Entes Akım Trafosu CT-25

camby

Üye
Katılım
12 Mar 2009
Mesajlar
426
Puanları
1
Entes in CT-25 Akım trafolarından aldım , 210A primer sargısı 2500:1 çevirme oranı bir de Rb direnci : 3.3 ohm diye bir şey yazıyor. Bu trafo ile akım ölçümünü nasıl yapabilirim?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bahsettiğiniz akım trafosuna ait şema ektedir.Bu akım trafosu,özel olarak,kendi rölelerine
akım sağlamak üzere imal edilmiştir.Siz,başka bir gaye içinmi kullanmak istiyorsunuz ?
 

Ekli dosyalar

  • AKC 01_03A_01D_ 03D_tr.pdf
    60.2 KB · Görüntüleme: 632
Evet ben akım ölçmek istiyorum ve bu entes'in trafolarından buldum.
o yüzden gönderdiğiniz pdf işime yaramıyor.. Entes cihazlarının nasıl kullanılacağından bahsediyor..
 
Şekilden anlaşıldığına göre,siz bu akım trafosundan ( göbeğinden geçireceğiniz kablodan )
60 amp. geçirebilirsiniz.Çevirme oranı 2500 / 1 ,gücü de 3,3 VA demektir.Kablodan,60 amp. geçmesi halinde,sekonderinden 24 mA akım alabilirsiniz.Bağlayabileceğniz cihaz ve
kablolarda harcayabileceğiniz güç de 3,3 VA den büyük olmamalıdır.
 
Entes in CT-25 Akım trafolarından aldım , 210A primer sargısı 2500:1 çevirme oranı bir de Rb direnci : 3.3 ohm diye bir şey yazıyor. Bu trafo ile akım ölçümünü nasıl yapabilirim?

Sayın camby

210A ifade genelde primer taraftan geçirebileceginiz en fazla rms akım değerini ifade eder. 2500:1 çevirme oranı ise primerden 210A RMS geçtiğinde seconderden
210/2500 = 0,084A RMS=84mA RMS akım geçeceği anlamına gelir. Rb dediği şey R-Burden yani sonlandırma direncidir. Rb direncinin 3.3 ohm dan daha yuksek secmeniz tavsiye edilmiyor anlamına gelir. Rb'yi akım trafosunun seconder uclarina baglamanız gerekli ve seconderden akan akım bu direnc uzerinde de akarak gerilime cevrilir. Yani primerde 210A RMS gecerken seconderin cikisinda (Rb'in uclari arasinda) 210/2500*3,3=0,2772V RMS gerilim okuyabilirsiniz. Tabi bu deger primerden gecen akimla orantili olarak artip azalacaktır. Rb çok büyük seçmeniz genelde tavsiye edilmez fakat gerilimi biraz daha yüksek okumak isterseniz direnci az artirmanız soruna yol acmayacaktir. Fakat okuma hatası artacaktir.(Ne kadar artacağını datasheet'e bakarak söyleyebiliriz) Ayrıca trafonun surebilecegi direnc degerinin de asilmamasina dikkat edilmeli. Rb için 0,25W bir direnç oldukca yeterli olacaktir. Son olarak siz 210A diye ifade etmissiniz fakat Sn. Fahri Yetiş gönderdiği dökümanda emin olmamakla birlikte 60A ile sanki sınırlanmış gibi bir ifade gördüm. Bunu lütfen kontrol edin. Primerden çok akım geçirirseniz akım trafosu ya doyuma girecektir ya da arızalanacaktır.
 
Sayin Camby
Entesin CT-25 modelli trafosu kendi roleleri icin ozel imal edilmistir, sizin isinize yaramayacaktir yani sekonderden istediginiz akimi bu trafo ile elde edemezsiniz. Daha oncede bahsetmistik ya ozel olarak yaptiricaksiniz yada Unitrans in simit tarzi trafolarindan kullanicaksiniz.
Saygilar
 
Evet Entes'in akım trafolarında ölçüm yapmanın zorluğunu farkettiğim. Akım trafosu imalatçısı olan Unitrans toroid(simit) akım trafolarından aldım . 5VA çıkış gücü var çok daha rahat ölçüme imkan tanıyor isteyen burdan inceleyebilir Simit Tipi Trafolar

Sn. fırati.bilge 'ye de teşekkür ederim yardımları için , 3.3 ohm direnç koyup , primerden de 10 A akım geçtiğini varsayarsak 4ma akım akacak ve 0.004*3.3 'den direnç üzerine 0.0132 Volt'luk bir gerilim düşecek. İşlemesi zor bir değer gürültüye karşı bağışıklığına dikkat edilmeli sanırsam.
 
bende entesin akım trafosunu ve ct 25 kullandım makinalarımda akım ayarına göre makinaya hareket vermek için ampermetre menüsünde ayar yapacağınız yerler var hys ve sph spl gibi bölümler eğer ct25 kullanacaksanız onu bile menüden seçiyorsunuz kolay gelsin
 
beyler iyi günler dilerim
1968 den beri ölçü alet (ampermetre -votmetre-.....metre)üretiyoruz
1970 den beride akım trafosu üretiyoruz
iççap 7 mm den (oran 2500/1) iç çap 200 mm ye kadar standart üretimlerimiz mevcut.
sonuca kesin ulaşmak için işi bir bilenle paylaşmakta fayda var.
ihtiyaç olan bütün oran ve güçte toroidal ve split-core (açılabilir) tipte akım trafolarımız var.
saygılarımla ovak a.ş.
ömer akın
 
0-1000A arası akım ölçebilirsiniz normal trafolardan bifarkı yoktur tek özelliği mini olmasıdır..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,536
Mesajlar
918,376
Kullanıcılar
450,536
Son üye
Emircanee41

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst