FAN MOTORU

Katılım
31 Mar 2013
Mesajlar
1
Puanları
1
S.a ben elektrik işine yeni başladım ve öğrenmeye çalışıyorum inş. Dahada geliştirecem 220v fan motoruna neden kondansatör koyulur. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
motorun etiket değerlerini yazsan daha kesin bir değerlendirme yapabilirdik.
bence motorun 3 faz 380.volt bunu 220.volt faz.nötr ile çalıştırmak için devreye kontanstörbağlanmıştır.
 
S.a ben elektrik işine yeni başladım ve öğrenmeye çalışıyorum inş. Dahada geliştirecem 220v fan motoruna neden kondansatör koyulur. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Aleyküm selam.

Fan motorunuz monofaze (220 volt ac. ise)ve yardımcı sargılı asenkron bir motorsa eğer,bu yardımcı sargıda yapay bir faz farkı,küçük sığalı bir kondansatörle sağlanır ve tek fazlı (Monofaze) asenkron motorun kolayca da yol alması bu yolla sağlanmış olur.Piyasada satılan ayaklı,dönebilen asenkron motorlu tip vantilatör motorlarının büyük çoğunluğunda,yardımcı asenkron motorun faz farkı yaratıp ana sargıyla birlikte kolayca dönebilmesi için,bu kondansatör ayrıca bu fan içinde yer alır.Küçük monofaze asenkron motorlu ve yardımcı sargılı olan,küçük kapasitedeki çamaşır makinelerinde de,yardımcı sargıda kondansatör yer alır.Buradaki kondansatör hem fan,hem de çamaşır makinesinde,eğer devreden çıkarılırsa asenkron motor yol alıp dönemez,ancak elinizle ilk hareketi verdiğinizde döner.Yani benzetmek gerekirse,burada kondansatörün görevini,flüoresanlı devredeki starterin lambanın ilk yanmasını sağlamasındaki rolüne (Sonra devreden çıksa da lamba yine yanar biliyorsunuz) benzetebilirsiniz.Yani ilk yol verip çalıştırmada da önemli bir katkı rolü vardır.

Eğer fan motorunuz trifaze asenkron motorsa (380 volt ac.) ve geriliminiz 220 volt ac.yani sadece tek bir faz ise,bu durumda da sn.ahnur'un belirtip söylediği gibi,bu işlem için yeterli kapasitedeki bir kondansatörü,yapay 3 fazı sargılar arasında oluşturmak,yapay bir döner alan etkisi yaptırabilmek için kullanırsınız.Ancak alacağınız verim,asıl 3 fazlı çalıştırmada alacağınız motor veriminden (Güçten) daha düşük olacaktır.

Fan motorunuz monofaze üniversal (Sargıları seri bağlı,fırçalı tip) bir motorsa,zaten yol verilmeye hiç gerek olmadığından bir kondansatör de hiç bulunmaz,çünkü bu motorların ilk yol alması,kalkınma kabiliyetleri çok yüksektir.Kendiliğinden kolaylıkla da yol alabilirler.Başarılar dilerim.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,749
Kullanıcılar
449,972
Son üye
Emirhan6161

Yeni konular

Geri
Üst