Elektronik Öğrenme

Selamunaleyküm. Hayırlı kandiller, hayırlı haftasonları. Abilerim ustalarım. Elektronik işini hobi olarak öğrenmek istiyorum ama bir türlü olmuyor. Malzemeleri az çok tanıyorum röle nedir kontaklarını bulma, direnç kondansatör bobin transistör bacaklarını bulma, mosfet tetiklemesi nasıl olur bacaklarını bulma vs her malzemennin devre üzerinde ölçümü söküp ölçümü vs. yani temel elektronik konularını az çok biliyorum ama bunun ötesine geçemiyorum. Bir devreyi kafamda tasarlayamıyorum.. Aslında 5 yıldır da elektronik sektöründe çalışıyorum ama hep parça sök tak. Pcb üzerinden yanık parçayı değiştir vs. Devre takip etmeyi bilmiyorum. Sadece devre üzerinde kısa devreyi giderebilirim ölçerek o kadar. Geçen gün basit bir transistörle led yakayım dedim kafamdan yapamadım. Hesaplamaları işte devrede ne direnç kullanıcaz, devreyi tasarlamayı filan yapamadım. Sürekli gece yarılarına kadar forum sitelerinde youtube ta araştırma filan yapıyorum yok olmuyor. Birşeyleri yanlış yapıyorum ama çözemedim. Devre eklemanlarını tanıyorum ama breadboard üzerinde birleştirmeyi kafamdan yapamıyorum. Bana yardım edecek yol gösterecek, kitap vs vir tavsiye verecek olursa sevinirim. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

Sevgili kardeşim;hiç moralini bozma.Emin ol alaylı elektronikci olarak bende bu yollardan geçtim.Hatta bizim zamanımızda internet vs yi boşver;kullanacagın chip'in datasheet'ine bile ulaşmak için epeyce ugraşman gerekiyordu.Benim tavsiyem internetten hazır yapılmış uygulamaları bol bol incelemeniz.Nedenini niçinini kafanızda sorgulamanız.Zamanla taşlar yerine oturuyor.Gerçi en güzeli bu işin egitimini almak;ancak ben elektronigi böyle uzaktan daha çok seviyorum.Her haltın hesabını kitabını yapayım dersen bir karış yol kaydedemezsin.Nasıl olsa bize uçagın elektronik kartını yaptırmayacaklar.:)
proteus denen programda devreni kurarak;malzemeleri ve degerlerini degiştirip çeşitli denemeler yaparsan neyin nasıl ne şekilde çalıştıgını kavraman daha kolay olacaktır.
Yolun açık olsun.Azim ve kararlılıkla yapılamayacak hiçbirşey yoktur.

Abim cevabın için çok teşekkür ederim. Bir nebze de içime su serptin. Artık ben salak mıyım diye düşünmeye başladım. Aslında lise eğitimini elektronik üzerine aldım ve 2 yıl da yüksekokul okudum fakat çalıştığım yerler hep büyük firmalar olduğu için işin mutfağına giremedim. Hep parça değişimi yaptım. Dediğim gibi bir transistör ve butonla led takmak için saatlerimi hatta günlerimi veriyorum kafa yoruyorum. Ufacık bir işe bu kadar çok zaman harcayınca bu sefer moral motivasyon sıfıra düşüyor. Benim canımı sıkan da bu oluyor. Sonra benim beynimde sorun var diye düşünüyorum. Abim peki önereceğin devre şemaları var mı böyle anlatımlı olarak. Mesela transistörün beyzi şöyle tetiklenir, akım şöyle gider, şu elemana gelince böyle olur, buraya bu kadar akım düşer vs. Ya da arızalı kartları alıp kendim evde üzerinde mı çalışayım. Evde güç kaynağı ölçü aleti vs tüm.ekipmanlarım var. Yoksa dediğin gibi bize uçak tasarlatmıycaklar deyip sadece kart üzerinde voltaj akım ölçmeyi osiloskop kullanmayı filan mı öğrenmeliyim?

