Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Kafam Karıştı

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Herkese iyi akşamlar sayın arkadaşlarım!

İş arayanlar bölümünde mezun olmasına alttan bir dersi kalmış bir elk. elktr. mühendisi adayı arkadaşımızın iş aradığını ve ikinci yazısında para filan istemem öğle yemeği ve yol parasına razıyım demesi beni hem çok üzdü hemde kafamı karıştırdı. Daha önceki bir iş arama ilanında da bir elk. elktr. mühendisinin iş aradığını ve asgari ücretle çalışabileceğini yazıyordu.

Ben çıraklıktan yetişmiş bir elektrikçiyim. Onun için çalışma hayatımda istediğim zaman iş bulabildim. Ama iyi ama kötü işsiz kalmadım.

Gelelim asıl merak ettiğim konuya.

Bu elk. elktr. mühendisliği bildiğim kadarıyla sayısal bölüm ve yüksek puanla girilen bir bölüm. Peki mezun olanların bu kadar işsiz kalması, az bir ücrete razı olması normalmi?. Ve bu mühendisliğin maaş ortalaması nedir. İçimizde çok sayıda elk. elktr. müh. olduğunu biliyorum.

Benim küçük oğlum fen lisesi mezunu ve öss' den dersane hesaplamalarına göre 289 net, okul puanıyla birlikte 368 gibi bir puan bekliyor. Biz onun elkt. elktr. müh. okumasını istiyorduk. Fakat şu tabloya bakınca karamsar olmamak elde değil. Şimdi şapkamızı önümüze koyup, tekrar düşünmek zorunda kalacağız.

Siz elk. elktr. müh. arkadaşlardan bu konuda fikirlerinizi paylaşmanızı istirham edeceğim. Hepiniz sağlıcakla kalın.
 
Sayın üstadım.Sanırım bu arkadaşlarımız,sizin çıraklık dönemi olarak tabir ettiğiniz anı yaşıyorlar.Teorik bilgiyi pratikle pekiştirmek için geçici olarak bu şekilde çalışmak istiyorlar.Hem öğrenecekler,hem referansları olacak.Ama acı bir durum.Okuldan hazır çıkılması lazım ama çıkılmıyor işte.Yine bu arkadaşlar mühendis.Ya tıp fakulteleri de böyleyse...
 
sn. ŞEF

sitedeki arkadaşlar yanış anlamsın iş elektrik müh. yada elektronik müh. olmakta değil boş olmamaktadır ( bence ki ben mühendis değilim) oğlunuzun elk.elktr müh olmasını istiyorsannız (onun da fikrinde bu varsa ) okusun 368 puan çok çok iyi bir puandır okusun yanılmıyorsam 4. sınıfa gelince bir bölümde uzmanlaşma ya yönelecektir veya hocaları yöneltecektir.

368 puanla çok rahat bir şekilde Hacettepe üniv. elk.elktr.müh (ing) gidebilir .İTÜ elektrik müh gidebilir .YTÜ elektrik müh.lüğü .ODTÜ puanını düşürse 368,063 gecen son aldığı oraya gidebilir
niye bu üniversiteri söyledim çünkü hepside köklü dünyaca ismini duyurmuş üniversitelerimizdir .(burdan mezun olan bir mühendis kesinlikle boş olmayacaktır.)

şimdi söylebilirsiniz akıl vermek sanamı kaldı diye ama oğlunuzun aldığı yada alacağı puan hiç de az değil ben boş bir mühendis olacağınıda düşünmüyorum

Tercihinizi yaparken dikkat edin

Saygılar.
 
Sn.ŞEF' im arkadaşlar oldukça güzel açıklamışlar. Söylenecek bişey kalmıyor aslında

Bu günlerde yaptığınız bu gözlem sizi ve bizleri yanıltmasın, bence bunun asıl sebebi özellikle son 6 ay gibi bir süreçte yaşanan petrol vs. kırizleri gibi sebeblerden piyasamızın ve piyasaların büyük darboğaz yaşamasıdır. Selbest piyasada uzun zamandır çalışanlar adına "paranın yüzünü unuttuk".

Tabiri hoş görün ama "her işi yaparım diyebilecek bir amele bile iş bulamamakta". Bir arkadaşım lise mezunu ve çobanlık yapmakta, belkide kendisini teselli ediyordu ama hep şunu der. "Ben çobanım ama, lise mezunu çobanım" bu da bir meziyettir.

Okumaktan, özellikle istediği, sevdiği bölümü okumaktan ya da mesleği öğrenmekten kime zarar gelmiş ki.

İyi veya kötü en önemlisi, en hayırlısı, en mutlu olacağı; çocuğunuzun kendi tercihini ve sevdiği mesleği yapması olacaktır.

Bunlar sadece nacizane fikirlerim. Saygılarımla
 
Bu konuda yorum yapan, fikir beyan eden tüm arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Biz elk. elktr. tercih ediyoruz derken bu benim zorlamamla yapılan bir tercih değil aslında. Benim yanımda yaptığım işleri gördükçe merak sardı ufaklığı. Tamamen kendi iradesiyle alınmış bir karar. Elektroniğe de ayrı bir merakı var. Aslında elktr. haberleşme müh. veya elk. elktr. müh. düşünüyor.

Haberleşme de İstanbulda da YTÜ. Beykent Ünv. Haliç ve Doğuş Ünv. var.

