Enerjinin Tedarik Sürekliliği, Ticari ve Teknik Kalitesi Hakkında Yönetmelik

MoSTaR

Üye
Katılım
17 Ara 2007
Mesajlar
82
Puanları
1
Bilenleriniz vardır 2006 yılında yayımlanan "ELEKTRİK PİYASASINDA DAĞITIM SİSTEMİNDE SUNULAN ELEKTRİK ENERJİSİNİN TEDARİK SÜREKLİLİĞİ, TİCARİ VE TEKNİK KALİTESİ" adında bir yönetmelik mevcut.

Bu yönetmelikte Dağıtıcı Şirket ve Kullanıcıları için belirlenen bazı kriterler ve uyulması gereken koşullar, ve uyulmadığında getirilecek yaptırımlar düzenlenmiş. Enerji sürekliliği, enerjinin ticari ve teknik kalitesi olarak üç başlık altında toplanmış.

Kısaca bahsedecek olursak bu yönetmeliğe göre dağıtıcı şirket kesinti sürelerini, kesinti sıklığını, kesintinin nedenlerini, kaynaklarını, dağıtım noktalarındaki gerilim düşümlerini, yükselmelerini, harmonikleri, fliker şiddetlerini vs. kaydedecek ve EPDK'ya gönderecek. Eğer bu kayıtlarda ki veriler yönetmelikte ki tablolarda belirlenen sınır değerleri aşıyor ise dağıtım şirketi kullanıcılarına tazminat ödeyecek. Aynı şekilde kullanıcılar kendileri için getirilen harmonik ve fliker şiddeti sınır değerlerini geçiyorlarsa dağıtım şirketi o kullanıcının enerjisini kesebilecek. Yönetmelik 2006'da çıkmış. 2010'a kadar gerekli yatırımların yapılması gerekiyormuş. Kurum dağıtım şirketinin verilerini de 2013 te toplamaya başlayacakmış.

Tabiki bu verilerin toplanabilmesi için yada arızanın kimden ve neden kaynaklandığının tespiti için belirli noktalara, özellikle harmonik ve fliker şiddeti değerlerini IEC'nin standartlarına uygun bir şekilde ölçebilen analizörler konulması gerekli.

Bence çok önemli bir konu fakat forumda parça parça konuşulmuş. belkide bu başlık altında bu yönetmeliği tartışabiliriz.

Sizlerden öğrenmek istediğim bu yönetmelik ile ilgili herhangi bir çalışma yaptınız mı, yapmayı düşünüyor musunuz? Tahminimce böyle bir çalışma birçok yerde eksik. Ben bir OSB çalışanıyım. Yeni başladım ve bu yönetmeliğe uygun bir çalışmayı bizim bölgemizde göremedim. Ben başlatmak istiyorum. Sizlerinde bu yönetmelik hakkında düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi almak istiyorum.

Herkese iyi çalışmalar dilerim.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Burada anlayamadığım birşey var arkadaşlar,

yönetmeliğin sonunda iki tablo var.
TABLO13-->Kullanıcı başına yıllık maksimum kesinti süresi hedefleri
TABLO14-->Kullanıcı başına yıllık maksimum kesinti sayısı hedefleri

Tablo13 için 2010 yılı değeri 5 saat olarak gösterilmiş
Tablo14 için 2010 yılı değeri 5 saati aşan 3 kesinti olarak gösterilmiş.

Tablo13'e göre anladığım şey, yapacağım bir kesintinin maksimum süresi 5 saat olacak. Ama tablo14'te 5 saati aşan maksimum 3 kesinti yapabilirsiniz denmiş.
Ben bu iki kavramı anlayamadım arkadaşlar hadi bi yardım edin bana:)

Kolay gelsin iyi çalışmalar
 
EPDK nın olmassa olmazları kuralı ise şunlardır;
1) Power Quality 61000-4-15, 61000-4-30 and inter harmonikler, Flicker EN50160, dir.
 
olması gereken bir yönetmelik aslında. geç kalınmış bir sey. Ama maalesef Türkiye şartlarında bunu gerçekleştirmek oyle hemen birden bire olabilecek degildir. Nitekim daha Türkiyede kayıp kaçaklarla baş edilebilmiş bile degil. Bakın doguda hala bilmem kacta... Öncelikle bu sorunun bir an çözülmesi gereklidir.
2. olarak tüketici için boyle bir yönetmeligin olması avatantajlı nitekim dagıtım sirketi zırt pırt elektrik kesintisi yapamayacaktır.
ARızalara acil müdahale etmek zorunda kalacaktır.
Enerji kalitesi için enerji analizorleri bazı sıkıntılı fiderlerde kullanılmaya başlandı tabi tüm bunlar bir yatırım yatırımda maliyet demek.
 
Şu anda bu yönetmeliği uygulatan da yok takanda ama dağıtım şirketleri birer ikişer özelleşiyor özelleşme sonucu kurallar uygulanmaya başladı devlet özel şirketin tepesine çıkabiliyor. Şimdilerde özel dağıtım şirketlerinin kesintilerden dolayı yediği cezaları duyabiliyoruz. Cezayı yiyen şirket bu sistemlere yönelmeye mecbur ediliyor. Şu sıralar üstünde durmakta fayda var. Zannımca 2012 de veya 2013 ün başlarında tüm dağıtım şirketlerinden aslında mecbur olan Mart ayı sonunda enerji kalite verilerinin gönderilmesini isteyecekler.

Şu an bana da bu yönetmelik ve tedaş ın analizör şartname taslağına uygun analizörler gerekli. Bu işi bir çok ürün yapıyormuş ama fiyatları çok uçuk. Bu işi en az maliyet ile yapabilecek analizör hangisidir ve kaç liradır?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,836
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst