Elektrik Dağıtım Proje Uygulaması

Katılım
13 Eki 2017
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
24
Herkese Merhaba,

Sayın @ikayserili hocamla, projemle ilgili yürüttüğümüz soru-cevap etkinliğini, başkalarına da faydalı olması açısından bu başlık altına taşıdık.

HidayetErciyas
...Programı (direk tepe kuvveti hesaplama programı) kullanırken direğe bağlı hat sayısını 1 yapıyorum, yani nihayet direği seçmek istiyorum ama direk tepe kuvveti değerlerini rüzgarlı şekilde girilmiş ve son direkleri de buna göre seçiyor, Atilla Yunusoğlu'nun kitabında yazdığına göre nihayet, köşede ve normal durdurucu ve branşman direkleri seçilirken rüzgarsız tepe kuvvetlerine bakılması gerekiyor.

mesela ben 984kg tepe kuvveti olan 3x266.8mcm iletken için direk seçerken kitaba göre 12U'' direği kullanılabilirken sizin programa göre K2'' direği kullanılmalı. Bu noktada arada kaldım, nasıl yapmalıyım?

birde programda kopma uygula ve kopma uygulama diye iki tane seçenek var bunlar ne anlama geliyor, nasıl kullanmalıyım?


ikayserili
Öncelikle sana birkaç doküman indirteceğim.

  • TEDAŞ El kitabı 5 (Şehir Şebekeleri AG-OG Elektrik Projesi Yapım Esasları)
  • EKAT Yönetmeliği
  • Demir Direk Tip Projeleri: Demir Direk Projeleri.zip
Ben Programımı şunlara göre yaptım;

1) Cer kuvvetlerini El Kitabı 5’den 33cü sayfadan itibaren başlayan tablolar var. Bu tabloları tek tek programa tanımladım.

2) AG Demir ve Müşterek Demir Direk (1.2.3.4.) Bölge Tip projeleri var. Bunlardan da Direklerin Rüzgar yokken olan Tepe kuvvetlerini programa tanımladım. Biz genelde hesaplama yaparken Rüzgar yokken olan değeri kullanıyoruz.

3) Kopma ile ilgili esaslar nereden geliyor dersen ? EKAT yönetmeliğinden gelmektedir. EKAT’ın tamamını sen okudun mu dersen hayır okumadım. Sana tavsiyem boş vaktin varsa oku gerekli yerlerini not al. Ben ihtiyacım olan yerleri biliyorum. Bu işi yapacaksan bizim Anayasamız EKAT’tır.

EKAT’ta Madde 49’un içerisinde bir tablomuz var. Orayı incele.

Taşıyıcı bir direkte iletkenimiz nasıl gidiyor? Sıkıbağ ile. (
) taşıyıcı direk adı üzerinde iletkeni taşımaktadır. İletkenin direğe bir yükü yoktur diyebiliriz. Bu direklerde Kopma hesabına gerek yoktur.

Nihayet Direkleri. İletkenin durdurucu bağ ile topbaşı dediğimiz veya kalın iletkenlerde kravat bağ dediğimiz ve benzeri şekilde sonlandığı hatlardır. Bu direklerde de kopma hesabına gerek yoktur.

Birde zaviye direkleri. En sağlam (Benim tabirimle en baba) direklerdir. Bu direkte de kopma hesabına gerek yoktur çünkü normal cer hesabına göre en büyük tepe kuvvetini vermektedir.

Şimdi gelelim kopma hesabının gerekli olduğu yerlere,

Branşman direkleri, tevzi direkleri gibi. İletkenin birden fazla olduğu ama iletkenin nihayet direğindeki gibi sonlanan kısımlarına kopma hesabı uygulanır.

