Etiketinde üçgen yazan Asenkron motor sorusu ( Yardım )

ExpinceR

Üye
Katılım
15 Kas 2009
Mesajlar
540
Puanları
1
Öncelikle Merhaba. Küçük bi sorum olacaktı.

Etiketinde üçgen 380 volt yazan 3 fazlı Asenkron motor şebekeye yıldız bağlanırsa çalışırmı, yanarmı ? Neden ?

Şimdiden teşekkürler. İyi forumlar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
elindeki motor düşük güçlü bir motordur o sebeple direkt olarak yıldız yol verilir. 3 faz asenkron mmotoru yük altında yıldız çalıştırmak pek uygun olmayacaktır. bir süre sonra motorda ısınma meydana gelir. (denenmiştir, ben yakmadım ama bir süre daha bekletsem yanardı herhalde) :)
 
Asenkron motor etikette yazıldığı gibi 380 voltta devamlı çalışacak şekilde sargıları sarılmıştır.Ancak yol vermede yıldız bağlantı yapılarak ilk çalıştırmada yol alırken aşırı akımları çekmesi önlenir.Bu şekilde ilk başta yıldız bağlantıda daha az akım çekilerek motorun aşırı ısınıp yanması ve şebekeyi de fazla zorlaması önlenmiştir.(Üçgendekinin 2/3'ünü çeker,yani yıldızda çekilen akım 1/3 oranında azalır)Yol aldıktan sonra tekrar üçgen bağlantıya geçilir ve motor devamlı üçgenle bu şekilde yanmadan çalışmaya devam eder.Kolay gelsin.

Elektrik Kumanda Teknikleri
 
Ekleme:

*Üçgen bağlı çalışacak motor yanlışlıkla yıldızda da kalsa motor yanmayacaktır,ancak motor düşük bir verimle çalışır,bu yüzden yükteyse eğer aşırı ısınıp sargıları zorlanır,çünkü gücü 1/3 oranında daha azdır.Motor sargılarına üçgen bağlantı yapılıp da 380 volt verildiğinde asenkron motor tam olan verimini verebilecektir.

*Yıdız-üçgen yol vermede motorun güç sınırı gücü 4 kW'dır.Gücü 4 kW'dan büyük olan asenkron motorlara yol verme yöntemi (a-Dirençle b-Oto transformatörü c-Yıldız-üçgen bağlama) uygulanması gerekir.Çünkü ilk çalıştırma anında,motor normal çekeceği akımın 6-10 kat fazlasını şebekeden çeker.Yol vermede 380 volt uygulanacak sargılara 220 volt uygulanmış olacağından motor düşük bir akımla ilk çalışmaya(Yol almaya) başlar.2-4 sn sonra yıldız bağlantıdan üçgen bağlantıya geçilir.
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Ayrıca MEGEP'in elektrik motorları modülünüde inceledim.

İyi forumlar.
 
Üçgen baglantısı ise, aksı olmadıkca, genellıkle 4 kw,dan büyük motordur. yıldız yol verilirse, boşda ise uzun zaman beklı çalışır ama, yüke ise daha kısa zamanda kavrulma meydana gelecekdir. Yıldız baglanırsa, sargılara 380 volt yerıne (faz başına) 220 volt gerili,m paylaşımı olacakdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst