enerji yönetimi ve ulkemizdeki uygulama örnekleri

Katılım
7 Kas 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar enerji yönetimi ve ulkemizdeki uygulama örnekleri ilgili bir yazı bana lazım acil kaç sayfa olduğu önemli değil.şimdiden saolun
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sayın byislamoğlu

konuyu açarsanız ben ve diğer arkadaşlar mutlka yardımcı olacaktır....
 
arkadaşım bana ödev verildi binalarda enerji yönetimi ve ülkemizdeki uygulama örnekleri diye. örneğin binaların ısıya KARşı yalıtılması vs. gibi bana çok acil bulursanız sevinirim.
 
http://www.eie.gov.tr/ Elektrik işleri etüt idaresi web sitesinden yararlanabilirsiniz. Konu ile ilgili örnek projeler ve dökümanlar bulunmaktadır.
 
kardeş ben hergün o sitedeyim biliyorum o sitede buna benzer içerikler var tam olara anlatılmamış .yardımın için saol
 
Enerji yönetimi çok farklı bir konu. Ayrı bir bilim ve uzmanlık dalı.
Enerji deyince bazılarının aklına sadece elektrik geliyor.
Ödev için gelen Kız Meslek Lisesi Öğrencilerine enerji tasarrufunu siz hanımlar yapacaksınız "enerji tasarrufu tencere ve pencereden başlar. Soba yanarken pencere açmak, düdüklü tencere yerine açık tencerede yemek pişirmek tasarrufu baltalamaktır." demiştim.
Enerji tasarrufu yaktığımız malzemeden en fazla verimi almak için yapılan çalışmalardır. Mesela bacadan kaçan ısıyı en aza indirmek için geri dönüşüm sistemleri kurmak. Bunun örnekleri var.
Binalarda çatı ve duvarlarda yeterli izolasyonu yapmak. Bu işlem yapılan masrafın en kısa zamanda geri dönmesini sağlıyor. Tanıdığım bir kooperatif sakinleri yapılan iyi bir izolasyonla başkalarının doğal gazla ısıtmaya 200-250 TL. ödedikleri bir dönemde 90-120 TL ile ısınabildiler. Tabi bu arada yakıcı sistemin verimi de çok önemli.
Elektrikte tasarruf da mutlaka çok önemli bir konu. Örnek olarak Soma Termik Santralinde bir günde yanan kömür yaklaşık olarak Denizli'nin bir yılda yaktığı kömüre eşittir. Elektrikte yapacağımız tasarruf santralin daha az kömür yakmasını, mevcut kömürün daha uzun seneler işimizi görmesi, çevreye verilen zararın daha az olması gibi önemli faydaları vardır.
Kısacası 25 yıl kadar önce konuşmalarını dinlediğim bir siyasi lider " Teknolojide ilerlemenin yolu taklitten geçer. Petrol ve kömür bir gün bitecektir. En kısa zamanda bitmeyen enerji olan güneşten faydalanmanın yollarını bulmak gerekir." demişti.
Sağlıkla kalın.
 
üstad belirttiğin konuda tam kaynaklara ulaşman neredeyse imkansız. gidiş yollarını görebilirsin belki ama sonuç raporlandırmaları ve verimlilik arttırıcı projeler sektörlere göre yüzlerce hatta binlerce farklılıklar gösterebilir. arkadaşların da belirttiği gibi elektrik işleri idaresi konuya bir genelleme getirerek başlıkları sitelerinde yayınlamışlar. gerisi maalesef proje geliştirmek isteyenlere kalıyor. işin özü uygun ölçüm noktaları belirleyerek bu noktalardan gerekli ölçümleri (elektrik,doğalgaz, fueloil vs.) yaparak düzenli arlıklarla bu veriler üzerinde gerekli analizleri yapmak bu verileri yorumlayabilmek gerekiyor. tabi yapılan ölçümler önemli ve mutlaka kayıt altında tutulmalıdır..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,734
Kullanıcılar
449,967
Son üye
Gokhanttu

Yeni konular

Geri
Üst