HidayetErciyas
Bu dönem ders yüküm az olduğu için daha kapsamlı bir proje yapayım dedim ve şöyle bir yeri beslemeyi düşündüm; mesela 500 kadar nüfusu olan bir köy olsun, burayı köşk tipi trafo ile besleyim. Köyde birde ufak bir fabrika olsun, direk tipi trafo ile besleyebileceğim, enerjiyi 1 km kadar mesafeden ENH ile taşıyıp beton köşke getireyim oradan da evlere dağıtayım istiyorum.

ikayserili
Bendeki 2 adet kitaptan J hakkında bilgileri aktarıyım:
Yeni klasör.zip
Köye beton köşk lüx'tür
Köyler için J değerini kişi başı 75 W alınabilir. Tabii ki bu değerler köyün sosyoekonomik düzeyine göre değişebilir. Mesela Almancı köyü olursa bu değer artabilir
Köyü belirledin diyelim. Kadastro altlığını temin edeceksin ki direkleri yollara işleyesin.
(
)
bu doküman da faydalı olur senin için:
ELEKTRİK TESİS PROJESİ.pdf

HidayetErciyas
O zaman şöyle yapsam nasıl olur; ENH ile enerjiyi 1 km kadar mesafeden beton köşke getireyim, Ag taraftan fabrikayı besleyim, 300metre kadar ilerisinde de 50 evli bir köy olsun, köyü de köşkün Og fiderinden çıkış alıp uygun bir direk tipi trafo ile besleyim.

ikayserili
ENH işini köy yerleşim alanı dışında bitiriyorsun. Hattın başına 1 adet seksiyoner direği ya da köyümüz büyükse ENH ilk olarak Beton köşk'e yük ayırıcılı hücreye girsin. buraya sen karar ver.
seksiyoner direği ile yaparsan hat bundan sonra müşterek olarak devam eder.
beton köşk ile yaparsan. hat girdi. çıkış hücresine kesicili hücre ile müşterek hat ve köyün diğer kısmına doğru direk tipi trafo. Artı olarak beton köşk'e trafo eklediğimizi düşünürsek, OG kısmına sigortalı trafo koruma hücresi ile trafoyu beslersin. 1 adet boş hücre yeri bırakırız biz hep ileriye dönük eklenirse diye.
bu durumda bina tipi Tip1-c olur.
başla gerisi gelir.

HidayetErciyas
Şu an proje yapacağım köyü belirledim ama parsel sorgulama programından koordinat alıp imar planını oluşturayım dedim sizin yaptığınız gibi ama bu komple arsayı alıyor.
Şu an kendi tahminim üzerinden konuşuyorum; vaziyet planını çizerken kablonun arsanın neresinden girdiğini göstermem için evin nerede olduğunu tam bilmem gerekli peki evin koordinatlarını nasıl alacağım veya kendim mi çizeceğim?


ikayserili
Bir köy projesi çizeceksen böyle bir şeye gerek yok.
1614560074388.png

İçi boş yeşiller mevcut direk
içi dolu yeşiller yeni direk
parantez içindeki iletkenler mevcut, köşeli parantez tadilat gördüğü, hiç parantez olmasa yeni iletken

turuncular abone kablosu senin sorun. Maviler aboneleri kofre olarak gösteriyorlar üzerinde güçleri yazıyor.
mavi 100W olanlar armatür simgesi de üzerinde.

HidayetErciyas
https://www.kontrolkalemi.net/drive/s/h21tMWEAhWgpZinraxJur7EuNQX2x5
Fabrika gücü.docx

Hayali fabrikadaki elemanları linkte paylaştığım gibi belirledim. Bundan tam emin değilim ama sanırım enerji götürdüğüm fabrikadaki kompanzasyonu da benim yapmamı isteyecekler. Bildiğim kadarıyla kompanzasyon panosu da köşkte değil fabrikanın içinde ayrı, uygun bir yerde bulunuyor.

Birde trafo gücünü belirlemeyi şöyle yaptım:
Trafo gücü = fabrikadaki güçler * trafo iç kayıpları / yüklerin cos(fi)'si
Trafo gücü = 1128,188 * 1,1 / 0,98 = 1266,33 kVA
Ben urda cos(fi)'yi 0,98 e çekeceğimi düşündüm.
Formda ve bazı yerlerde hesaplamalarda cos(fi)'yi 0,8 alanlar olmuş, bunun sebebini anlamadım, sonuçta biz yükleri kompanse etmeyecek miyiz? Neden 0,8 alalım?

