Elektrik ve elektrik-elektronik mühendisliği hakkında

Katılım
28 Haz 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
31
Herkese merhaba.İnternette her yeri defalarca araştırmama rağmen hala net bir karara varabilmiş değilim.Sormak istediğim şeye lütfen sadece bölüm mezunu olupta iş hayatına atılmış olan büyüklerim cevap versinler ki bu başlıkta tercih yapacak kardeşlerim ve genç nesiller hakkında referans olsun.Anadoludaki üniversitelerden birinde elektrik-elektronik müh. okuyorum.Okuduğum kul daha çok yeni.bölüm zaten daha ilk mezunlarını bile vermedi.3. seneye geldindiğinde emo nun elektrik imza yetkisi yani yüksek gerilim için istediği derslerin verilip verilmeyeceği belli değildi:Ben yaşadığım bir çok olay sonucu okulu 2 sene aksattım ve bu sene öğrendim ki elektrik makineleri labı açılmış seneye de emo için gereken dersler verilecek büyük ihtimalle hala net olmasada.Gurbette okuyorum.Sormak istediğim iki şey var:

1-Staj da gördüklerimden ve internet araştırmalarımdan anladığım kadarıyla türkiyede yüksek gerilim ve otomasyon iş imkanı açısından çok önemli gözüküyor elektronik ve haberleşme ise kısıtlı iş sahasına sahip ben böyle analdım.Bu doğru mu?Gerçekten elektrik müh. ve elektrik-elektronik arasında çok büyük farklar var mı.

2-Okduğum bölümü okumaya devam mı edeyim yoksa elektrik müh. ne mi geçiş yapayım?Ben elektrik-elektronik okuyorum ama gerçekten bir elektrik mühendsinin yüksek gerilim bilgisiyle bir elektrik-elektronik mezununun ki aynımıdır ve bir elektrik mühendisinin eğitimi bir elektrik-elektronikçinin elektronik,haberleşme bilgisi aynımıdır.
Kısaca alanın daralması o alan hakkında daha iyi mühendis olmakmıdır.Ama ülkemizde insanların bakış açısı tam tersi.Mesela itü kontrol mühendisliği yerine insanlar odtü elektrik-elektronik tercih ediyorlar.Talep hep geniş yelpazeye.Bakış açısı hep aynı elektrik-elektronik daha çok şey bilecek elektrik,elektronik,haberleşme vs. Gerçekten öyle mi yani?Mühendislikten haberi olmayan cahil veli ve öğrencilerin talebi sonucu mu ygs-lys de odtü elektrik-elektronik itü kontrol mühendisliği geçiyor,yoksa itü yani bir teknik üniversite mi işi daha iyi biliyor,daha iyi eğitim için bölümlerini elektrik müh,elektronik müh,kontrol mühendisliği,elektronik haberleşme müh. vs diye ayırıyor?


3-Mühendislik gerçekten çok özveri ve gelişme isteyen bir meslek yalan yok.Ama bir anadolu üniversitesinden mezun olan adam kendini geliştirip teknik üniversite mezunu adam seviyesine gelebilir mi?

4-Önceliğim iş ve meslek gerçekten çok güzel.Elektrik daha çok istiyorum çünkü enerji üretimi çağın ihtiyacı.Elektronik deyince daha çok tamirat parça üretip satmak vs akla geliyor.Mikroişlmecilerle programlamayla ilgili argeler vs ne durumdadır araştırmadım.Bu konulardada da elektronik mezunu çalışan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.Yurtdışında elektronik tabi ki bir dev ama ülkemizde durum içler acısı değil mi.Neden yerli telefon üreten şirketlerimiz,bilgisayar,işlemci üreten şirketlerimiz yok!

5-İnternette elekktirk-elektronik müh. ktüden iyi ortalamayla mezun olmuş biriyle tanıştım bana iş başvurularında hep itü,odtü vs aradıkarını en sonunda arge de çalışmaya başladığını orada da ayak işleri yaptırdıklarını söyledi.Gerçekten mühendisliklerin artık neredeyse tüm şehirlerde olması ve ülkemizde bu kadar mühendis için iş sahasının olmaması beni korkutuyor.

6-Benim düşüncem özel sektörde geliştikten sonra yurtdışına geri dönmek ve birçok dil öğrenmek.Bu ülkeden çıkıp iyi mühendis olmak için bu gerekiyor anladığım kadarıyla.Bu konu hakkında da yurtdışında uzun yıllar çalışmış,çalışan büyüklerimin tavsiyelerini ve tecrübelerini bizlerle paylaşmalarını bekliyorum.
 
merhabalar arkadaşım.ben de elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim ama düşüncelerimi seninle paylaşmak istedim.zannedersem senin aklını kurcalayan elektrik ve elektrik elektronik mühendisliği nin kendi alanlarındaki eğitim seviyesi.bana soracak olursan mühendislik üniversitede kazanılacak bir meslek dalı değil.çünkü hem çalışma yelpazesi çok geniş hem de öğrenilmesi gereken çok şey var okulla hallolacak türden değil.2 dönem staj yaptım ilk stajım yüksek gerilim üzerineydi.bir trafo fabrikasında.bizimle ilgilenen mühendis ise gazi elektrik elektronik mühendisliği mezunuydu.yani yüksek gerilim alanında uzmanlaşmak için illa elektrik mühendisi olmak gerekmiyormuş bunu anladım.ki zaten yüksek gerilim elektronik kadar dallı budaklı bir konu değil benim düşüncem elektroniğe göre daha kolay ve sade.2. stajımı ise bir elektronik kart üretici firmasında yapıyorum şu anda.burada ise kart tasarımı ve yazılım yapan mühendislerden birisi elektrik mühendisliği mezunu.bence bu da tamamen kendini geliştirmeyle alakalı.demek istediğim benim şu ana kadar gördüğüm çalışan mühendislerin hiç biri okulda gördüğü şeylerle uğraşmıyorlar ve çoğu da bunu dile getiriyor.çalışma hayatı okulda öğrendiklerimizden çok farklı.hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsan o alanda kendini geliştirmeye bak kardeşim okul bize sadece mühendisliğin mantığını kazandırıyor mesleki bilgi değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,311
Mesajlar
925,192
Kullanıcılar
451,754
Son üye
vedatsever5454

Yeni konular

Geri
Üst