Selamunaleyküm. Hayırlı kandiller, hayırlı haftasonları. Abilerim ustalarım. Elektronik işini hobi olarak öğrenmek istiyorum ama bir türlü olmuyor. Malzemeleri az çok tanıyorum röle nedir kontaklarını bulma, direnç kondansatör bobin transistör bacaklarını bulma, mosfet tetiklemesi nasıl olur bacaklarını bulma vs her malzemennin devre üzerinde ölçümü söküp ölçümü vs. yani temel elektronik konularını az çok biliyorum ama bunun ötesine geçemiyorum. Bir devreyi kafamda tasarlayamıyorum.. Aslında 5 yıldır da elektronik sektöründe çalışıyorum ama hep parça sök tak. Pcb üzerinden yanık parçayı değiştir vs. Devre takip etmeyi bilmiyorum. Sadece devre üzerinde kısa devreyi giderebilirim ölçerek o kadar. Geçen gün basit bir transistörle led yakayım dedim kafamdan yapamadım. Hesaplamaları işte devrede ne direnç kullanıcaz, devreyi tasarlamayı filan yapamadım. Sürekli gece yarılarına kadar forum sitelerinde youtube ta araştırma filan yapıyorum yok olmuyor. Birşeyleri yanlış yapıyorum ama çözemedim. Devre eklemanlarını tanıyorum ama breadboard üzerinde birleştirmeyi kafamdan yapamıyorum. Bana yardım edecek yol gösterecek, kitap vs vir tavsiye verecek olursa sevinirim. Şimdiden herkese teşekkür ederim.
güzel insan, hobi, amatörlük çok zor işlerdir. temelin varsa bir çok şeyi yapabilirsin. size en kolay yöntemi söyleyeyim. basit devreleri kopyala, aynısını yapmaya çalış. (bazen masraflı oluyor ama öğrenmek için değer) kimse emeklemeden koşamaz. ben size göre temelini almamış biri olarak elektronik tamirciliği yaptım. bak sen sökmeyi biliyorsun, takmayı biliyorsun, benden bir gömlek üstün olarak okuyabiliyorsun. (şema devresi) devre tasarlamak kolay bir iş değildir. adam bir yağmurlama sistemi yapmış, peynir ekmek gibi satıyor, sordum 10 yıllık bir çalışma sonucu dedi ve tek kişi değil onlarca kişiden yardım almış. yanisi ilk önce herkesin bildiğini yap ve kendini geliştir. amerikayı yeniden keşfetmeyeceksin. keşfedilmiş amerikayı yeniden yöneteceksin, olaya böyle bakman lazım. bir de değerli @alarmko ustamız prteusu tavsiye etmiş. bence deneyiniz. ben bilgim olmadığı için bir şeyler yapamadım. yani var olan şemayı bile açıp değişiklik yapamadım. sizin yapabileceğinize inanıyorum.
evinizde bir atölyeniz var, ne güzel en basitinden adaptör parçalayarak bir şeyler deneyin, bozuk kartlar varsa onların üzerlerinde denemeler yapın. hobi devreleri üzerinde çalışmalar yapın. belki hemen yarın değil ama bir yılın sonunda kendinize bir sorun neredeydim? nereye geldim? diye. ha bu arada ilerledikçe ölçü ve tanılama aletlerinizin renkleri de değişecektir, yani fonksiyon olarak yetmeyecek, o zaman alet yenilemesi yaparsınız. kolaylıklar dilerim.

1. "Birşeyler" öğrenmenin en iyi yolu, "birşeyler" yaparak öğrenmektir.
Okumak, döküman incelemek tabiki şarttır, fakat yapınca, gerçekleştirince, işler değişir.

2. İşin "Neden ve Nasıl"ına gelince, forumler en yardımcı kaynaklardır, "damdan düşmüş" bir çok tecrübeli bulabilirsiniz.

3. Hemen, şimdi aklınıza takılan şeyleri sormaktan başlayın, sorunuz ne kadar basit bile olsa, sormaktan çekinmeyin.

Unutmayın, öğrenmek kadar güzel birşey yoktur...

güzel insan, hobi, amatörlük çok zor işlerdir. temelin varsa bir çok şeyi yapabilirsin. size en kolay yöntemi söyleyeyim. basit devreleri kopyala, aynısını yapmaya çalış. (bazen masraflı oluyor ama öğrenmek için değer) kimse emeklemeden koşamaz. ben size göre temelini almamış biri olarak elektronik tamirciliği yaptım. bak sen sökmeyi biliyorsun, takmayı biliyorsun, benden bir gömlek üstün olarak okuyabiliyorsun. (şema devresi) devre tasarlamak kolay bir iş değildir. adam bir yağmurlama sistemi yapmış, peynir ekmek gibi satıyor, sordum 10 yıllık bir çalışma sonucu dedi ve tek kişi değil onlarca kişiden yardım almış. yanisi ilk önce herkesin bildiğini yap ve kendini geliştir. amerikayı yeniden keşfetmeyeceksin. keşfedilmiş amerikayı yeniden yöneteceksin, olaya böyle bakman lazım. bir de değerli @alarmko ustamız prteusu tavsiye etmiş. bence deneyiniz. ben bilgim olmadığı için bir şeyler yapamadım. yani var olan şemayı bile açıp değişiklik yapamadım. sizin yapabileceğinize inanıyorum.
evinizde bir atölyeniz var, ne güzel en basitinden adaptör parçalayarak bir şeyler deneyin, bozuk kartlar varsa onların üzerlerinde denemeler yapın. hobi devreleri üzerinde çalışmalar yapın. belki hemen yarın değil ama bir yılın sonunda kendinize bir sorun neredeydim? nereye geldim? diye. ha bu arada ilerledikçe ölçü ve tanılama aletlerinizin renkleri de değişecektir, yani fonksiyon olarak yetmeyecek, o zaman alet yenilemesi yaparsınız. kolaylıklar dilerim.
Abim yapılmış bir devreyi şemasına bakıp breadboard üzerine kuruyorum tabiki hatta çalıştığım iş yerinde arızalı kartı alıp direnç bobin vs ölçüp transistör mosfet ölçüp arızasını bulmaya çalışıyorum hatta buluyorumda ama onun üzerine çıkamıyorum. Elektronikçiler görüyorum devreye bakarak şuraya bu voltaj gelmeli şurada bu akım olmalı diyen işte ben bunları öğrenemiyorum.

Abim yapılmış bir devreyi şemasına bakıp breadboard üzerine kuruyorum tabiki hatta çalıştığım iş yerinde arızalı kartı alıp direnç bobin vs ölçüp transistör mosfet ölçüp arızasını bulmaya çalışıyorum hatta buluyorumda ama onun üzerine çıkamıyorum. Elektronikçiler görüyorum devreye bakarak şuraya bu voltaj gelmeli şurada bu akım olmalı diyen işte ben bunları öğrenemiyorum.
e be güzel insan, arızalı mosfeti buluyorsun, alldatasheete bakmayı neden akıl etmiyorsun? bacağına gelecek voltajı da göreceksin çıkışını da, hatta bir çok bileşen için nerelerde kullanılır ve örnek devre kullanımları da var. her şeyi bilmek zorunda değilsin, neyi nerede bulacağını bilmek önemlidir. ondan sonrası mantığını zorlamak olacaktır.

bir devreyi şemasına bakıp breadboard üzerine kuruyorum
Bu aşamaya gelmeden önce simulasyon programları ile devreyi kurabilir ve aklınıza gelen her yerin voltajını, akımını, ölçebilir ve sinyal jeneratörü ve osilaskop kullanarak neler olup bittiğini görebilirsiniz.

Mesela ben, Multisim13 kullanıyorum, ancak başka programlar da var, bir bakın,

e be güzel insan, arızalı mosfeti buluyorsun, alldatasheete bakmayı neden akıl etmiyorsun? bacağına gelecek voltajı da göreceksin çıkışını da, hatta bir çok bileşen için nerelerde kullanılır ve örnek devre kullanımları da var. her şeyi bilmek zorunda değilsin, neyi nerede bulacağını bilmek önemlidir. ondan sonrası mantığını zorlamak olacaktır.
Abim cevapların için teşekkür ederim. Datasheete bakıyorum bazı terimleri biliyorum Mesela Vin, Vout, clk vs bunların anlamlarını giriş çıkış vs olduğunu biliyorum ama datasheete yazan çoğu terimi bilmiyorum. Bunları nasıl öğrenebilirim? Entegre bacaklarında yada başka malzeme üzerinde bir çok terim var. Bunları nasıl öğrenebilirim. Bu sitede ya da başka yerde önerebileceğin devreler var mı? İşin mantığını anlamak için evde kendim kurup ölçümlerini yapayım yada proteusla deneyeyim. Tekrardan teşekkür ederim.

güzel insan, datashette benim ilgilendiğim voltaj giriş, çıkışı. bir de omaj değeri ölçmek zorunda kalırsam diye. entegreler beni aşan bir durum. matematiğim o kadarına yetmiyor. benim için sağlamlığı önemli onunda kağıdına bakar giriş ve çıkış voltajına bakarım sağlam mı diye, isterse ingilizce konuşsun derdim değil. benim için tamiri önemli nasıl koştuğu değil. yani bilgim daha ileri değil. kolaydan zora doğru git. en çok kullanılan 555 le başla istersen.

Forum istatistikleri

Konular
131,022
Kullanıcılar
454,691
Son üye
bayramlielkhan

Yeni konular

Geri