cos(fi)'yi 0,8 alırsam da
Trafo gücü = 1128,188 * 1,1 / 0,8 = 1551,26kVA ile 1600kVA'lık trafo yine uygun

ikayserili
Dağıtım projesi ile iç tesisat projesi konuları farklıdır.
benim şahsi fikrim fabrikanın gücünü madem yüksek gösterdin. Bence fabrika bahçesindeki seksiyoner direğine kadar veya OG giriş hücresine kadar beslemesini göster.
OG gerilim düşümü ve kısa devre hesaplarını yapman yeterli.
2016 yılında yaptırdığım bir proje. Örnek olması açısından paylaşıyorum.
1614560199643.png

Kırmızı çizgi çizgiler XLPE kablo
maviler NYY kablolarımız.
 

Ekli dosyalar

  • EL KİTABI 5 ŞEHİR ŞEBEKELERİ AG-OG ELEKTRİK PROJESİ YAPIM ESASLARI.pdf
    9.9 MB · Görüntüleme: 538
  • Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği.pdf
    396.4 KB · Görüntüleme: 411
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Evet arkadaşımız öğrenci, bişeyleri öğrenmek istiyor. ve foruma gelen saçma sorulardan değil bence kaliteli bir soruları var.
benim yanlışlarım olabilir, en doğrusunu arkadaşımıza aktaralım lütfen. bu şekilde bir konu açmasını ben önermiştim. hem benim takıldığım yanlış bildiğim bir husus olursa düzeltilirim. hemde bu konudan başka arkadaşlar da faydalanması dileğiyle.
Hidayet Bey, sende takıldığın yerde ister özelden ister buradan sorularını sorabilirsin.
 
Herkese merhaba,
Projeye biraz daha ekleme yaptım ve şuan güzergahı çıkardım.
Köseköy indirici merkezden yaklaşık 1km ve İzmit Ana TM den yaklaşık 3km ENH hattı resimde görüldüğü noktada birleşecek ve iki hat tek direk üzerinde okla gösterilen noktaya kadar yaklaşık 12km devam edecek. Okla gösterilen noktada 1600kVA köşk tipi trafo ile beslenecek bir fabrika var. iki hat önce giriş hücresi ile köşke girecek ve sonra kublaj kesicisi ile iki bara birleştirilecek. Köşkteki trafo Köseköyden gelen hatta koruma hücresi bağlanarak beslenmekle beraber İzmit ana TM den de açık ring bağlantı yapılmış olacak. Buradan sonra ise İzmit ana TM den gelen hattan kesici ile çıkış alınarak Avluburun köyüne doğru yaklaşık 1km ENH ile devam edip, uygun yola gelindiğinde sonlandırılıp, ayırıcılı direk ile enerji alınıp geri kalan yol müşterek hat yaklaşık 1,5km devam edip direk tipi trafoya gelecektir.

Burada sormak istediğim;
-İki farklı TM den gelen hat fabrikayı açık ring besleyecek, böyle bi hattı aynı direkle taşımak, ilk kurulum maliyetini düşürecek ama direk devrilmesi gibi arızalarda ringin bir anlamı kalmamış olacak. Bunun dışında ne gibi dezavantajları olur? Yani bu uygulamayı böyle yapabilir miyim?

-Köşk tasarlarken, bir tane çıkış hücresi ileriye dönük yatırım olarak mecburi tutuluyormuş. Benim projemde bu durum nasıl olmalı? iki farklı hat içinde birer çıkış hücresi bırakmam mı lazım yoksa sadece bir köşke bir çıkış hücresi mi?

Ekran Görüntüsü (93).jpg
 
Tedaş onaylamaz bu projeyi 🤣🤣🤣
bir köy'e ile bir fabrikayı çift devre hatla mı beslenir derler
biz beton köşk'te daha önce dediğim gibi ileriye dönük 1 adet boş hücre yeri bırakırdık. planımız yoksa hücreyi'de montaj ettirmezdik.
 
Projeyi zorlaştırmaya calışıyordum:))) o zaman izmit ana TM den gelen hatti devre dışı bırakayım. Teşekkür ederim.
 
