Eve gelen ana hatta Toprak ile Nötr arası kısa devre

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan meert70
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

meert70

Üye
merhaba
ev tesisatını yeniliyorum. bütün sigortaları ve prizleri boşa çıkarttım evde da önce kaçak akım rölesi olmadığından ben bağlamadan önce kontrol etmek istedim ve eve gelen ana hattı ölçü aleti ile kontrol ettiğimde nötr ile toprak arasında kısa devre olduğunu gördüm. eve gelen elektrik hattının panosu tedaş kontrolünde olduğundan panodan kontrol edemedim(bu arada müstakil evlerin olduğu bir siteden bahsediyorum). bu yüzden kendi evime özel bir topraklama çekmeyi düşünüyorum. mevbcut durumda kaçak akım rölesi taksam sürekli atarmı . eğer atarsa kendi evime yeni topraklama çekeceğim.

nötr ile toprak arasında kısa devre olduğunu gördüm
Önclikle bundan emin olun.
Eğer kısa devre ise, Topraklama 2 şekilde olabilir

Topraklama sisteminiz:
TN-S ise takabilirsiniz
TN-C ise KAR takamazsınız .

Ancak TN-C-S sistemi haline getirilmişse veya siz yapabilirseniz, mümkün.
Yani şebekefen gelen,birleşik "Koruma Toprağı ve Nötr" hattının ayrılacağı yöntem.

Ancak, evin bütün priz hatlarının değişmesi gerekir veya Mutfak ve Banyo hatlarını değiştirebilirsiniz

Aşağdaki çizimler size fikir verecektir.

TN-S: KAR Takılabilir
TN_S_Topraklama2.webp

TN-C KAR TAKILAMAZ:
TN_C_Topraklama_2.webp

TN-C-S: KAR Takılabilir:
TN_C_S_Topraklama2.webp
KAR yukarıdaki sistemin sadece "sağına" takılabilir yani Nötr ve Koruma toprağının AYRI olduğu kısıma.

Bununla ilgili videoya bakabilirsiniz, Türkçe tercümesi ektedir.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
ölçü aleti ile kısa devre kontrolü yaptıysanız yanılırsınız.
toprak nötr ile toprak faz voltajına bakmanız gerekli.
Sorunuza gelirsek eğer öyle ise kaçak akım sürekli atma yapmaz aksine hiç bir zaman atmaz.

30 ohm un altında buzzer öterse 30 ohm un üstünde kısa devre yok mu diyeceğiz , yoksa topraklama yok mu diyeceğiz. Benim kafam karıştı sanki. Uyuyayım bari.

ölçüm yapan arkadaşlar/ kişilerin ölçme bilgisinin yetersizliği bence. kısa devre, kapalı devre, açık devre ne demek öğrenmeleri lazım. ve bazı ölçümler için sadece bizlerin kullandığı avometre yeterli değil bunu da bilmek lazım.

Merhaba. Bu evde nötr ile toprak hattı arasında "sıfırlama işlemi" yapılmış olabilir. Bunun yapılmış olması sağlıklı çekilmiş bir toprak hattının bulunmayışı, bu duruma bir çare olarak yapılan yanlış uygulama nedeniyle olabilir..

Normal olarak nötr barasında bir gevşeme olmadığında nötr-toprak hatları arasında 1 - 3 volt arasında AC'nin avometrdyle yapılan AC ölçümünde okunması gerekir. Eğer bu değerlar arasında (1 - 3 volt AC) okunuyorsa nötr ile toprak hattı ayrıı olup mevcut durumu normaldir.

Yetkili bir lektrikçiyle eve çekilmiş sağlıklı bir topraklama hattı bulunup bulunmadığını varsa mevcut toprak hattını detaylı takip ettirerek araştırın. Çekilmiş bir toprak hattı yoksa yetkili bir elektrikçile eve sağlıklı bir topraklama hattnı mutlaka çektirin.

Eve çekilen topraklama hattının sağlamlığı veya o anki sağlığıi: normal avometrelerle değil 3 noktadan ayrı prob uçlarıyla ölçüm yapan MEGER markası gibi topraklama ölçümünü yapabilen test ölçüm cihazlarıyla bu işlem başarıyla yapılabilir.

https://www.alteksan.com/meger-ile-topraklama-olcumu/

Nötr ve toprak hatları birleştirilip sıfırlama yapılmış durumda ise ; ayrı ayrı KAR'a girmesi gereken nötr ve toprak bu birleşik durumda kaçak akımların (nötr-toprak, faz-toprak) oluşması durumunda çalışamaz. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
@binbaşı hocam sıfırlama olmasa da topraklama hattı iyi durumda ise buzzerin ötmesi normaldir. Hatta nötr hattında da dönüş akımı nedeniyle oluşan küçük gerilim düşümleri sebebiyle de buzzer hafif zırıltılı öter. Gene de bu tarz ölçümler yapmamak işe elektrikçiye bırakmak gerekir.

muhtemelen ölçü aletinde süreklilik testi yaptınız zaten bu normaldir. gelen hattı ayırıp tesisatı ölçün ama ölçğ aleti olmaz izolasyon test cihazı olması lazım ve en az 250v ile ölçülmeli eğer temas yoksa okeydir. rcd montajı yapılır ama diğer dairelere de bakılması gerek biraz çetrefiiili bir iş bu işten anlayan bir elektrikçiden destek almanız gerek hatta bir mühendisten

Forum istatistikleri

Konular
133,386
Kullanıcılar
459,246
Son üye
mtuncturk

Yeni konular

Geri