Elektrik Mühendis Maaşı

libyada rusyada dubaide katarda çalıştığım mühendisler 2700- 4000 dolar arasında maaş alıyorlardı teknisyen maaşları 2200 dolardan başlıyor mesai +full pazar +hızla 4500dolara kadar alıyorlardı dışarıda mühendislere mesai verilmiyor. bazen teknisyen olmak daha iyi ben teknikerim ama hiç söylemedim tekniker olduğumu :)elektrik teknisyeniyim bile demedim libyada 5 ay savaş zamanında 4500 dolar +mesaiyle çalıştım 6000 dolara geliyordu aylığım dünya fırsatlar dünyası fırsatları değerlendireceksin rütbeyle birşey yapılmıyor
 
hangi araba motoru tamircisinin yanında çalışan çırak araba yapmış? hangi ucakla ilgili biyerlerde çalışan çırak insansız hava aracı yapmış? hangi kaportacıda calısan birisi yeni araba dizayn etmiş? rot balans çıda çalışan esp midir esr midir nedir onu bulmuş? yeni jant bulmuş ? .....örnekleri sayısız çoğaltabiliriz. (bu yazdıklarım kimseyi küçümseme değildir. kesinlikle yanlış anlaşılmasın. ) eğitimsiz usta cırak işiyle olmaz bu işler.

usta çırak ilişkisiyle anca adamlar yapar bizde bakarız. bozulurlar tamir ederiz falan filan. başka bişey olmaz. elin adamı makina yapar biz burda 2 kurusa calıstırdıgımız mühendise makinayı öğretiriz. (adınada eğitim deriz, mühendis bişey bilmiyor deriz, o makinayı daha önce görmüş , teknikerdir teknisyendir ustadır ... birileriylede mühendisi karşılaştırır mühendis bilmiyor vay tekniker biliyor deriz. )

geçmişte yaşayıp, geçmişteki sömürü sistemini geri istemek geçmişi unutmadıgımızın en büyük göstergesi. bu geçmişle de neler yaptıgımız , yapabildiğimiz ortada.

okuyup mühendis olmus insanlara( iyi mühendistir kötüdür orasını tartısmıyorum) tecrübesizmiş, yok bişey bilmiyormuş gibi bahanelerle çırak gözüyle bakıp onları bu şekilde değerlendirmek, üç kuruşa çalıştırmak bu memleketin ayıbı. o eski kafa zihniyetin ayıbı. mühendis mühendisdir. vida sıkmayı bilmez ama yeni bir vida yapabilir. ( tabi adama vida sıkmayı bilmiyor diye laf eden zihniyet varken o mühendiste o vidayı yapmak için elini kıpırdatmaz o ayrı mesele, yada o vidayı gider yurtdısında yapar sonrada diğer ülkeler bize satar)

yetiştirilmek üzere mühendis arayan bir memleketiz. yetiştirmek ? yetiştirme ne? eğitim mi veriyoruz? kursamı gönderiyoruz? kendi işiyle alakalı master yapsın ilerlesin diye destek mi veriyoruz? ne yapılıyorda yetiştiriyoruz. okulda aldıgı eğitim o kadar mı değersiz ? hadi diyelim okuldaki eğitimi iyi almadı . işveren yeniden mi eğitim veriyor. Hayır hemde koskocaman bir hayır. Veriyorlar mühendise işi oda öğrendiklerini uyguluyor , verilen işi daha önce öğrenmediyse arastırıp öğreniyor ve yapıyor. Sorsalar bunun adı yetiştirmekmiş.

bu kafa değişmeden bu memleket zor biyerlere gelir. Şükür ki bu kafa değişiyor. ( Bu kafadakiler yavas yavas yaslanıp elini ayagını cekiyorlar bu işlerdende değişiyor yoksa kolay kolay değişmezde)
 