Merhabalar,
Kofra ile direk arasında olması gereken maksimum mesafe nedir? Mesela mezura ile gösterdiğim yerde müşterek direk ile kofra arasında 44,34m var. Buraya bu direkten hat çekebilir miyim?

Birde şeyi merak ettim; kofranın boyutlandırmasını ben mi yapacağım?

Ekran Görüntüsü (106).png
 
Merhabalar ; dağıtım firmasında proje müh. olarak çalışmaktayım.Yeni başladım sayılır bi kaç sorum olacaktı. Vatandaşın kurulu güç ihtiyacı 389 kw buna göre proje çizilmesi isteniyor. Projede beton köşkte konulacak ve 1 adet giriş SYA 1 adet çıkış kesicili hücre olarak seçilecektir.Kaç KVA trafo gerekir ve bina tipi nasıl seçilir.Site önüne SDK konulacak ve Ag dağıtım panosundan 1 adet çıkış yapılacak SDK ya ordanda site kendi kablosunu çekecek.AG dağıtım panosundan kaçlık kablo seçilir bunularla ilgi döküman vs hesap konusunda yardımcı olabilecek varmı ?
 
Merhabalar ; dağıtım firmasında proje müh. olarak çalışmaktayım.Yeni başladım sayılır bi kaç sorum olacaktı. Vatandaşın kurulu güç ihtiyacı 389 kw buna göre proje çizilmesi isteniyor. Projede beton köşkte konulacak ve 1 adet giriş SYA 1 adet çıkış kesicili hücre olarak seçilecektir.Kaç KVA trafo gerekir ve bina tipi nasıl seçilir.Site önüne SDK konulacak ve Ag dağıtım panosundan 1 adet çıkış yapılacak SDK ya ordanda site kendi kablosunu çekecek.AG dağıtım panosundan kaçlık kablo seçilir bunularla ilgi döküman vs hesap konusunda yardımcı olabilecek varmı ?
Hangi Dağıtım Firması ? Hiç Eğitim vermeden direk git şu işin projesini mi çiz dediler ? Çok İlginç geldi.

389 kW için ben 630 kVA trafo seçerdim.
Bina ile ilgili nasıl bi tasarım olacağı ilgili Döküman Ekte.
1 Adet Giriş: Yük Ayırıcılı Hücre (0.75 m)
1 Adet Çıkış: 1 Kesicili Hücre (1 m)
1 Adet Trafo Koruma Hücresi: Sigortalı Yük Ayırıcı Hücresi (0.75 m)
1 Adet Boş Hücre Yeri (1 m)
Bu Şekilde Tasarım Planlarım Ben Genelde ve Tip1C bina seçerim.
Kabloyu nasıl seçeceğinizle ilgili forum'da konularımız mevcut.
Büyük ihtimalle size b-pro programını gösterirler. İşinizin çoğunluğunu size bırakmadan kendisi çözüyor o program.
 

Ekli dosyalar

  • TEDAŞ-MLZ-2000-036.C.pdf
    2.4 MB · Görüntüleme: 289
Hangi Dağıtım Firması ? Hiç Eğitim vermeden direk git şu işin projesini mi çiz dediler ? Çok İlginç geldi.

389 kW için ben 630 kVA trafo seçerdim.
Bina ile ilgili nasıl bi tasarım olacağı ilgili Döküman Ekte.
1 Adet Giriş: Yük Ayırıcılı Hücre (0.75 m)
1 Adet Çıkış: 1 Kesicili Hücre (1 m)
1 Adet Trafo Koruma Hücresi: Sigortalı Yük Ayırıcı Hücresi (0.75 m)
1 Adet Boş Hücre Yeri (1 m)
Bu Şekilde Tasarım Planlarım Ben Genelde ve Tip1C bina seçerim.
Kabloyu nasıl seçeceğinizle ilgili forum'da konularımız mevcut.
Büyük ihtimalle size b-pro programını gösterirler. İşinizin çoğunluğunu size bırakmadan kendisi çözüyor o program.
1615589816250.png

"TEDAS-MLZ2006-002.D" şartnamesine göre, kesicili ve sigortalı yük ayırıcı hücre için 60 cm denilmiş. Hücre boyutları şartnameye göre olması gerekmiyor mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst