Data haberleşmesi kullanığımız kablonum izalasyonundan tutunda alaşımdaki bakır miktarına çevredeki frenkasa ve bükülmelere kadar değişir. Ayrıca cat 5e olarak üretilen kablo cat 5 den farklı olarak 100 mbps datayı teoride 90 metre kayıpsız taşıyabilir.Ancak bu yine sonlandırma jack ve paneliniz ile ilgilidir.Günümüzde cat 5 ve cat 5e kullanımı yerine profosyoneller cat 6 yada cat 6a tercihinde bulunmalılardır.Ayrıca cat cabloların Ftp/Stp/Utp olarak aralarında ayrımları vardır.

Son olarak telefon kablosu ile data taşınrmı evet tabi iki ucada back to back modemlerimizi bağlayarak bunu zaten telekom firmaları yapıyor. Data taşımak için data kablosu ve data ekipmanları kullanıldığında maliyet ve perfromans eğrisindeki farkı görmek mümkündür.

Saygılarımla.
Savaş Sercan Demirtaş.
 
Genel mantık şöyle arkadaşlar, cat5 utp kablosu, pc - hub ( modem ) arasında data alış verişi için, düz bağlantı gerektirir, yani 4 damar yeterli, fakat bu kabloyu, pc den pc ye ve ya hubdan huba bağlantılarda kullanabilmek için cross (çapraz) bağlantı yapmanız gerekli, onun içinde 4 damar gerekli, bu durumda, sekiz damarlı bağlantıyı tam olarak yaptığımızda, genel maksat bir cat5 utp kabloya sahip olmuş oluruz...(100Megabite kadar, daha hızlı bağlantılarda, daha değişik cross bağlantıları kullanılır, yinede 8 damar )
 
Tam bana lazım olan şey ama net olarak bir cevaba ihtiyacım var.
Şimdi arkadaşlar tesis yeni müdür odasına giden telefon kablosu clısmıyor ben ethernetten su bosta denilen ucları kullanırsam bağlantıda kopma,yavaşlama vb. sorun yasar mıyım? kablo cat6 eger sorun olmazsa hangi renkleri kullanabilirim? kaş yaparken göz cıkarmamam lazım:) kesin ve tane tane cevaplara ihtiyacım var teşekkür ederim.
 
Cat5 yada 6 kabloda aktif olarak kullanılan uçlar dışındaki diğer uçlar ise toprak uçlarıdır. mutlaka kullanılması gerekir. Aksi takdirde network te yavaşlamalar olabilir.
 
arkadaşlar konuya son noktayı koyalım her kez farklı şeyler yazmış kafam karıştı benim.
 
Tam bana lazım olan şey ama net olarak bir cevaba ihtiyacım var.
Şimdi arkadaşlar tesis yeni müdür odasına giden telefon kablosu clısmıyor ben ethernetten su bosta denilen ucları kullanırsam bağlantıda kopma,yavaşlama vb. sorun yasar mıyım? kablo cat6 eger sorun olmazsa hangi renkleri kullanabilirim? kaş yaparken göz cıkarmamam lazım:) kesin ve tane tane cevaplara ihtiyacım var teşekkür ederim.

Selamlar standart dışı bir çözüm ama iki tarafta kahve ve kahce beyazı kullanabilirsin.
 
Cat 5 Kablo Connector pinlerinin sıralaması alttaki resimde olduğu gibi tırnak altta iken konnektörün kablosu elimizdeyken soldan sağa dogru sıralanır.

rj45pinleri.JPG


Cat5 Kabloda her kablonun renk sırasına göre diziliş Standardı vardır.Sıralamaya dikkat etmeden her iki uçta aynı renk sırası ile konnektöre basarsak iletişim kurulur ancak kablo boyu 40/45 m yi geçince sorunlar çıkmaya başlar.Networkte paketler kaybolur gereksiz trafik oluşur .Kablo renk sıralamasında iki standart vardır.568A ve 568B dir.

RJ-45 PİN* RENK KODU * PER * T568B

1 * TURUNCU BEYAZ * 2 * TRANSFER DATA +
2 * TURUNCU......... * 2 * TRANSFER DATA +
3 * YEŞİL BEYAZ.... * 3 * RECEVING DATA +
4 * MAVİ.............. * 1 *
5 * MAVİ BEYAZ..... * 1 *
6 * YEŞİL............. * 3 * RECEVING DATA -
7 * KAHVE BEYAZ.. * 4 *
8 * KAHVE............ * 4


Sayın BERDİBEK in dediği noktada burasıdır. 1-2-3 ve 6 kullanılıyor bu bağlantıda. boşta kalan 4-5-7-8 tel hattı için kullanılabilir anlamında konuşmuş bende katılıyorum söylediklerine.

Kablo yaparken, yani bir kablonun iki ucuna jak takarken, kabloyu nerede kullanacağınıza bağlı olarak iki tipten bahsedilebilir. Düz kablo, cross(çapraz) kablo.
*Bilgisayardan hub'a
*Bilgisayardan Bilgisayara
*Hub'tan Hub'a


rj45_cros.JPG


pcden_huba.gif


2pc_arasi_capraz_kablo.gif


2hub_arasi_capraz_kablo.gif


568A ve 568B
standardı içinde kablo uçlarını yaparken kullanabileceğiniz elektriksel olarak birbirinin tamamen aynısı iki şema önerilmiştir. T568A şeması ve T568B şeması.
Her iki şemada da 1-2 ve 3-6'nın aynı çifte ait tellere denk geldiğine dikkat ediniz.

cat5.JPG


Alttaki resimde düz kablo ve çapraz kablonun renk sırlaması verilmiş.Özetlemek gerekirse düz kablo için her iki uçta renklerin aynı olması gerekiyor.Çapraz kablo için ise bir ucu 568A ise diğer uç 568B olacak.
utp-kros.jpg


Gigabit Ethernet
Yukarıdaki kablo bağlantıları 10BaseT ve 100BaseTX için yani 10Mbit ve 100Mbit ethernet için geçerlidir. 1000BaseT yani UTP kablo üzerinden gigabit ethernet kullanacaksanız düz bağlantıda bir farklılık yok. 568A<-->568A bağlantısını kullanabilirsiniz. Çapraz kabloda ise durum değişik, gigabit çapraz için alttaki şemayı kullanmanız gerekiyor.


gigabit_capraz_kablo.gif

rj45_cros1.JPG
 
sanırım anlaşılmayan birşey yok sayın telsiz kafam karıştı demiş ama herşey açık ve net...
 
Sn greenyucel' in paylaşmış olduğu datada bir eksiklik olduğunu fark ettim. Buda benden.
 

Ekli dosyalar

  • uegazij.jpg
    uegazij.jpg
    21.7 KB · Görüntüleme: 204

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,755
Kullanıcılar
449,974
Son üye
umitseyhan

Yeni konular

Geri
Üst