Son düzenleme:
Eski bir konu olarak incelemedik ama (okuduklarımızın ardından) bu tip konularda değişik bakış açılarının, farklı mertebelerin fikirerinin yer alması gereği ile yazmış olalım.
Değişik yerlerdeki insanların kıyasında durumlarının istatistiki halini de incelemek gereklir. Birok uç durum hayatın değişik yerlerinde karşılaşılabilir.
Marketteki tavuklardan 1. si bir üstünü yapabilmek için zorlanıyorsa; nasıl yapıldığını ve kendi kapasitesini öğrenmelidir. Diğeri ise başkalarının çok uğraşıp yüksek fiyata yaptıklarını (indirgenmiş hali ile) daha kaliteli ve ucuza yaparken evvela örnek sonra da emeği incelenmesi gereken bir halde olsa gerek...
Tabi birçoklarının menfaatini düşündüğü (kendini satmayı bildiği) de ele alınırsa; horoz mu kendini düşünmüş, yoksa tavuk mu (10 Kuruşu açıklamak için) 30 Kuruşa çektiklerini unutmuş ayrı mesele.
Tabi yumurtalar da sadece tavuktan olmaz, zorlandığında bir kısım ilerleme olsa da farklı olan kendisini belli edecektir. Zira ne çift sarılı yumurta ne de bir kaz yumurtası zorlanma ile yapılıyor olmasa gerek...
Diğer taraftan üst düzeyin neler gerektirdiği, neler sağladığı da çekişmeler arasında belki incelenemeyebilir ama kalite vb incelemesinde en başta ele alınması gerekenlerden...
Hayırlı akşamlar dileriz...
 
mesajınızı 4-5 kere okudum ama anlayamadım. bir 4-5 kere daha okuyacagım ama anlayabilmem için kendimde şans görmüyorum :)
 
Okuldan bir mezun mühendisin bilgisimi
Meslek lisesinden mezun ve 15 senedir bu meslekte aktif çalışan kişinin sahadaki ve pratikteki bilgisimi

Ha bu iş şuna benzer
20 senelik astsubay başçavuş 2 günlük asteğmene boyun eğiyor tecrübe değil makam olmuş
Ama
Gelişmiş ülkelerde iş çalışmaya geldiği zaman mühendis tulum giyip çalışıyor ama bizde ......
 
senelerdir hep sahadayız şerif abi hala sahada olmaya devam edeceğiz... hiç labaratuvara çıkamadık.
biz sahaya inelim elin adamı labaratuvarları doldursun. o sahalar ki memleketi kurtardı.
mühendisimizi labaratuvara sokmayalım. insin sahaya elin mühendisi gelsin versin elimize tornavidayı yaptıgı aletin vidalarını sıkmayı göstersin. giyelim tulumu inelim sahaya. yapalim tecrübemizi....

sorun tulum giymekte değil . birileri cebini doldursun diye ülkemizin geleceğini köreltiyoruz.

biraz geniş bakmak lazım olaya.
 
Okuldan bir mezun mühendisin bilgisimi
Meslek lisesinden mezun ve 15 senedir bu meslekte aktif çalışan kişinin sahadaki ve pratikteki bilgisimi

Ha bu iş şuna benzer
20 senelik astsubay başçavuş 2 günlük asteğmene boyun eğiyor tecrübe değil makam olmuş
Ama
Gelişmiş ülkelerde iş çalışmaya geldiği zaman mühendis tulum giyip çalışıyor ama bizde ......

Teorik Bilgi uygulama tecrübesi ile birleşirse bir anlam ifade eder. İkisi tek başına bir anlam ifade etmez.
 
dejavu gibi bu konu artik yildiz ucgeni gecebilecek bir konu :(
 
amaç müzakere etmek
eksiklerimiz varsa ( eksik bitmez hayat biter ) onları en aza indirmektir amaç
 
Eksik vardır kabul edilebilir seviyededir, eksik vardır büyüktür kabul edilemez miktardadır,eksik vardır miktarı azdır ama önemi büyüktür.
Yapı kontrollerinin geçici kabulünde işin %95'i bitmemişse, yapının işletmeye alınmasına mani olacak güvenlik zafiyeti varsa(bu durumda yüzde orana bakılmadan) kabul iptal edilir yani geçici kabule mani hal vardır diyerek işlem yapılmaz.
Hayatın en önemli kelimelerinden biri "DOZAJ"dır. Yaptığınız her işte dozajı iyi ayarlarsanız muvaffak olursunuz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst