Endüktif mi Kapasitif mi ?

ikayserili

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ocak 2007
Mesajlar
1,196
Puanları
481
Yaş
39
Konum
Ürgüp
Biraz basit gelebilir ama çözümü bulamadım. Öncelikle Sorum FATURA ile alakalı değildir.

http://www.kompanze.net/files/Cos Fi Değerlendirmesi.rar
soruma en yakın döküman budur. Bu dökümanda anlatılan cosinüs'e göre Endüktif mi yoksa Kapasitif mi olduğunu örnekle bana açıklayabilirmisiniz

Mesela örnek olarak (değerleri siz seçebilirsiniz) hesaplamada aktif veya reaktif güç, trifaze veya monofaze, akım ve gerilim değerleri bilinen yerdeki değerle orasının o anda çektiği reaktif güç Endüktif midir Kapasitif midir bana 2 adet örnekle açıklayabilirmisiniz ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Akımla gerilim arasındaki açı bilinmeden, akımın ve gerilimin değerine bakarak sistemin endüktif veya kapasitif olduğu anlaşılamaz. Açıyı anlamanın yolu; cosfimetre yada osilaskop kullanmaktır.
 
hesaplama yöntemi yokmu yani ?
aktif güç / gerilim x akım gibi formül varmıdır ? yandaki formülden cosinüs'ü hesaplıyorum da yani ben biraz daha ileri olarak bu cosinüs değerinden Endüktif mi Kapasitif mi olduğunu anlamak için hesaplama yöntemi varmıdır diye merak ettim.
 
Elektrikte güç üç şekilde var olur Aktif, Reaktif ve Görünür güç;
-----Reaktif güç endüktif ve kapasitif güçlerin vektörel toplamının mutlak değerine eşittir. Yani endüktif güç ile kapasitif güç birbirine zıttır. Kapasitif güç eğer endüktif güçten fazla ise sisteminiz kapasitif tersi olursa sisteminiz enüktif olacaktır.
-----Şebekenizin endüktifmi kapasitifmi olduğunu anlamak için Reaktif sayacınıza bakmanız yeterli olacaktır. Sayaçta okuduğunuz endüktif ve kapasitif güçten hangisi büyükse şebekeniz o şekilde çalışıyor demektir.
-----Eletrikte ölçmeden şu şudur diyemeyiz, Sayaca bakabilirsin, analizör bağlarsın, cosq metre veya osiloskop ta bağlayıp ölçüm yapabilirsin ama en basit ve ucuz olanı sayacına bakmaktır zaten faturadada yazar inüktifmi kapasitifmi olduğu.....
 
biraz araştırma yaptım dijital cosinüsfimetreler hakkında ama istediğimi bulamadım.
şimdi mikroişlemci ile yapılan örnekler ve bunların açık kodları var ama kodlardan pek bişey anlamadım işin doğrusu.

mikroişlemci akım ve gerilim trafosundan aldığı veriyi illaki bir işlem yapıyordur diye düşünüyorum siz ne dersiniz ?
 
PIC ile yapmış olduğum bir çalışmada; devrenin gerilimini ve akımını bir op-amp yardımıyla kare dalgaya dönüştürmüş, dönüştürmüş olduğum bu kare dalgayı PIC'in 2 giriş ucuna vermiş ve bu girişleri okuyup karşılaştırarak devrenin endüktif veya kapasitif olup olmadığını anlamıştım. Burda eğer mikroişlemci kullanarak açıyı bir ekranda görmek istiyorsak, sn'yi açıya dönüştürecek ve açınında cosfisini hesaplayacak gerekli programı yazmak gerekecektir.
 
galiba düşündüğüm gibi bir işlem değilmiş. teşekkürler hemmuhhemtek
 
güncel +++
 
birisinden aldığım maili paylaşmak istiyorum:


Reaktif güç kontrol rölesinde bir mikroişlemci vardır.
Reaktif rölenin akım ve gerilim referanslarını ölçmek suretiyle içindeki yazılım ile faz farkını hesaplar ve Q=akım*gerilim*sin(fi) işlemini yapmak suretiyle değerini hesaplar. Sistemde endüktif bir durum varsa akım yönü pozitif yönde olduğundan işaretsiz olarak hesaplar. Sistemde kapasitif bir durum varsa akım yönü şebekeyi besleme yönünde olacağından ters yönde akacaktır. Bu durumda da reaktif röle yapmış olduğu işlemi (-1) ile çarpmak suretiyle hesaplayacaktır. Mikro işlemcinin yapmış olduğu hesaplamalar farklı marka reaktif rölenin ekran özelliğine göre gösterimini yapar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst