsa, bu iki büyüklük aynı fazda denir. Eğer sıfırdan geçme farklı zamanlarda meydana geliyorsa, bu iki büyüklük arasında faz farkı var denir. Vektörlerin ve eğrilerin aralarında bulunan açı veya zaman farkına faz farkı denir. Kısaca eğriler arasındaki zaman farkıdır. Alternatif akım sinüsoidal bir eğri olduğundan vektörel toplanır ve vektörel olarak da çıkartılması gerekir. Çünkü alternatif akım veya gerilim zamana göre değişmektedir.


faz1.jpg faz2.jpg

Şekil 1'de 1 fazın oluşumunu, zamana göre 0 (sıfır) yani nötüre göre potansiyel farkının (genliğinin, gerilim farkının) durumunu görüyoruz. Şekil 2'de de aynı manyetik alan içerisinde aralarında 120º (120'şer derecelik) açı farkı ile yerleştirilen 3 bobin (iletken) ise herhangi bir zaman noktasında her bir bobinde indüklenen gerilimin akım şiddeti ve yönü farklıdır. Örn.: Şekil 2'deki herhangi bir zaman diliminde R fazı referans alındığında temel olarak R sargısı ile S sargısı arasında 120º, R-T arasında ise 240º açı farkı bulunur. Rotor üzerindeki sargılar beraber döndürüldüğünde S ve T sargıları üzerinde indüklenen emk’lar (elektro motor kuvveti) “R” sargısı üzerinde oluşan EMK'yı belli açı farkıyla (120º) izlerler. Yine R fazı ((130º) iken) referans alınırsa S fazı R fazına göre 120º geri fazda yani (+10º'de) ve akım yönü + (artı) polariteye ilerlemekte, T fazı ise R fazına göre (-110º'de) ve akım yönü - (eksi) polariteye doğru ilerlemektedir. Bu durumda S ve T fazları R fazına göre T fazı S fazına göre geri fazda, R ve S fazı T fazına göre ileri fazdadır. Sıfır faz ise aralarında açısal olarak fark olmayan fazlardır, Bu genellikle Şebeke ve Jeneratör ile üretilen elektrik enerjisindeki eş adlı fazların birbiriyle aralarında açısal faz farkı olmaması durumudur. Şebekenin (örn.) R fazı ile Jeneratörden üretilen R fazının birbirleriyle açısal ve potansiyel olarak fark olmaması, yani senkron durumudur. (bu kural diğer fazlar için de geçerlidir.)
 

Ekli dosyalar

  • alternatif-akimin-temel-esaslari.zip
    2.7 MB · Görüntüleme: 11
Çok işime yaradı teşekkür ederim..
 
Teşekkürler

Sent from my HUAWEI P6-U06 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,761
Kullanıcılar
449,977
Son üye
keskiyan

Yeni konular

Geri
Üst