Bakalım hayırlısı ne ise o olur inşaallah.
 
Herkese merhaba. Sn ŞEF ben bir elk. elkt. mühendisiyim. O iş arayan arkadaşların sıkıntılarını bende yaşamadım dersem yalan olur. Elektrik-elektronik mühendisliği çalışma alanı olarak çok geniş bir alan biliyorsunuz. Ancak üniversitelerden yeni mezun olan meslektaşlarım ilk iş bulmada zorlanıyorlar. Çünkü işverenler hem tecrubeli hemde düşük ücretlerde mühendis çalıştırmak istemektedirler. İşte bir mühendisin de kendisini en kötü hissettiği dönem bu 1-2 yıllık dönemdir. İş bulamaz, bulsada para alamaz. Ancak bu ilk iki yılı atlattığında ve artık birşeyler üretir hale geldiğinde işini kendisi belirler ve bu noktaya gelmiş elektrik mühendislerine gerçekten çok iş imkanı var. Olay bu ilk 2 senede bitiyor yani sayın şef. Çok şükür bende atlattım o evreyi ve artık sektörün ne kadar geniş olduğunu görebiliyorum. Bu arada bu yazımı okuyan yeni mühendis meslektaşlarım varsa hepsine tavsiyem sabır etmeleri ve kendilerini bu süre zarfında en iyi şekilde geliştirmeleri. Daha sonrası kolay.
Saygılarımla
 
darma arkadaşıma %100 katılıyorum.

sn m-usta-fa nın tıp fakulteleri konusundaki kuşkusu hakkında da şunu söyleyebilirim,

Yanında hastane olmayan hiçbir tıp fakultesi yoktur. Böyle olunca orta sınıflardan itibaren doktor adayı ortam ile içli dışlı olmaya başlar ve son sene 'intern' olur yani tamamen hastanede çalışır. Bu durumun mühendislikteki karşılığı özellikle 3 büyük şehrimizin dışındaki üniversitelerde malesef çok az. Birebir karşılığı mühendislik fakultelerinin herbirinin bir endüstri tesisinin yanında kurulması yada her muh fakultesinini yanında üretim yada tasarım icra eden bi kurum olması olurdu (belki fena da olmazdı). Bazıları staj diyebilir ama çoğu işyeri basına bişey gelme ihtimali, ona ayıracak vakit, altyapı, imkan vs. den dolayı stajere sıcak bakmıyor, stajer kabul etse dahi stajerin kendi gayreti olmazsa birşey vermiyor. Tıp fakultesinde ise son sınıf nota tabi.

Ben de ancak işe başladıktan sonra aldığım eğtimin ne işe yarayabileceği hakkında bir fikir sahibi olabildim ve bilgilerimi dönüp tazelemem gerekti. O yüzden kişi eğitim alırken kendini yetiştirmeli ve özellikle bilinçli yetiştirmeli. Bu sekilde olduğunda benim kanatim elektrik-elektronik muh. en parlak ve en zevkli branştır.
 
Çok güzel yorumlar yazılmış, bende bir mühendis olarak bu konuya bir kaç ilave yapmak istiyorum.
Tabiki okullarımızın verdiği eğitim tartışılmaya devam ediyor, ancak
okulda kendini geliştiren araştırmacı öğrenciler mezun olduklarında çok donanımlı olabiliyor.
Benim çalıştığım yerlerde staj yapan öğrencilerin bir kısmı çok iyi düzeyde iken aynı okula giden
bir başka öğrencide aynı düzeyin olmadığı görüyorum.
Çok düşük ücrete çalışma konusunda ben size kanada örneğini vermek isterim kanada da
iş bulamayan gençler volunteer ( gönüllü ) olarak ücretsiz bir kaç yıl çalıştıları oluyor.
Öğrenme ve eksikleri tamamlama aşamasında bu olabilir. Zaten donanımlı bir mühendis
mutlaka Türkiyede olmazsa yurtdışında o değerini bulur artık iş-beyin gücü dünyada rahatlıkla
dolaşabiliyor. Bence mesleğimizin geleceği var şu an kalifiye eleman eksiği var. İşsizlik değil yanlış
anlaşılmasın bende kendimi pek çok konuda eksik görüyorum yetersiz işgücü var ülkede.
Okullarda hepimiz okuduk, okey başında okulu bitirenler de var bende okey oynadım kimseyi
bu konuda suçlamıyorrum))) ama bunları yazarak yeni mezun olacak veya okuyan arkadaşların
daha araştırmacı olmalarını, herşeyi okul olarak görmemelerini iş dünyasına okulda iken hazırlanmalarını
tavsiye ederim hem ülkemiz hemde kendileri için çok daha iyi olur.
 
Saygıdeğer arkadaşlarım !
Bu konuyu açtığımda elk.elktr. müh. diye açmıştım, fakat benim ufaklık bilgisayar müh. tercih etti.
Bilkent bilgisayar mühendisliği ( kapsamlı burslu ) bölümünü kazandı.

Kısmet olursa 25 ağustos tarihinde kayıt için Ankarada olacağım.

Bu mutluluğumu siz sayın kontrolkalemi ailesi ile paylaşmak istedim.

Hepiniz sağlıcakla kalın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,198
Kullanıcılar
450,063
Son üye
denizdeniiiz

Yeni konular

Geri
Üst