Endüktif Cezadan Nasıl Kurtarırım?

ufkun_62

Üye
Katılım
9 Tem 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
merhaba arkadaşlar geçen bir işyerine gittim elektrik faturası fazla geliyor diye.Faturaya baktım endüktif olarak 220 lira ekstra gelmiş kompanzasyona baktım ama sanırırm düşük 2,5-2,5-5-5 olmak üzere toplam 15 kvar, kurulu gücü ise ortalama 45 kv ve devrede fazla alıcı yokken dahi gruplar sürekli devreye girip çıkıyor sizce ne yapmalıyım kondansatör gücünü mü arttırayım bu konuda ve hesaplama konusunda yardımcı olursanız sevinirim
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
ilik sigortaları öç sonra kontaktörlere öç sonrakondansatörleriöç mutlaka arızalıparça vardırve 10kvar kondansatör ekle son kademeye
 
en az 16 kvar daha kondansatör ilave etmen gerek. diğer parçalarıdan sağlamlığını kontrol et kolay gelsin..
 
En azından amper değerini ölçünüz, ortalama güç için bir fikir verir..Hazır ölçmüşken fazları ve kondansatör akımlarınıda ölçünüz..Röle üzerinden mevcut cos fi ye bakınız, o da fikir verebilir. 220 tl ceza yaklaşık 10-12 kvar /saat eksiğe tekabül eder (24 gün- 8 saat ve sürekli yük durumu).
 
arkadaşların da dediği gibi kontaktör çıkışları ve kondansatör akımlarını ölçtükten sonra kademeleri 2,5-5-10-15 kvar olarak düzenlersen daha iyi olur.
 
işletmenin yük durumu nedir.monefaze ağırlıklımı,trifaze ağırlıklımı
kondansatörerin sürekli devreye girip cıkması,
1-dengesiz yük durumu
2-arızalı sigorta
3-arızalı kontaktör
4-arızalı kondansatör
5-devreye çok hızlı giren çıkan yükler
yük durumunu ,sistem değerlerini bilmeden yorum sağlıklı değil yinede
..monofaze kondansatör ekleme,
..ilave kademe ekleme...
yükü bilmeden ,röleyi bilmeden

1.kd 2,5 kwar
2.kd 1 kwar
3.kd 1 kwar
4.kd 1,5 kwar
5.kd 1,5 kwar
6.kd 1 kwar mono
7.kd 1 kwar mono
8.kd 1 kwar mono
9.kd 2,5 kwar
10.kd 5 kwar
11.kd 7,5 kwar
12 kd 75 kwar gibi bir dizilim olabilir...
 
öncelikle işletmedeki gerekli olan kondansatör gücünü
Qc=P*(tgQ1-tgQ2) formülünden hesaplayabilirsin. buradaki P=kurulu aktif güç tgQ ler ise mevcut cosQ değeri ve olmasını istediğin cosQ değeri yani cosQ=1 ideali göstermektedir.
işletmen 45 kVa ise ortalama sana 30 kVA lık kondansatör yeterli olacaktır. 2.5-5-10-15 gibi bir dizilim senin için yeterli olacaktır. aynı zamanda eğer işletmende monafaze yüklerin varsa bunlar için monafaze kondansatör kullanman gerekebilir. Bir başka önemli nokta ise kondansatörlerinin devreye giriş çıkış süreleridir. Eğer işlemende yük değişimleri sürekli oluyorsa kondansatör giriş çıkış sürelerini kısa tutmalısın, yük değişimlerin sık olmuyorsa uzun tutmalısınki kondansatör ömründe ve kontaktörlerinin ömrü açısından bu önemlidir. ideal ton=3sn toff=5 sn dir.işletmendeki yükleri kullandığın röleyi varsa pik çekişlerini detaylı olaraqk yazabilirsen daha fazla yardımcı olabilirim.
 
Kondansatör içinde bulunan deşarj dirençleri kondansatör devre dışı olduktan sonra üzerindeki gerilimi 60sn içinde 50V altına düşürür. Hızlı deşarjı sağlayan ünitelerle bu değer 12sn ve altına iner. Dolayısıyla kompanzasyon kontaktörü ve deşarj ünitesi kullanmadan Trc süresinin kısaltılması büyük risktir. Bu hem Bakım esnasında can emniyeti açısından teklikelidir hemde röle aynı kademeyi tekrar devreye almaya kalktığında kondansatör üzerindeki gerilimin ters alternansıyla çakışıp aşırı gerilime ve hasara sebebiyet verir. Trc değerini küçültmemek kaydıyla Ton ve Toff süreleri kısılabilir. Önlem almaksızın yapılan süre kısmalar sistem ömrünün de kısalmasına neden olacaktır.
Trc kondansatör deşarj süresini önlem almaksızın 12sn altına indirmeyiniz. Entes fabrika ayarlarında Ton:10sn Toff:10sn Trc:14sn 'dir.

Bu açıklamaları yaptıktan sonra ufkun_62 arkadaşımızın sorununa deyinelim;
45kVA bir yükün cosfi1:0,7 cosfi2:1 kabulüyle 32kVAr kondansatör gücüne ihtiyaç vardır. Sizin ise 15kVAr kondansatör gücünüz var.
Devrede fazla yük yok iken kararsız çalışma durumu dengesiz yükten ileri gelir.Röle Trifaze kondansatörü devreye alır bir fazı dengeler diğer fazları dengeleyemez çıkarır stabil bir durum oluşmaz. 3 Fazdan akım bilgisi alan monofaze kondansatör bağlanabilen röle kullanmak ve toplam kondansatör gücünü 12 kademe bölmek gerekir. Dengesizlik durumuna göre 3 yada 6 kademe monofaze kondansatör bağlanmalıdır.
 
merhaba arkadaşlar geçen bir işyerine gittim elektrik faturası fazla geliyor diye.Faturaya baktım endüktif olarak 220 lira ekstra gelmiş kompanzasyona baktım ama sanırırm düşük 2,5-2,5-5-5 olmak üzere toplam 15 kvar, kurulu gücü ise ortalama 45 kv ve devrede fazla alıcı yokken dahi gruplar sürekli devreye girip çıkıyor sizce ne yapmalıyım kondansatör gücünü mü arttırayım bu konuda ve hesaplama konusunda yardımcı olursanız sevinirim

Burada problem kaynağı şuda olabilir. Koyu renkle işaretlediğim noktada rölenin arızalı olması da muhtemeldir. Yada yapılan en büyük hatalardan birisi Akım trafosunun yanlış yerleştirilmesidir. Bu durumlar da göz önüne alınacak olursa sanıyorum daha çabuk bir çözüme ulaşılabilir.
 
Sizin durum rölenin akım trafo çevirim oranını doğru girilmediğini gösteriyor,giriş çıkış zaman ayarlarınıda yapmanız gerekiyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,877
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst